Судија дјеловала мимо закона?

Судија Окружног привредног суда у Бијељини Алида Нађ-Мађарац привремено је суспендована са ове дужности, након што је оптужена да је мимо закона именовала стечајне управнике у неколико фирми и тиме им омогућила да зараде неколико десетина хиљада марака годишње.

Република Српска 29.04.2017 | 21:20
Судија дјеловала мимо закона?
У оптужници против Нађ-Мађарац стоји да је мимо Закона о стечају за стечајне управнике именовала Лазу Ђурђевића, Миодрага Петровића и Горана Марковића у више стечајних поступака, иако стечајни управник може да води само један стечајни поступак, а само изузетно два.

Оптужницу подигнуту 10. априла, која је терети да је као судија у судском поступку имала циљ да другом прибави корист, Окружни суд у Бијељини потврдио је 14. априла, а потом је Првостепена дисциплинска комисија за судије Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ донијела одлуку о суспензији до окончања кривичног поступка.

Закон је, према наводима оптужнице, прекршила и јер је Ђурђевића, који је из Шамца, именовала иако он није са подручја мјесне надлежности Окружног привредног суда у Бијељини, него Окружног привредног суда у Добоју.

Ђурђевића је од 8. априла 2013. до краја 2016. године именовала за стечајног управника у великим и значајним предузећима - у Руднику олова и цинка "Сасе" Сребреница, у "Панафлексу" Бијељина, Фабрици глинице "Бирач" Зворник, Фабрици шећера Бијељина, те у фирми "Ледер" Бијељина.

Оптужена је да је Ђурђевића, супротно Закону о банкама, именовала и за стечајног управника Бобар банке, иако је прописано да за стечајног управника може бити именовано само лице које има банкарско искуство.

Наведено је да је рјешење о именовању донијела дан прије ступања на снагу тог закона 25. јануара да би избјегла његову примјену.

Нађ-Мађарац је од 10. јуна 2010. до краја 2016. године Петровића именовала за стечајног управника у "Пољопривреднику" Братунац, те у фирмама из Зворника   "Инжињеринг", "Прерада са хладњачом", "Миро-пром", "Водопривреда Дрина".

Марковића је поставила за стечајног управника у фирми "Рад" из Бијељине, "Месопродукту" из  Бијељине, Земљорадничкој задрузи "Дојчин Лукић" Лопаре, у фирму "Енерголинија" Каракај-Зворник.

Потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић рекао је да не зна шта ће бити са стечајним поступцима који су незаконито додијељени Ђурђевићу, Петровићу и Марковићу.

- Немам информације о незаконитој додјели тих стечајних поступака и не могу говорити ништа док не видим о чему је ријеч - казао је Ковачевић.

Министар правде РС Антон Касиповић рекао је да у Министарству не тумаче одлуке ВСТС-а.

- Наш посао је да обезбиједимо да стечајни поступци буду спроведени у законом прописаном року и ми ћемо то и урадити - казао је Касиповић.

На питање шта ће бити са стечајним поступцима које су водили Ђурђевић, Петровић и Марковић, а незаконито су им додјељивани, Касиповић је рекао да ће у складу са одлуком ВСТС-а и у складу са Законом о стечају предузети све потребне мјере да се стечајни поступци спроведу.

Са Петровићем и Марковићем нисмо успјели да ступимо у контакт, а Ђурђевић каже да Нађ-Мађарац није ни прва ни посљедња која је на тај начин именовала стечајне управнике, али није желио да открије о којим се још судијама ради.

- То је вјероватно зато што недостаје квалитетних стечајних управника. Судија одговара за рад стечајног управника. Овдје нико ништа није украо и нема штете - тврди Ђурђевић.

Додао је да не зна зашто се законом тражи искуство у банкама.

- То је предвиђено новим законом, а приједлог за моје именовање поднесен је прије ступања тог закона на снагу - истакао је Ђурђевић. 

Комисија ВСТС-а донијела је и одлуку којом је судију Општинског суда у Сарајеву Милену Рајић привремено удаљила од вршења дужности судије, до окончања кривичне истраге која се против ње води по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево.

Рајићева је, незванично, једна од осумњичених у предмету "Курир". У истом предмету осумњичени су и адвокати Есад Хрвачић, Самина Скопак, Селма Тараниш и Исмет Хамзић, те Вилдана Лигата, Заим Спаховић и бивши радник Општинског суда у Сарајеву Муамер Пита.

Сви су осумњичени за малверзације приликом купопродаје и књижења некретнина.

(Глас Српске)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Митар М.

29.04.2017 19:30

У свим предметима гдје је заинтересован Баја стецајни је Лазо Дј. А да се лаземо, судиница није бас имала неки избор стецајних управника. Поменита тројица несто и ураде у поступцима који воде, остали по 10 година не ураде ниста. А редовно зарацунсвају своју зараду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2017 19:58

Сто се тице првог у праву си, има јос имена, сто се тице задњег, да имало знас закон о стецајном поступку и ситуацију у земљи знао би да има стецајних управника којима судија ували по 3 стецаја а јадници не могу наплатити ниста, јос дају своје паре за гориво, телефон итд, каква дрзава такве и прилике

Name

РЕ

29.04.2017 20:39

Нисте је требали смјенити док не постави стечајног и код Слободана Павловића...неће Лазо Ђ. још дуго моћи штитити Павловићеве фирме у Бобар банци...то му је био други битни задатак кад је дошао у Бобар банку, први је да не сарађује са сипом и тужилаштвом на адекватан начин. Јадни клијенти у Бобар банци, не оста им ништа.

Name

стедиса

29.04.2017 21:17

КО и у бобар банци бајини интереси (паре) !

Name

Радомир јокиц

30.04.2017 06:50

Ја сам стрцајни управник у 14 стецајних поступака па ста ми ко мозе,

Name

Истина

30.04.2017 08:19

Ово је брука за правосудје. Та зена је једно дивно створење које се не упуста у прљаве радње. ВСТС ко га води? Лола који је запалио архиву. Зато је и именован ту гдје јесте. Не каљајте образ цестите зене. Није она довела фрме из регије у стецајеве вец Влада и премијери. Ко је следеци Славица Тадиц и Јелена Тодороциц зато сто раде по закону а по нардбама великих водја. ТУГА.

Name

ре истина

30.04.2017 09:38

Није спорно да је она добра жена. Али морате признати да се у Бобар банци, Павловић банци и Алумини прикрива огроман криминал, вријеме је да се томе стане у крај.

Name

£

29.04.2017 20:04

Наравно да је добијала постотак. Много је кварњака медју судијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.04.2017 18:47

Слазем се. Кад додје до стецаја судија мозе да масе усима и цита море глупоxти у пријавама потразивања. Не одлуцује ни о цему вец стецајни уптавник скупстина повјрилаца и одбор повјерилаца. Њено је само да пренесе у записник ста су они предлозили и одлуцили. Тузно до бола.Ко је следеца колстерална стета. Наравно није нико из Влада нпрДзомбиц који се слуцајно оклизнуо уоци блокаде Алумине....

Name

ЗВОРНИК

29.04.2017 20:52

Овај ПЕТРОВИЋ је деценију директор пошту у Зворнику а стечај у инжињерингу је развуко 7 година а лова капа ли капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

29.04.2017 20:54

САМО ИСТЈЕРАТИ ИЗ ПРАВОСУЂА И ПРАВАЦ ФОЧА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузна али истинита прица

30.04.2017 06:08

Најгоре је то сто непостоји ниједна институција цистих руку.Све го криминал а највисе га има бас тамо гдје неби смјело. Наса полиција као друмски разбојници.Наравно има и оних који су за примјер али врло мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

30.04.2017 07:43

Необицна презимена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блл

30.04.2017 08:34

Рупа у закону..само гас

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Келеман

30.04.2017 08:43

Судија Келеман је дјеловао мимо закона кад је за новац ослободио Додика прије дванаест година! Кад ће ВСТС процесуирати Келемана и судије Основног Бањалуцког суда? Основни Суд у Бањалуци је најкорумпиранији суд у региону,овај суд треба укинути,овај суд је срамота споменути! Предсједник овог суда је био Милан Тегелтија који је сада у ВСТС,Милан Тегелтија је Додиков корупцијом стечен послушник,Тегелтију треба за свједока сарадника док га Миле није убио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

01.05.2017 00:32

Нека се огласи јавно било који судија који није у КРИМИНААЛУУ. 99% сви. И сви знају да је то То,Али..??? Народ плаћа криминалце,праведније би Сеоске Старјешине доносиле пресуде.,и одлуке.

Name

радници ратарство ад у стецају

03.05.2017 11:37

Душане Ковачевићу ко тебе изабра на ту функцију када требаш одговарати за многе незаконите радње као стечајни управник у ратарсву а.д.у стечају Нова Топола. ниси заказао скупштину 3 године , а да друго не говорим рећи ће наши адвокати све о теби

Name

За неупуцене језике

04.05.2017 10:25

Није по свом избору радила мимо закона него по изрицитој наредби..процитајте исказ обе зене....велика је разлика измедју та два појма.

ОДГОВОРИТЕ