Представљамо шампиона: Ко је Џошуа?!

Зидар и робијаш који би поделио пиво са Обамом! Упознајте првака света у боксу који је пребио Владимира Кличка. . .

Остали спортови 02.05.2017 | 00:00
Представљамо шампиона: Ко је Џошуа?!
Ентони Олувафеми Оласени Џошуа. Краће - Феми. Јасније - првак света у боксу, владар ИБФ, WБА и ИБО категорије. Најкраће - победник. Мало дуже - потпуно "луд" победник. А, реално, такав мораш да будеш да би ушао у ринг, између конопаца одакле нема бежања, и да се тучете са јунаком какав је Владимир Кличко? И довољно снажни да га два пута оборите и победите у 11. рунди.

Ко је и какав је живот имао Ентони Џошуа?

Рођен је у Вотфорду, али вуче корене из Нигерије. Мајка му је из те афричке земље, а он је своје детињство провео на Црном континенту. Вратио се са седам година у Британију и почео да иде у школу и занима за спорт.

Пре свега бавио се фудбалом и атлетиком, а са 13-14 година трчао је 100 метара за 11,6 секунди. Већ тада се видело да се ради о изузетном телу. Које ће, касније се испоставило, ломити ребра и разбијати аркаде на највишем светском нивоу.

Почео је да се бави боксом са 18 година, а одбио је 50.000 фунти како не би постао професионалац и да би могао да учествује на Олимпијским играма у Лондону 2012. Освојио је злато.

"Било ми је лако да одбијем тај новац. Нисам почео да се бавим спортом због новца, већ да бих освајао медаље", рекао је тада Џошуа.

У професионалном боксу опробао се први пут 2013. године. Од тада па до данас само је знао за победе. У децембру 2015. постао је првак Велике Британије по први пут. Све остало је историја. Постао је владар ИБФ категорије 9. априла у О2 Арени, а на Вемблију је тукао великог Кличка.

Ипак, постоје ствари које се везују за Џошуу, а које нису строго везане за ринг. Зато ово није само обична прича о тамнопутом борцу који је успео.

Пре него што је постао боксер био је зидар. Од малена га је занимао шах и волео је да чита, па је на тај начин унапређивао тактички део свог умећа.

А поред књига, упознао је и затвор, 2009. године био је у затвору у Редингу. Завршио је тамо због "туча и осталих лудих ствари". Када је изашао, морао је да носи електронску наногицу.

У марту 2011. полиција га је зауставила због брзе вожње, па код њега нашла канабис сакривен у торбу у аутомобилу. Оптужен је за поседовање са намером продаје, што вуче максималну казну од 14 година робије. Суспендован је из бокса и оптужен на 12 месеци друштвено корисног рада и 100 сати неплаћеног посла зато што је признао кривицу пред Краљевским судом.

Иначе, иако боксује за Велику Британију, никада није заборавио Нигерију. То показује и тако што има истетовирану Африку на десном рамену где је обележена Нигерија.

Успео је и да победи чувеног дугопругаша Мо Фараха на 100 метара.

Када су га питали са киме би поделио пиво, рекао је - са Бараком Обамом.

А на питање о омиљеном албуму, истакао је да је то "Обогати се или умри покушавајући".

Успео је и у томе. Од синоћ је богатији за 15.000.000 фунти.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар