Додиковом тајкуну наногица и милиони

Запрећена му је казна и до 10 година затвора, а биће изречено 12 мјесеци ношења наногице, без новчане казне. Чини се да је Драган Ђурић убо праву премију!

Република Српска 30.04.2017 | 09:35
Додиковом тајкуну наногица и милиони
Дванаест година од коруптивне приватизације Ветеринарског завода, о којој је писала још Верица Бараћ, непуне три од отварања истраге, Ђурићеве малверзације су добиле еплилог: годину дана кућног затвора (ако суд одобри његов споразум са тужилаштвом). Бивши челник ФК "Партизан" је пристао да призна кривично дело и потпише споразум којим признаје да је починио злоупотребу положаја службеног лица у привреди, приликом приватизације и пословања Ветеринарског завода. На рачун тих малверзација, инкасирао је 207 милиона динара.

 Шта је то Ђурић тачно признао?

Све је почело тако што је 2005. године његова "Зекстра" најпре купила Ветеринарски завод Земун, велику и успјешну фирму за производњу сточне хране и лијекова, и то по солидној цијени: 9,1 милион евра. Ипак, Врховни суд чак двапут је оспоравао ту приватизацију. На крају је Агенција за приватизацију 2005. трећи, коначни, пут Ветеринарски завод доделила Драгану Ђурићу, тадашњем предсједнику "Партизана".

Како "Зекстра" у почетку није испуњавала услове да преузме Завод (јер се ниједан њен члан УО није бавио пословима који су били примарни за Завод, попут производње хране за животиње), направљен је конзорцијум са фирмом "Банком".

Међутим, тај конзорцијум, правно гледано, није ни постојао, што је довело у сумњу приватизацију. Тек из трећег пута она је успјела, и то након што је држава замијенила Управни одбор Завода, који је одустао од натезања и прихватио Ђурића као газду.

Пандорина кутија афера у Ветеринарском заводу отворена је 2014. године након хапшења (у притвору је провео десет дана, од 13. до 23. јануара те године), Тужилаштво за организовани криминал подигло је годину касније оптужницу против Ђурића и још шесторо окривљених.

"Превише заузет" за коментар

Драган Ђурић јуче је био презаузет да би за "Блиц" говорио о споразуму који је потписао.

- На састанку сам, позовите за сат времена - рекао је јуче, али се потом до краја дана није јављао.

Афере у вези са Ветеринарским заводом

Махинације са земљиштем

Последња у низу Ђурићевих афера је била почетком марта ове године, када је против њега поднесена кривична пријава - опет за малверзације са Ветеринарским заводом. Осумњичени Ђурић и још шест чланова управног одбора су, према наводима кривичне пријаве, 2005. на сједници УО донели одлуку да без тендера прихвате наводну понуду о продаји непокретности продавца. Тако је 12 ари плаћено 2,98 милиона евра, иако је према решењу Пореске управе квадрат вриједио 299.996 динара, чиме су земљиште преплатили за више од 45 милиона динара и за ту суму су оштетили Ветеринарски завод. Сљедеће године, без одлуке УО, измијенили су уговорне одредбе, па је новац исплаћиван на рачуне Зорана Антића, члана одбора против кога је такође поднессена кривична пријава. Он је подизао новац и предавао га Ђурићу, наравно, без икаквих признаница.

Продаја ђубрива

У априлу 2015. године почело је суђење Ђурићу за аферу на линији Азотара - Ветеринарски завод. Оптужница, која је изложена такође пред Специјалним судом, осим њега обухвата још шест особа. Њима је обједињено суђење са процесом против бившег министра пољопривреде Саше Драгина и више десетина других особа за малверзације у Азотари. У оптужници се тврди да је Ветеринарски завод, чији је Ђурић власник, од Азотаре противправно набавио 5,7 тона регресивног ђубрива.

Гурање у стечај

Крајем августа прошле године, Ветеринарски завод, предузеће које је постојало 78 година, пало је у стечај. За 90 радника тиме су престали да важе уговори о раду. Посљедњи уноси у АПР показују да је предузеће 2012. године губило пола, а годину дана касније цијелу милијарду динара. Народна банка држи га у блокади већ годину дана.

Ђурић је имао и послове у Републици Српској, који су коруптивне природе и годинама уназад у врху су афере које се помињу у јавности, на које полицијске и правосудне институције не реагују.



Ђурич је повезан и са врхом власти у Републици Српске, тачније са Милорадом Додиком, са којим је у пословне, по многима, незаконите радње се упустио у вријеме када је он помоћ странаца постао први пут премијер Републике Српске.

Како је Журнал раније писао, у децембру 1998. године Додик, у то вријеме премијер РС, из девизних средстава буџета РС одобрио је кредит у износу од 750 хиљада КМ предузећу “Зекстра рент а цар” са сједиштем у Земуну, без обзира што је ријеч о приватној фирми регистрованој на територији друге државе.

Овај бескаматни кредит је реализован путем тадашња “Агропром банка” А.Д. Бањалука. Рок враћања је био шездесет дана. Истовремено, Додик је у име Владе РС, а без њеног знања, потписао са “Агропром банком” Уговор о комисионом кредиту, према којем Влада РС “одобрава Банци намјенски девизни кредит из девизних средстава буџета у износу од 750.000 КМ”, док ће банка та средства пласирати предузећу “Зекстра рент а цар” Београд (Земун).

Банка је тој фирми исплатила прву траншу у износу од 350 хиљада КМ, што је било противзаконито, јер је Влада РС буџетска средства бескаматно додијелила фирми из државе у којој нема никакве ингеренције.

“Зекстра” је, према истом извору, по Уговору о краткорочном девизном кредиту, паре требало да врати до 31.јануара 1999. године, а банци плати камату од 1,5 посто, али се ништа од тога није десило.

Сачињен је анекс Уговора о краткорочном девизном кредиту, према којем се враћање пара одлаже до 1. марта 1999. године, а “Зекстра” је, према писању Журнала, у фебруару те године вратила само нешто више од 10 одсто узетог новца, односно 47 хиљада КМ.

За 350 хиљада марака, колико му је из буџета РС одобрио Додик, Ђурић је купио једанаест нових аутомобила “опел астра” и у оквиру фирме “Зекстра рент а цар” у Београду и Земуну организовао такси службу. Међутим, у марту 1999. године почиње НАТО бомбардовање Србије, па Ђурић сва возила из Београда,према писању Журнала, пребацује на Додиково имање у Бакинцима код Бањалуке.

Када је завршена акција “Милосрдни анђео”, према писању Журнала, “опел астре” су поново враћене у Београд, а у РС су довезена годину дана касније, у јеку изборне кампање. На крају су аутомобили продани како би се, наводно, намирио дуг “Агропром банци”, што свакако није било довољно. Процјењује се да је банка у том сллучају оштећена за око 250 хиљада марака.

На крају свог првог премијерског мандата Додик је бањалучкој верзији београдске фирме “Зекстра” , према том извору, додијелио још један кредит вриједан 250 хиљада КМ. Новац је дат преко тадашње “Кристал банке”, иако премијер по закону не може направити ниједан једини финансијски аранжман из јавних средстава. Ни те паре наводно нису враћене.

Када је Додик поново постао премијер 2008. године, он наставља своје "пословне" везе са Ђурићем, а у игру улази и најпознатији тајкун Мирослав Мишковић.



Како се тврди, само на једном приватизационом пројекту, чији су актери Додик, Ђурић и Мишковић, буџет РС је оштећен за осам милиона марака, а цијели пројекат реализован је путем фирме “Дарта”, која је купила већински пакет у „Српском Ослобођењу“ за 100 марака.

Након тога “Дарту” купује “Зекстра”, а онда почиње брзопотезно вишемилионско задуживање и стављање имовине “Ослобођења” под хипотеку. Предузеће се задужило код комерцијалних банака за чак 4 милиона марака више од вриједности имовине, односно дупло више од лимита који је фирми одобрила некадашња Дирекција за приватизацију.

Епилог тих радњи је да “Ослобођење” и “Дарта” кредите нису могли вратити, а више та предузећа и не псотоје, док је њихова имовина распродата и отуђена...

Највише помињана афера у Републици Српској, која је и данас у жижи јавности, је  приватизација робне куће "Боска" у центру Бања Луке, коју је купио београдски конзорцијум "Делта-Зекстра" у власништву Ђурића и Мишковића, тада добрих пријатеља Милорада Додика..



Потписани уговор осим потписника и оних који су га, како се тврди, незаконито сачинили нико није видио. Наводно је био похрањен у влади Републике Српске, у министарству трговине, одакле је нестао.

Наводно се води истрага о томе како је и гдје нестао тај уговор, али не и истрага о незаконитим приватизацијама и узимањем кредита који никада нису враћени.

У све ово укључена је и Инвестиционо развојна банка, која је купила обвезнице Боске у вриједности од 15 милиона КМ и која је, такође, поднијела тужбу како би повратила дата средстава.

Ни од те тужбе, као и многих других у Републици Српској, није било ништа, осим што се повлаче у јавности и што се вежу за предсједника Републике Српске Милорада Додика да је у све то умијешан због блиских веза које је имао и са Ђурићем и Мишковићем и којима је омогућио да дођу до вишемилионских средстава.

(БН/Блиц)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

ЗА ПРИМЈЕР

30.04.2017 07:49

То је резултат Вучићеве "БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иста багра

30.04.2017 10:17

Вучић је иста прича јер ко год се љуби и има контакт са Додиком мора бити криминал! Вучић,као фол,апси Мишковића и Ђурића а онда са њиховим компањоном Додиком сједи и смије се!

Name

Полиграф

30.04.2017 10:35

А чија је онда РК Боска?

Name

Мрцевци

30.04.2017 13:53

САМО МИЛОКРАД ЗНА ГДЕ ЈЕ УГОВОР А ТУЗИЛАСТВО ЈЕ ПОД ЊЕГОВОМ КОНТРОЛОМ

Name

ДЕГОТХИА

01.05.2017 13:12

О БОЖЕ КОЈИХ РУЖНИХ ФАЦА И ГЛУПИХ ПОГЛЕДА ПРИМИТИВНИХ ИДИОТА - А ВИДИ СЕ ДА СУ ИДИОТИ И ДА "ЉУБАВ И ПАЖЊУ" МОГУ ДОБИТИ САМО ЗА НОВАЦ И ЗБОГ ТОГА ТАКО ПАТОЛОШКИ ТРЧЕ ЗА ЊИМ И ГАЗЕ СВЕ ПРЕД СОБОМ СВЕ ДОК НЕ НАЛЕТЕ НА БОЖЈИ ЗИД И СТРАВИЧНУ КАЗНУ!!!

Name

П

03.05.2017 05:55

Србијанска мафија у спрези са нашом!

Name

циркус

30.04.2017 07:55

А мајко моја циркуса од државе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбг

30.04.2017 15:12

Удба нам је судба.

Name

Зоки

30.04.2017 07:59

Ово све сто је сад објаљено на порталу провлаци се кроз институције дрзаве вец годинама,и ниједна афера није видјела судски епилог нити це видјети,док је главни боос на целу дрзаве.Ја мислим да је овај народ дрогиран кад све види и зна,без егзистенције и опет подрзава СНСД.Код нас цовјек украде кокос или не плати РТВ таксу одмах га суде по хитном поступку и врсе пљенидбу због 60 КМ дуга,а овакве ствари и јос горе глат пролазе сто су проневјерили будуцност омладине и дјеце.Надам се да це ускоро неко од опозиције да смогне снаге,стави се на цело народа и оконца ово безакоње и процесуира ове криминалце,а ускоро це бити и заврсен дрзавни затвор у Сарајеву па би било добро да неко од ових лопина први отвори та врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само наставак

30.04.2017 09:48

Опозиција би наставила пут пљачке и криминала јер то је европски пут! Ко је Додик и СНСД без странаца? Додик је,као и Вучић и сви владари ови јадних државица,невазан лик,битанга и пропалица али послушан странцима јер да ге странци не подржавају био би у апсу одавно! Брига странаца за ове вукојебине и за пљачку у истим,не живе овдје и само хоће проценат! Додик уништи и опљачкао три банке и ником ништа,ЕУ га позива у унију,ЕУ хвали БиХ да је на правом путу,ЕУ и њени мешетари су главни пљачкаши а Додик и битанге као Додик су слуге европске багре!

Name

Борац рс

30.04.2017 07:59

За ову дрзаву са оваквим лоповом на целу нема спаса. Народ за њу гинуо а багра је раскуцила . Борци и руководство гдје сте?????? Зар цемо дозволити да нас унисти сака јада !!!!! Срамота Савцицу и ти се прода САВЈЕТНИК..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДоДицк

30.04.2017 08:00

Ово је спин и лаз,гдје би ја био умјесан у ово? Ово је покусај русења РС од стране...гдје је листа,ко је кривац ове седмице...Жеки дје си листу ставила,дај листу бем ти лебац..аха,ово је покусај русења РС од стране Израела. Предлазем референдум да укинемо Израел.....србуј макар траву јео...беееееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

30.04.2017 08:04

Добро замишљено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

30.04.2017 08:08

Криминална приватизација Боске је једна од најгорих пљачки у Републици Српској од стране Додика и његове породице. Не само што Мишковић и Ђурић који су ко фол приватизовали Боску нису уплатили ни један фенинг у буџет РС, већ им је и ИРБ нешто касније дала додатних 15 милиона ("купила обвезнице") који ови наравно не враћају! 300 радника је истјерано на улицу, мали акционари (који су уствари и дан данас власници 52% Боске) се не питају ни за шта... Уствари, неким бившим радницима и малим акционарима пријети, а многи од њих и дан данас воде спорове за своја права на корумпираним бањалучким судовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Владо Бања Лука

30.04.2017 20:26

Мало вас је и опљачко колико сте зарадили

Name

Проинтер

30.04.2017 08:12

Сад извлаче лову преко ИТ сектора и консултантских услуга! Онај ко управља са новим криминалцима и политичарима он управљања и са Правосуђем Србије и Републике Српске! Актери ових пљачки као што су Додик и ови дрипци у стварности нису битни као ни правосуђа поменуте двије биједне државе! Праве газде ових простора још нису показали своје лице а институције Србије и БИХ немају никакво значење нити су легалне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна Рука

30.04.2017 08:22

Шта ту има нејасно-све лопов до лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бллл

30.04.2017 08:32

Криминал до криминала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сербе

30.04.2017 08:40

То су прави родољуби,лопови и олоси а Милокрад је јос најгори народ је слијеп код оцију.Следеци пут гласајмо за КИКУ од Бањалуке,треба багру све у прдекану те им одузети сву лоповску имовину......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Основни Суд Бањалука

30.04.2017 08:49

Да је био на основном суду у Бањалуци,код Спасана Келемана,била би ослобађајућа пресуда и још би га држава морала обестетити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија МОНИКА КОВАЧЕВИЋ

30.04.2017 08:52

Што се није код нас пријавио и ником ништа,могао се код мене пријавити и без исправа,само напишем непознато! Ха ха ха ха.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рн

30.04.2017 08:55

Код нас у овим дрзавицама онај ко украде овцу добије 8 мјесеци затвора,а ови сто украду милионе,наногицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како се ријешити криминала у једном потезу

30.04.2017 08:58

Ништа лакше него ријешити се криминалаца и криминала на овим просторима.... поставити тужиоца Славицу Матијаш та главног тужиоца у држави и ријешен проблем.....криминалци никад неће завршити на суду и неће се о њима причати и писати.....добро Славици и Тужилаштву а добро и криминалцима.....само мито мито и мирна босна...... Славицу Матијаш до коначног уништења!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

30.04.2017 10:07

Познато Вучићево српско правосуђе. Украдеш милионе, признаш и добијеш наногицу. Наравно господару се плати рекет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.04.2017 10:23

ПОЗДРАВ ЧАВИЋУ КОЈИ ПО НЕ ЗНАМ КОЈИ ПУТ СПОМИЊЕ ЂУРИЋА ВЕЗАНОГ ЗА БОСКУ САМО НАСТАВИ ЧАВА ИСТРАЈАЋЕШ У СВОЈОЈ БОРБИ САМО ЧУЈЕ ОНАЈ КО ХОЋЕ А ОНАЈ КО НЕЋЕ НЕ КА ИМ ЈЕ СА СРЕЋОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНС

30.04.2017 10:37

Вучић је најобичнији лицемјер.Додик му је дао пара за изборе и испеглао све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

30.04.2017 10:50

У свим овим малверзацијама које Додик прави уцествује и синдикат. Сјеца ли се ко водја синдиката Боске, Новотекса... све су му они припремили за пљацку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

30.04.2017 10:55

Дајте га само насем специјалцу Митровицу Младену који по директиви гони све бивсе функционере (актуелни су постени иако исто раде), а онда напредује све до сефа у Приједору . Кад се попне не силази, дала нам га мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

30.04.2017 17:36

Које све. Ваљда смо оног Глигорица сто се буни и не слуса газду.

Name

Јока

02.05.2017 06:29

Нема он времена јер сад обучава младу тужитељицу Жану Бојић.

Name

Ре

02.05.2017 17:14

Док ми тузиоци из Бањалуке дезурамо умјесто њих они вјежбају стављање наногице или између ногу. Лијепо је примати сефовских 3400КМ и забављати се. Тако данас шефују према подређенима подобни.

Name

Јевто

02.05.2017 17:45

Није он никакав тузиоц. Он је обични ђилкош који се нашао на мјесту које му не припада и које су му дали из клана. Зато ниста и не зна да ради осим тога за што је Тито шутао из службе. Али долази вријеме полагања рачуна.

Name

Ре

02.05.2017 20:37

То је кадар Тегелтије Милана, као и кум му Јурисиц Владо, секретар суда у БЛ, доведени из специјалног тузиластва. Иста сорта, морал, знање, скола. Срамота правосуђа.

Name

Наногица

03.05.2017 05:41

Сто сте завидни. Пустите нек људи узивају док народ плаца. И ви би да вам је прилика. А криминала је у Приједору било и бице. Неко други це то рјесавати. Мозда једниг дана.

Name

ЈУТУТУНСКА ЈУХАХАХА

30.04.2017 10:55

ЈУТУТУНСКА ЈУХАХАХА. МИ СЕ ПОНОСНО ЗОВЕМО.ЧИТАЈТЕ ДЈЕЦО СРПСКЕ БАСНЕ. СВЕ ИСТО 200 ГОДИНА. БАНДИТ ДО БАНДИТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баксуз ПреЦједник

30.04.2017 11:02

Кад ови процитах толико се сазалих на насег Муленцета.Зар је ин бас такав баксуз да се на њега тако лако лијепе сви тајкуни српског рода.Хајде сто су српског него угледајуци се на њих и остали домаци па и страни без обзира на пол и доб.Бас ми га несто зао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

30.04.2017 11:10

Драги моји земљаци И суградзани па сви ми знамо(јавна тајна)да обоје-Брацо(миле)и Сека(у белим цизмицама,селлфy)имају куце у Беломеграду?Колико то нама изгледало далеко њима је то свакодневица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна Поносна

30.04.2017 11:58

Градјани Српске не требају ици у циркус да би гледали,,они зиве у циркусу(благо њима)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.04.2017 12:12

Срби су доказали ко су и шта су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

30.04.2017 12:33

СВЕ СУ ТО ДОДИК И ВУЦИЦ ОДРАДИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко69

30.04.2017 12:57

Малим лоповима скидају главу а великим капу.Каста је недодирљива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхарлес

30.04.2017 16:05

И тако је и Ђурић изгубио свој примјерак уговора о "куповини" Боске. Можда Додик има један примјерак, треба неко да га пита...

ОДГОВОРИТЕ
Name

£

30.04.2017 17:14

Питаце га, не сикирај се.

Name

ннн

30.04.2017 20:45

Хоце за једно 20 година!

Name

Ранг листа

30.04.2017 22:04

Узмеш стотине хиљада марака, добијеш 3 год затвора које можес замијенити новцем,. Узмеш милионе, добијеш наногицу. Цјеновник повољан, само арчите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.05.2017 15:53

Дајте молим ва господо,па ви сте бирали и гледајте.Док је Миле бит 'е и оваца yа гласање.

Name

Ее

01.05.2017 19:36

Мој луди народе.Ја сам прије 15 година рекла, да је једини нацин, тољаге у руке, друге нема.

Name

Пенолог

01.05.2017 09:44

Каква црна наногица. Њему требају тешке букагије и црна робија. И њему и овима на сликама са њим што су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олафа чекајући

01.05.2017 13:17

Златну наногицу да му лију и излију заслужио је. Ако неће незахвална Србија има ко 'оће. А 'оће захвална РС, и има од чега. Има тијех полугица златнијех, нема у трезору јер нема трезора, али зна се ђе има. Све је код газде. А он има рачуна да му лије и излије једну златну наногицу. Да га мање жуља. И све тако аи само до Олафа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

01.05.2017 15:28

Лаку ноц РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литваниа,Сембериа,Бирацх

01.05.2017 17:02

Сви се слаземо да је криминал побједио,али фактицки нема висе ниеца за Хапу ,Месар и наставница & цо- су браник отимацине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

01.05.2017 18:30

Има рођо, још како. Још само да ликвидирају пар поштених судија које им сметају и да заврсе Алумину. Цитај ста су спремили Алиди.

Name

Олафа чекајући

02.05.2017 12:28

Опљачкати и уништити онакав гигант, онакав стручни и пословни потенцијал, какав је Ветеринарски завод Београд и добити наногицу на једну годиницу, па то нема нигдје..??!! Каква то држава може дозволити..??!! Нема ту ни Д од државе ни С од Србије нема ту ни Н од народа. У истој су равни као овај шугави офуцани мафијашки ентитет.. Смрадине и тамо и овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг Дицк До

02.05.2017 13:29

Каква удбаска њуска цега год се.дотакне све сјебе фуууј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стате мислите ?

02.05.2017 16:00

Да мy ставе накитницу ? Море бити интересантније ,Али кад размислим мозе бити И без везе њима се дизе на лову не на зене!

ОДГОВОРИТЕ