Dodikovom tajkunu nanogica i milioni

Zaprećena mu je kazna i do 10 godina zatvora, a biće izrečeno 12 mjeseci nošenja nanogice, bez novčane kazne. Čini se da je Dragan Đurić ubo pravu premiju!

Republika Srpska 30.04.2017 | 09:35
Dodikovom tajkunu nanogica i milioni
Dvanaest godina od koruptivne privatizacije Veterinarskog zavoda, o kojoj je pisala još Verica Barać, nepune tri od otvaranja istrage, Đurićeve malverzacije su dobile eplilog: godinu dana kućnog zatvora (ako sud odobri njegov sporazum sa tužilaštvom). Bivši čelnik FK "Partizan" je pristao da prizna krivično delo i potpiše sporazum kojim priznaje da je počinio zloupotrebu položaja službenog lica u privredi, prilikom privatizacije i poslovanja Veterinarskog zavoda. Na račun tih malverzacija, inkasirao je 207 miliona dinara.

 Šta je to Đurić tačno priznao?

Sve je počelo tako što je 2005. godine njegova "Zekstra" najpre kupila Veterinarski zavod Zemun, veliku i uspješnu firmu za proizvodnju stočne hrane i lijekova, i to po solidnoj cijeni: 9,1 milion evra. Ipak, Vrhovni sud čak dvaput je osporavao tu privatizaciju. Na kraju je Agencija za privatizaciju 2005. treći, konačni, put Veterinarski zavod dodelila Draganu Đuriću, tadašnjem predsjedniku "Partizana".

Kako "Zekstra" u početku nije ispunjavala uslove da preuzme Zavod (jer se nijedan njen član UO nije bavio poslovima koji su bili primarni za Zavod, poput proizvodnje hrane za životinje), napravljen je konzorcijum sa firmom "Bankom".

Međutim, taj konzorcijum, pravno gledano, nije ni postojao, što je dovelo u sumnju privatizaciju. Tek iz trećeg puta ona je uspjela, i to nakon što je država zamijenila Upravni odbor Zavoda, koji je odustao od natezanja i prihvatio Đurića kao gazdu.

Pandorina kutija afera u Veterinarskom zavodu otvorena je 2014. godine nakon hapšenja (u pritvoru je proveo deset dana, od 13. do 23. januara te godine), Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je godinu kasnije optužnicu protiv Đurića i još šestoro okrivljenih.

"Previše zauzet" za komentar

Dragan Đurić juče je bio prezauzet da bi za "Blic" govorio o sporazumu koji je potpisao.

- Na sastanku sam, pozovite za sat vremena - rekao je juče, ali se potom do kraja dana nije javljao.

Afere u vezi sa Veterinarskim zavodom

Mahinacije sa zemljištem

Poslednja u nizu Đurićevih afera je bila početkom marta ove godine, kada je protiv njega podnesena krivična prijava - opet za malverzacije sa Veterinarskim zavodom. Osumnjičeni Đurić i još šest članova upravnog odbora su, prema navodima krivične prijave, 2005. na sjednici UO doneli odluku da bez tendera prihvate navodnu ponudu o prodaji nepokretnosti prodavca. Tako je 12 ari plaćeno 2,98 miliona evra, iako je prema rešenju Poreske uprave kvadrat vrijedio 299.996 dinara, čime su zemljište preplatili za više od 45 miliona dinara i za tu sumu su oštetili Veterinarski zavod. Sljedeće godine, bez odluke UO, izmijenili su ugovorne odredbe, pa je novac isplaćivan na račune Zorana Antića, člana odbora protiv koga je takođe podnessena krivična prijava. On je podizao novac i predavao ga Đuriću, naravno, bez ikakvih priznanica.

Prodaja đubriva

U aprilu 2015. godine počelo je suđenje Đuriću za aferu na liniji Azotara - Veterinarski zavod. Optužnica, koja je izložena takođe pred Specijalnim sudom, osim njega obuhvata još šest osoba. Njima je objedinjeno suđenje sa procesom protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i više desetina drugih osoba za malverzacije u Azotari. U optužnici se tvrdi da je Veterinarski zavod, čiji je Đurić vlasnik, od Azotare protivpravno nabavio 5,7 tona regresivnog đubriva.

Guranje u stečaj

Krajem avgusta prošle godine, Veterinarski zavod, preduzeće koje je postojalo 78 godina, palo je u stečaj. Za 90 radnika time su prestali da važe ugovori o radu. Posljednji unosi u APR pokazuju da je preduzeće 2012. godine gubilo pola, a godinu dana kasnije cijelu milijardu dinara. Narodna banka drži ga u blokadi već godinu dana.

Đurić je imao i poslove u Republici Srpskoj, koji su koruptivne prirode i godinama unazad u vrhu su afere koje se pominju u javnosti, na koje policijske i pravosudne institucije ne reaguju.



Đurič je povezan i sa vrhom vlasti u Republici Srpske, tačnije sa Miloradom Dodikom, sa kojim je u poslovne, po mnogima, nezakonite radnje se upustio u vrijeme kada je on pomoć stranaca postao prvi put premijer Republike Srpske.

Kako je Žurnal ranije pisao, u decembru 1998. godine Dodik, u to vrijeme premijer RS, iz deviznih sredstava budžeta RS odobrio je kredit u iznosu od 750 hiljada KM preduzeću “Zekstra rent a car” sa sjedištem u Zemunu, bez obzira što je riječ o privatnoj firmi registrovanoj na teritoriji druge države.

Ovaj beskamatni kredit je realizovan putem tadašnja “Agroprom banka” A.D. Banjaluka. Rok vraćanja je bio šezdeset dana. Istovremeno, Dodik je u ime Vlade RS, a bez njenog znanja, potpisao sa “Agroprom bankom” Ugovor o komisionom kreditu, prema kojem Vlada RS “odobrava Banci namjenski devizni kredit iz deviznih sredstava budžeta u iznosu od 750.000 KM”, dok će banka ta sredstva plasirati preduzeću “Zekstra rent a car” Beograd (Zemun).

Banka je toj firmi isplatila prvu tranšu u iznosu od 350 hiljada KM, što je bilo protivzakonito, jer je Vlada RS budžetska sredstva beskamatno dodijelila firmi iz države u kojoj nema nikakve ingerencije.

“Zekstra” je, prema istom izvoru, po Ugovoru o kratkoročnom deviznom kreditu, pare trebalo da vrati do 31.januara 1999. godine, a banci plati kamatu od 1,5 posto, ali se ništa od toga nije desilo.

Sačinjen je aneks Ugovora o kratkoročnom deviznom kreditu, prema kojem se vraćanje para odlaže do 1. marta 1999. godine, a “Zekstra” je, prema pisanju Žurnala, u februaru te godine vratila samo nešto više od 10 odsto uzetog novca, odnosno 47 hiljada KM.

Za 350 hiljada maraka, koliko mu je iz budžeta RS odobrio Dodik, Đurić je kupio jedanaest novih automobila “opel astra” i u okviru firme “Zekstra rent a car” u Beogradu i Zemunu organizovao taksi službu. Međutim, u martu 1999. godine počinje NATO bombardovanje Srbije, pa Đurić sva vozila iz Beograda,prema pisanju Žurnala, prebacuje na Dodikovo imanje u Bakincima kod Banjaluke.

Kada je završena akcija “Milosrdni anđeo”, prema pisanju Žurnala, “opel astre” su ponovo vraćene u Beograd, a u RS su dovezena godinu dana kasnije, u jeku izborne kampanje. Na kraju su automobili prodani kako bi se, navodno, namirio dug “Agroprom banci”, što svakako nije bilo dovoljno. Procjenjuje se da je banka u tom sllučaju oštećena za oko 250 hiljada maraka.

Na kraju svog prvog premijerskog mandata Dodik je banjalučkoj verziji beogradske firme “Zekstra” , prema tom izvoru, dodijelio još jedan kredit vrijedan 250 hiljada KM. Novac je dat preko tadašnje “Kristal banke”, iako premijer po zakonu ne može napraviti nijedan jedini finansijski aranžman iz javnih sredstava. Ni te pare navodno nisu vraćene.

Kada je Dodik ponovo postao premijer 2008. godine, on nastavlja svoje "poslovne" veze sa Đurićem, a u igru ulazi i najpoznatiji tajkun Miroslav Mišković.



Kako se tvrdi, samo na jednom privatizacionom projektu, čiji su akteri Dodik, Đurić i Mišković, budžet RS je oštećen za osam miliona maraka, a cijeli projekat realizovan je putem firme “Darta”, koja je kupila većinski paket u „Srpskom Oslobođenju“ za 100 maraka.

Nakon toga “Dartu” kupuje “Zekstra”, a onda počinje brzopotezno višemilionsko zaduživanje i stavljanje imovine “Oslobođenja” pod hipoteku. Preduzeće se zadužilo kod komercijalnih banaka za čak 4 miliona maraka više od vrijednosti imovine, odnosno duplo više od limita koji je firmi odobrila nekadašnja Direkcija za privatizaciju.

Epilog tih radnji je da “Oslobođenje” i “Darta” kredite nisu mogli vratiti, a više ta preduzeća i ne psotoje, dok je njihova imovina rasprodata i otuđena...

Najviše pominjana afera u Republici Srpskoj, koja je i danas u žiži javnosti, je  privatizacija robne kuće "Boska" u centru Banja Luke, koju je kupio beogradski konzorcijum "Delta-Zekstra" u vlasništvu Đurića i Miškovića, tada dobrih prijatelja Milorada Dodika..



Potpisani ugovor osim potpisnika i onih koji su ga, kako se tvrdi, nezakonito sačinili niko nije vidio. Navodno je bio pohranjen u vladi Republike Srpske, u ministarstvu trgovine, odakle je nestao.

Navodno se vodi istraga o tome kako je i gdje nestao taj ugovor, ali ne i istraga o nezakonitim privatizacijama i uzimanjem kredita koji nikada nisu vraćeni.

U sve ovo uključena je i Investiciono razvojna banka, koja je kupila obveznice Boske u vrijednosti od 15 miliona KM i koja je, takođe, podnijela tužbu kako bi povratila data sredstava.

Ni od te tužbe, kao i mnogih drugih u Republici Srpskoj, nije bilo ništa, osim što se povlače u javnosti i što se vežu za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je u sve to umiješan zbog bliskih veza koje je imao i sa Đurićem i Miškovićem i kojima je omogućio da dođu do višemilionskih sredstava.

(BN/Blic)

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

ZA PRIMJER

30.04.2017 07:49

To je rezultat Vučićeve "BORBE PROTIV KORUPCIJE"!?

ODGOVORITE
Name

Ista bagra

30.04.2017 10:17

Vučić je ista priča jer ko god se ljubi i ima kontakt sa Dodikom mora biti kriminal! Vučić,kao fol,apsi Miškovića i Đurića a onda sa njihovim kompanjonom Dodikom sjedi i smije se!

Name

Poligraf

30.04.2017 10:35

A čija je onda RK Boska?

Name

Mrcevci

30.04.2017 13:53

SAMO MILOKRAD ZNA GDE JE UGOVOR A TUZILASTVO JE POD NJEGOVOM KONTROLOM

Name

DEGOTHIA

01.05.2017 13:12

O BOŽE KOJIH RUŽNIH FACA I GLUPIH POGLEDA PRIMITIVNIH IDIOTA - A VIDI SE DA SU IDIOTI I DA "LJUBAV I PAŽNJU" MOGU DOBITI SAMO ZA NOVAC I ZBOG TOGA TAKO PATOLOŠKI TRČE ZA NJIM I GAZE SVE PRED SOBOM SVE DOK NE NALETE NA BOŽJI ZID I STRAVIČNU KAZNU!!!

Name

P

03.05.2017 05:55

Srbijanska mafija u sprezi sa našom!

Name

cirkus

30.04.2017 07:55

A majko moja cirkusa od države...

ODGOVORITE
Name

Jbg

30.04.2017 15:12

Udba nam je sudba.

Name

Zoki

30.04.2017 07:59

Ovo sve sto je sad objaljeno na portalu provlaci se kroz institucije drzave vec godinama,i nijedna afera nije vidjela sudski epilog niti ce vidjeti,dok je glavni boos na celu drzave.Ja mislim da je ovaj narod drogiran kad sve vidi i zna,bez egzistencije i opet podrzava SNSD.Kod nas covjek ukrade kokos ili ne plati RTV taksu odmah ga sude po hitnom postupku i vrse pljenidbu zbog 60 KM duga,a ovakve stvari i jos gore glat prolaze sto su pronevjerili buducnost omladine i djece.Nadam se da ce uskoro neko od opozicije da smogne snage,stavi se na celo naroda i okonca ovo bezakonje i procesuira ove kriminalce,a uskoro ce biti i zavrsen drzavni zatvor u Sarajevu pa bi bilo dobro da neko od ovih lopina prvi otvori ta vrata.

ODGOVORITE
Name

samo nastavak

30.04.2017 09:48

Opozicija bi nastavila put pljačke i kriminala jer to je evropski put! Ko je Dodik i SNSD bez stranaca? Dodik je,kao i Vučić i svi vladari ovi jadnih državica,nevazan lik,bitanga i propalica ali poslušan strancima jer da ge stranci ne podržavaju bio bi u apsu odavno! Briga stranaca za ove vukojebine i za pljačku u istim,ne žive ovdje i samo hoće procenat! Dodik uništi i opljačkao tri banke i nikom ništa,EU ga poziva u uniju,EU hvali BiH da je na pravom putu,EU i njeni mešetari su glavni pljačkaši a Dodik i bitange kao Dodik su sluge evropske bagre!

Name

Borac rs

30.04.2017 07:59

Za ovu drzavu sa ovakvim lopovom na celu nema spasa. Narod za nju ginuo a bagra je raskucila . Borci i rukovodstvo gdje ste?????? Zar cemo dozvoliti da nas unisti saka jada !!!!! Sramota Savcicu i ti se proda SAVJETNIK..

ODGOVORITE
Name

DoDick

30.04.2017 08:00

Ovo je spin i laz,gdje bi ja bio umjesan u ovo? Ovo je pokusaj rusenja RS od strane...gdje je lista,ko je krivac ove sedmice...Žeki dje si listu stavila,daj listu bem ti lebac..aha,ovo je pokusaj rusenja RS od strane Izraela. Predlazem referendum da ukinemo Izrael.....srbuj makar travu jeo...beeeeeee

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

30.04.2017 08:04

Dobro zamišljeno

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

30.04.2017 08:08

Криминална приватизација Боске је једна од најгорих пљачки у Републици Српској од стране Додика и његове породице. Не само што Мишковић и Ђурић који су ко фол приватизовали Боску нису уплатили ни један фенинг у буџет РС, већ им је и ИРБ нешто касније дала додатних 15 милиона ("купила обвезнице") који ови наравно не враћају! 300 радника је истјерано на улицу, мали акционари (који су уствари и дан данас власници 52% Боске) се не питају ни за шта... Уствари, неким бившим радницима и малим акционарима пријети, а многи од њих и дан данас воде спорове за своја права на корумпираним бањалучким судовима.

ODGOVORITE
Name

re Vlado Banja Luka

30.04.2017 20:26

Malo vas je i opljačko koliko ste zaradili

Name

Prointer

30.04.2017 08:12

Sad izvlače lovu preko IT sektora i konsultantskih usluga! Onaj ko upravlja sa novim kriminalcima i političarima on upravljanja i sa Pravosuđem Srbije i Republike Srpske! Akteri ovih pljački kao što su Dodik i ovi dripci u stvarnosti nisu bitni kao ni pravosuđa pomenute dvije bijedne države! Prave gazde ovih prostora još nisu pokazali svoje lice a institucije Srbije i BIH nemaju nikakvo značenje niti su legalne!

ODGOVORITE
Name

Crna Ruka

30.04.2017 08:22

Šta tu ima nejasno-sve lopov do lopova

ODGOVORITE
Name

Blll

30.04.2017 08:32

Kriminal do kriminala...

ODGOVORITE
Name

serbe

30.04.2017 08:40

To su pravi rodoljubi,lopovi i olosi a Milokrad je jos najgori narod je slijep kod ociju.Sledeci put glasajmo za KIKU od Banjaluke,treba bagru sve u prdekanu te im oduzeti svu lopovsku imovinu......

ODGOVORITE
Name

Osnovni Sud Banjaluka

30.04.2017 08:49

Da je bio na osnovnom sudu u Banjaluci,kod Spasana Kelemana,bila bi oslobađajuća presuda i još bi ga država morala obestetiti!

ODGOVORITE
Name

Sudija MONIKA KOVAČEVIĆ

30.04.2017 08:52

Što se nije kod nas prijavio i nikom ništa,mogao se kod mene prijaviti i bez isprava,samo napišem nepoznato! Ha ha ha ha.......

ODGOVORITE
Name

Rn

30.04.2017 08:55

Kod nas u ovim drzavicama onaj ko ukrade ovcu dobije 8 mjeseci zatvora,a ovi sto ukradu milione,nanogicu.

ODGOVORITE
Name

Kako se riješiti kriminala u jednom potezu

30.04.2017 08:58

Ništa lakše nego riješiti se kriminalaca i kriminala na ovim prostorima.... postaviti tužioca Slavicu Matijaš ta glavnog tužioca u državi i riješen problem.....kriminalci nikad neće završiti na sudu i neće se o njima pričati i pisati.....dobro Slavici i Tužilaštvu a dobro i kriminalcima.....samo mito mito i mirna bosna...... Slavicu Matijaš do konačnog uništenja!!!!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

30.04.2017 10:07

Poznato Vučićevo srpsko pravosuđe. Ukradeš milione, priznaš i dobiješ nanogicu. Naravno gospodaru se plati reket.

ODGOVORITE
Name

BOBA

30.04.2017 10:23

POZDRAV ČAVIĆU KOJI PO NE ZNAM KOJI PUT SPOMINJE ĐURIĆA VEZANOG ZA BOSKU SAMO NASTAVI ČAVA ISTRAJAĆEŠ U SVOJOJ BORBI SAMO ČUJE ONAJ KO HOĆE A ONAJ KO NEĆE NE KA IM JE SA SREĆOM

ODGOVORITE
Name

SNS

30.04.2017 10:37

Vučić je najobičniji licemjer.Dodik mu je dao para za izbore i ispeglao sve.

ODGOVORITE
Name

Knez

30.04.2017 10:50

U svim ovim malverzacijama koje Dodik pravi ucestvuje i sindikat. Sjeca li se ko vodja sindikata Boske, Novoteksa... sve su mu oni pripremili za pljacku!

ODGOVORITE
Name

Goci

30.04.2017 10:55

Dajte ga samo nasem specijalcu Mitrovicu Mladenu koji po direktivi goni sve bivse funkcionere (aktuelni su posteni iako isto rade), a onda napreduje sve do sefa u Prijedoru . Kad se popne ne silazi, dala nam ga majka.

ODGOVORITE
Name

Mara

30.04.2017 17:36

Koje sve. Valjda smo onog Gligorica sto se buni i ne slusa gazdu.

Name

Joka

02.05.2017 06:29

Nema on vremena jer sad obučava mladu tužiteljicu Žanu Bojić.

Name

Re

02.05.2017 17:14

Dok mi tuzioci iz Banjaluke dezuramo umjesto njih oni vježbaju stavljanje nanogice ili između nogu. Lijepo je primati sefovskih 3400KM i zabavljati se. Tako danas šefuju prema podređenima podobni.

Name

Jevto

02.05.2017 17:45

Nije on nikakav tuzioc. On je obični đilkoš koji se našao na mjestu koje mu ne pripada i koje su mu dali iz klana. Zato nista i ne zna da radi osim toga za što je Tito šutao iz službe. Ali dolazi vrijeme polaganja računa.

Name

Re

02.05.2017 20:37

To je kadar Tegeltije Milana, kao i kum mu Jurisic Vlado, sekretar suda u BL, dovedeni iz specijalnog tuzilastva. Ista sorta, moral, znanje, skola. Sramota pravosuđa.

Name

Nanogica

03.05.2017 05:41

Sto ste zavidni. Pustite nek ljudi uzivaju dok narod placa. I vi bi da vam je prilika. A kriminala je u Prijedoru bilo i bice. Neko drugi ce to rjesavati. Mozda jednig dana.

Name

JUTUTUNSKA JUHAHAHA

30.04.2017 10:55

JUTUTUNSKA JUHAHAHA. MI SE PONOSNO ZOVEMO.ČITAJTE DJECO SRPSKE BASNE. SVE ISTO 200 GODINA. BANDIT DO BANDITA.

ODGOVORITE
Name

Baksuz PreCjednik

30.04.2017 11:02

Kad ovi procitah toliko se sazalih na naseg Mulenceta.Zar je in bas takav baksuz da se na njega tako lako lijepe svi tajkuni srpskog roda.Hajde sto su srpskog nego ugledajuci se na njih i ostali domaci pa i strani bez obzira na pol i dob.Bas mi ga nesto zao.

ODGOVORITE
Name

Slavko

30.04.2017 11:10

Dragi moji zemljaci I sugradzani pa svi mi znamo(javna tajna)da oboje-Braco(mile)i Seka(u belim cizmicama,sellfy)imaju kuce u Belomegradu?Koliko to nama izgledalo daleko njima je to svakodnevica

ODGOVORITE
Name

Bosna Ponosna

30.04.2017 11:58

Gradjani Srpske ne trebaju ici u cirkus da bi gledali,,oni zive u cirkusu(blago njima)

ODGOVORITE
Name

Hm

30.04.2017 12:12

Srbi su dokazali ko su i šta su.

ODGOVORITE
Name

Borac rs

30.04.2017 12:33

SVE SU TO DODIK I VUCIC ODRADILI

ODGOVORITE
Name

Славко69

30.04.2017 12:57

Малим лоповима скидају главу а великим капу.Каста је недодирљива.

ODGOVORITE
Name

Charles

30.04.2017 16:05

I tako je i Đurić izgubio svoj primjerak ugovora o "kupovini" Boske. Možda Dodik ima jedan primjerak, treba neko da ga pita...

ODGOVORITE
Name

£

30.04.2017 17:14

Pitace ga, ne sikiraj se.

Name

nnn

30.04.2017 20:45

Hoce za jedno 20 godina!

Name

Rang lista

30.04.2017 22:04

Uzmeš stotine hiljada maraka, dobiješ 3 god zatvora koje možes zamijeniti novcem,. Uzmeš milione, dobiješ nanogicu. Cjenovnik povoljan, samo arčite!

ODGOVORITE
Name

Mile

01.05.2017 15:53

Dajte molim va gospodo,pa vi ste birali i gledajte.Dok je Mile bit 'e i ovaca ya glasanje.

Name

Ee

01.05.2017 19:36

Moj ludi narode.Ja sam prije 15 godina rekla, da je jedini nacin, toljage u ruke, druge nema.

Name

Penolog

01.05.2017 09:44

Kakva crna nanogica. Njemu trebaju teške bukagije i crna robija. I njemu i ovima na slikama sa njim što su.

ODGOVORITE
Name

Olafa čekajući

01.05.2017 13:17

Zlatnu nanogicu da mu liju i izliju zaslužio je. Ako neće nezahvalna Srbija ima ko 'oće. A 'oće zahvalna RS, i ima od čega. Ima tijeh polugica zlatnijeh, nema u trezoru jer nema trezora, ali zna se đe ima. Sve je kod gazde. A on ima računa da mu lije i izlije jednu zlatnu nanogicu. Da ga manje žulja. I sve tako ai samo do Olafa.

ODGOVORITE
Name

Koo

01.05.2017 15:28

Laku noc RS!

ODGOVORITE
Name

Litvania,Semberia,Birach

01.05.2017 17:02

Svi se slazemo da je kriminal pobjedio,ali fakticki nema vise nieca za Hapu ,Mesar i nastavnica & co- su branik otimacine.

ODGOVORITE
Name

Optimista

01.05.2017 18:30

Ima rođo, još kako. Još samo da likvidiraju par poštenih sudija koje im smetaju i da zavrse Aluminu. Citaj sta su spremili Alidi.

Name

Olafa čekajući

02.05.2017 12:28

Opljačkati i uništiti onakav gigant, onakav stručni i poslovni potencijal, kakav je Veterinarski zavod Beograd i dobiti nanogicu na jednu godinicu, pa to nema nigdje..??!! Kakva to država može dozvoliti..??!! Nema tu ni D od države ni S od Srbije nema tu ni N od naroda. U istoj su ravni kao ovaj šugavi ofucani mafijaški entitet.. Smradine i tamo i ovamo.

ODGOVORITE
Name

Big Dick Do

02.05.2017 13:29

Kakva udbaska njuska cega god se.dotakne sve sjebe fuuuj...

ODGOVORITE
Name

State mislite ?

02.05.2017 16:00

Da my stave nakitnicu ? More biti interesantnije ,Ali kad razmislim moze biti I bez veze njima se dize na lovu ne na zene!

ODGOVORITE