Neposlušne sudije na udaru vlasti

Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ-Mađarac, sada privremeno suspendovana, u službenoj zabilješci 2013. godine je navela da je imala velike pritiske tokom rada na provođenju stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač koji je urađen na krajnje neobičan i nezakonit način. Privremeno je suspendovana i zbog imenovanja stečajnog upravnika u Fabrici glinice Birač, što je učinjeno bez nje, a pod velikim pritiskom je i otvorila stečajni postupak u tom preduzeću.

Republika Srpska 01.05.2017 | 16:14
Neposlušne sudije na udaru vlasti
U službenoj zabilješci Nađ-Moravac, a u koju je BN imao uvid, navodi da je dan prije nego joj je u aprilu 2013. godine dodijeljen predmet obaviještena da je tražena iz Ministarstva pravde nakpn što nisu našli predsjednicu suda. Pozivi iz Ministarstva pravde su bili 04. aprila 2013. godine, a ona o njima je obaviještena dan kasnije od saradnice kada je i dobila predmet o otvaranju stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač.

Predmet je uzela odmah u rad i utvrdila da nedostaje dokumentacije, pa je donijela rješenje na kojem je od predlagača tražila da izvrše predujam sredstava za pokriće troškova u postupku.

U toku dana, kako se navodi u zabilješci, traženi predujam je uplaćen, jer je pravnik predlagača Djuja Ćirković preuzela pomenuto rješenje. Ćirkovićevu je stečajni sudija upoznala da je nepotpuna dokumentacija i šta sve treba da se dostavi kako bi bio potpun predmet.

Navodi se da priložena rješenja predlagača (poreske uprave Zvornik) na osnovu kojih su tražili direktno otvaranje stečajnog postupka nisu imala klauzulu pravosnažnosti kao i ostalu dokumentaciju. 

U službenoj zabilježci stoji da su i nakon toga ponovo uslijedili pozivi predsjednici suda iz Ministrastva pravde, Poreske uprave i od same premijerke da se predmet mora hitno uzeti u rad i hitno donijeti rješenje o otvaranju stečajnog postupka.

"Predsjednici sam izjavila da ne mogu donijeti rješenje o direktnom otvaranju stečajnog postupka bez potrebne dokumentacije i da je to direktan uticaj na nezavisnost suda i mene kao sudije. Objasnila sam joj da kada se otvori stečajni postpak nastupaju određene pravne posljedice poslije kojih nema vraćanja natrag i da je želim samo da radm po zakonu, a ako mi neko naređuje da mi dostavi pismeno naređenje kako bi stajalo u spisu", stoji u sudskoj zabilješci.

Dalje se navodi da je nakon kratkog vremena predsjednica suda rekla da što se nje tiče i ministrice pravde Republike Srpske (Gorane Zlatković) treba da se radi u skladu s zakonom.

Međutim, pred kraj radne sedmice i radnog vremena od 14 časova, prema toj zabilješci, u sdu faksom su pristizala rješenja poreske uprave o prinudnoj naplati s klauzolom pravosnažnosti. Neka dokumenta su bila kompletna, a neka nekompletna što je sudija, prema zabilješci, utvrdila u ponedeljak, 08. aprila 2013. godine.



Da tu nešto ne štima dokaz je, kako se navodi, i pojavljivanje u sudu i Laza Đurđevića iz Šamca, inače stečajni upravnik koga su poslali, a sudija ne zna ko, po rješenje o otvaranju stečajnog postupka.

Sudija Nađ-Mađarac tvrdi da ona određuje koga ću imenovati od stečajnih upravnika i da u ovom slučaju ne zna od koga je Đurđević nametnut.

"Njemu sam rekla da ja nisam uradila rješenje iz razloga što nemam potpunu dokumentaciju na osnovu koje mogu utvrditi da li su zakonom ispunjeni uslovi za direktno otvaranje stečajnog postupka", navodi se u službenoj zabilješci...

Ponovo su, kako se navodi, uslijedili pozivi u popodnevnim satima 5.aprila od predsjednice suda s navodima da je imala pozive iz Ministarstva pravde i da su joj rekli da to riješi i da mora da se sve uradi preko vikenda...
 
Tako joj je predsjednica suda rekla da u nedelju obavezno dođe u sud i provjeri faksom pristiglu dokumentacija, što je i učinila zajedno sa predsjendicom suda.

"U ponedeljak 08. aprila u 07:00 časova ujutro u sudu sam zatekla stečajnog upravnika Lazu Đurđevića, ispred Poreske uprave, područni centar Zvornik, Dragana Božovića i Đuju Ćirković kod predsjednice suda. Tu su bili iz Ministarstva pravde Branka Orezina i Slobodan Zec. Kada me predsjednica pozvala u svoju kancelariju gdje su bili svi sem Đjuje izjavila sam da ja nisam uradila rješenje i da je ovo ipak pritisak na sudije. Pitala sam ih da li oni znaju na koliko imam zaposlenih radnika kao dužnika, jer danom otvaranja stečajnog postupka svim zaposlenima prestaje radni odnos, Da li su o tome razmišljali.., samo su mi izjavili da ne smije da stane proces proizvodnje, na što sam im rekla da iz predmeta ne vidim ni da se konkretno proces proizvodnje odvija baš nad dužnikom nad kojim traže otvaranje stečaja", navodi se u službenoj zabilješci.

Ta upozorenja sudije Nađ-Mađarac nisu prihvaćena, nego je nakon toga Slobodan Zec iz Ministarstva pravde razgovarao sa premijerkom Željkom Cvijanović. Rečeno je da rješenje mora biti doneseno, jer poslije 11:00 časova toga dana biće kasno.



Rješenje, kako su i tražili iz vlade, doneseno je tog dana o stečaju u fabrici glinice "Birač".

Sudija Nađ-Mađarac konstatuje na kraju službene zabilješke da u svojoj dosadašnjoj sudijskoj karijeri nije imala veći pritisak kao u ovom predmetu, ali navodi da nju nisu zvali, već joj je poruke od vladinih funkcionera prenosila predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

Krajem prošle sedmice, sudija Nađ.Mađarac je privremeno suspendovana sa ove dužnosti, nakon što je optužena da je mimo zakona imenovala stečajne upravnike u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

U optužnici protiv Nađ-Mađarac stoji da je mimo zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala i Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka.

Ovu službenu zabilješku Osnovnom privrednom sudu u Bijeljini stečajni sudija je napisala odmah nakon što je pod pritiskom otvorila stečajni postupak u Fabrici glinice Birač.  

Prema saznanju BN, sudiju Nađ-Mađarac od optužbi brani advokatska kancelarija Stojanović iz Bijeljine.

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

stedisa

01.05.2017 14:33

A BILA JE ODREDJENA I ZA BOBAR BANKU - KO JE POKRAO NASE PARE ??

ODGOVORITE
Name

Re Štediša

01.05.2017 16:27

Zašto pitaš nju pitaj svog duduka ili si i ti steko novac kao i on jedino svaka čast ako si radijo u inostranstvu. A ako si radio u jugi onda si lopov kao i duduk.

Name

Re Štediša

01.05.2017 16:28

Zašto pitaš nju pitaj svog duduka ili si i ti steko novac kao i on jedino svaka čast ako si radijo u inostranstvu. A ako si radijo u jugi onda si lopov kao i duduk.

Name

Re

01.05.2017 18:27

Zato njima i smeta i sud na nivou BiH. Nemaju kontrolu potpuno pa onda treba to unistiti.. kakva zastita Rs i suplja..

Name

PooP Spira i pop Cira

01.05.2017 22:03

KLASICNO KRIVICNO DJELO TRGOVINE UTICAJEM. DA VIDIMO DA LI CE TUZILASTVO PRECUTNO PRECI PREKO OVOG ILI CE OTVORITI PREDMET I TRAZITI IZJAVE OD SVIH PROZVANIH

Name

Dalija

01.05.2017 22:04

RTV BN treba odati punu zahvalnost na hrabrosti da objavljuje ove podatke. Rezimski mediji bi bili pogaseni preko noci (podavljeni ko macici) kada bi nesto slicno objavili.

Name

Re

02.05.2017 04:47

Ona je dobra osoba....izmanipulisana je i upotrebljena kao papirna maramica. Da je ona neko zlo nebi je smio niko pogledati.

Name

SNSD

01.05.2017 15:48

Nezavisno sudstvo

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

01.05.2017 20:02

Podobni sin časnog srpskog generala u ime vlasti brzo kao ZEC odrađuje za kriminalce u raznim sferama šta im treba...

Name

VSTS

01.05.2017 16:49

Protiv Salihovića još nema optužnice a protiv ove žene okružno tužilaštvo Bijeljina je brzopotezno podiglo optužnicu.Tipično i potpuno slično kao protiv Tihomira Gligorića za nesavjestan radu u službi.Vjerovatno su pronašli i sudije u sudu u Bijeljini koji treba da donesu sramotnu presudu.

ODGOVORITE
Name

Lobista

01.05.2017 17:52

Glavni u tužilaštvu igra kako sviraju ovi iz SNSD-a. Kad padne Knez Dodik, mnoge će nepravilnosti izaći na vidjelo. Tek tada će javnost moći da vidi kako su se pojedine istrage u tužilaštvu rješavale u korist funkcionera SNSD-a i obustavljale. Pojedini tužioci su mnogo veći kriminalci od onih koji leže po zatvorima Republike Srpske. Doće i taj dan kad će istina da izađe na vidjelo.

Name

Re

04.05.2017 04:24

Zato protiv onih koji su opljackali Birac nisu podigli optuznicu ni za pet godina. A nece ni podici jer su pod njihovom kontrolom. Hitno reformisati tuzilastva.

Name

Mitar M.

01.05.2017 18:48

Bilo bi lijepo da nam g. Stojanovic kaze koja je frakcija MUP RS podnijela Izvjestaj protiv g. Alide Nadj-Madjarac za ovo za sta je potvrdjena optuznica. Ne vjerujem da je samo tuzilastvo samo doslo do dokaza.

ODGOVORITE
Name

Realno

01.05.2017 20:18

Sve su to kriva g.vna koja ovu ovakvu vlast izglasavaju i onih 50% nesvjesnih koji nece da izadju i glasaju protiv.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

01.05.2017 20:30

Kad ce sokolacki sud i sudije doci na red. Njima upravlja mokranska sumska mafija i to svi znaju ali se uporno cuti.

ODGOVORITE
Name

Zoki

01.05.2017 20:30

B A G R A za njih je lijepa rijec,ali nicija nije do zore sijala,bozija kazna je najteza i najpravednija,a njih to ceka.

ODGOVORITE
Name

Brod

01.05.2017 20:41

Jedna lasta ne čini proljeće, ali ga najavljuje.

ODGOVORITE
Name

Pogledaj anđele

02.05.2017 06:36

Pa cemu se ovi pojedinci raduju osim svojoj propasti. Zar ne vide da vlast likvidira svakog nezavisnog sudiju uz pomoc pravosudne mafije koja joj je u sluzbi.

ODGOVORITE
Name

pero

02.05.2017 10:17

E zbog ovoga narod bježi iz RS,ne ide više i ne može se.mora se bježati.

ODGOVORITE
Name

Ne podmecite neduznima

03.05.2017 13:29

Ova gospodja je iz aristokratske porodice,sve je u zivotu imala i nije bilo potrebe niti je u tom duhu zivjela,da se okoristava na poslu koji je obavljala tolike godine bez i jedne mrlje,sve dok nisu poceli stranacki pritisci i uslovljavanja sto i jeste razlog zbog kog je ni krivu ni duznu terete i smjestaju,da bi je uklonili sa funkcije koju je obavljala.I sta sada,em nizasta kriva em suspenzija em kaljanje imena a sve zbog necije licne koristi. A sta je sa stvarnih lopova i kajmakasa i kupljenih sudija i ostalih funkcionera...E pa nece narod nasjesti na vase lopovske fore...ipak se gradjani medjusobno poznaju i bar u rodnom gradu znamo kakav je ko, ne pokusavajte nam kaljati one koji to ne zasluzuju,sta vise treba ih unaprijediti i nagraditi za otkrivanje tudjih malverzacija!

ODGOVORITE
Name

Re

03.05.2017 21:12

To se kaze,ako ih ne mozemo natjerati da rade sa nama i po nasem e onda cemo ih blatiti uniziti i na kraju im suditi,a i egzistenciju im uskratiti.Na zalost nije jedina ni prva zrtva ivog sistema ali nadamo se da ce ovakvi ljudi dokazati i pokazati da nisu svi na prodaju i da ce se ovaj narod vec jednom pribuditi i stati na kraj lopovima.

Name

Istina

03.05.2017 21:17

Ovo je sve farsa. Podrska za Alidu koja je castan covjek. Ko stoji iza ovoga pokazat ce vrijeme. Zena je simbol nezavisnog i samostalnog sudije. Treba da sluzi za primer u bransi a ne za povlacenje po medijima pred penziju.Uz tebe smo gdjo Nadj Madjarac.

Name

Re

03.05.2017 21:34

O tome i ja pisem i isticem jos jednom da na zalost nije jedini slucaj poigravanja sa tudjom sudbinom...

Name

Mi5

04.05.2017 07:56

Potpisujem svaku recenicu. Licno poznajem gospodju Nadj-Madjarac, radi se o jednoj casnoj i postenoj staroj Bijeljinskoj porodici, da ne kazem sa pedigreom. Zena koja je u zivotu imala apsolutno sve i jedan veliki borac.

Name

snjezana

24.10.2017 10:19

svaka čast. Gospođa Alida je bila častan stečajni upravnik,