Sudija djelovala mimo zakona?

Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ-Mađarac privremeno je suspendovana sa ove dužnosti, nakon što je optužena da je mimo zakona imenovala stečajne upravnike u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

Republika Srpska 29.04.2017 | 21:20
Sudija djelovala mimo zakona?
U optužnici protiv Nađ-Mađarac stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva.

Optužnicu podignutu 10. aprila, koja je tereti da je kao sudija u sudskom postupku imala cilj da drugom pribavi korist, Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 14. aprila, a potom je Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH donijela odluku o suspenziji do okončanja krivičnog postupka.

Zakon je, prema navodima optužnice, prekršila i jer je Đurđevića, koji je iz Šamca, imenovala iako on nije sa područja mjesne nadležnosti Okružnog privrednog suda u Bijeljini, nego Okružnog privrednog suda u Doboju.

Đurđevića je od 8. aprila 2013. do kraja 2016. godine imenovala za stečajnog upravnika u velikim i značajnim preduzećima - u Rudniku olova i cinka "Sase" Srebrenica, u "Panafleksu" Bijeljina, Fabrici glinice "Birač" Zvornik, Fabrici šećera Bijeljina, te u firmi "Leder" Bijeljina.

Optužena je da je Đurđevića, suprotno Zakonu o bankama, imenovala i za stečajnog upravnika Bobar banke, iako je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovano samo lice koje ima bankarsko iskustvo.

Navedeno je da je rješenje o imenovanju donijela dan prije stupanja na snagu tog zakona 25. januara da bi izbjegla njegovu primjenu.

Nađ-Mađarac je od 10. juna 2010. do kraja 2016. godine Petrovića imenovala za stečajnog upravnika u "Poljoprivredniku" Bratunac, te u firmama iz Zvornika   "Inžinjering", "Prerada sa hladnjačom", "Miro-prom", "Vodoprivreda Drina".

Markovića je postavila za stečajnog upravnika u firmi "Rad" iz Bijeljine, "Mesoproduktu" iz  Bijeljine, Zemljoradničkoj zadruzi "Dojčin Lukić" Lopare, u firmu "Energolinija" Karakaj-Zvornik.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević rekao je da ne zna šta će biti sa stečajnim postupcima koji su nezakonito dodijeljeni Đurđeviću, Petroviću i Markoviću.

- Nemam informacije o nezakonitoj dodjeli tih stečajnih postupaka i ne mogu govoriti ništa dok ne vidim o čemu je riječ - kazao je Kovačević.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da u Ministarstvu ne tumače odluke VSTS-a.

- Naš posao je da obezbijedimo da stečajni postupci budu sprovedeni u zakonom propisanom roku i mi ćemo to i uraditi - kazao je Kasipović.

Na pitanje šta će biti sa stečajnim postupcima koje su vodili Đurđević, Petrović i Marković, a nezakonito su im dodjeljivani, Kasipović je rekao da će u skladu sa odlukom VSTS-a i u skladu sa Zakonom o stečaju preduzeti sve potrebne mjere da se stečajni postupci sprovedu.

Sa Petrovićem i Markovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a Đurđević kaže da Nađ-Mađarac nije ni prva ni posljednja koja je na taj način imenovala stečajne upravnike, ali nije želio da otkrije o kojim se još sudijama radi.

- To je vjerovatno zato što nedostaje kvalitetnih stečajnih upravnika. Sudija odgovara za rad stečajnog upravnika. Ovdje niko ništa nije ukrao i nema štete - tvrdi Đurđević.

Dodao je da ne zna zašto se zakonom traži iskustvo u bankama.

- To je predviđeno novim zakonom, a prijedlog za moje imenovanje podnesen je prije stupanja tog zakona na snagu - istakao je Đurđević. 

Komisija VSTS-a donijela je i odluku kojom je sudiju Opštinskog suda u Sarajevu Milenu Rajić privremeno udaljila od vršenja dužnosti sudije, do okončanja krivične istrage koja se protiv nje vodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Rajićeva je, nezvanično, jedna od osumnjičenih u predmetu "Kurir". U istom predmetu osumnjičeni su i advokati Esad Hrvačić, Samina Skopak, Selma Taraniš i Ismet Hamzić, te Vildana Ligata, Zaim Spahović i bivši radnik Opštinskog suda u Sarajevu Muamer Pita.

Svi su osumnjičeni za malverzacije prilikom kupoprodaje i knjiženja nekretnina.

(Glas Srpske)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Mitar M.

29.04.2017 21:30

U svim predmetima gdje je zainteresovan Baja stecajni je Lazo Dj. A da se lazemo, sudinica nije bas imala neki izbor stecajnih upravnika. Pomenita trojica nesto i urade u postupcima koji vode, ostali po 10 godina ne urade nista. A redovno zaracunsvaju svoju zaradu.

ODGOVORITE
Name

Re

29.04.2017 21:58

Sto se tice prvog u pravu si, ima jos imena, sto se tice zadnjeg, da imalo znas zakon o stecajnom postupku i situaciju u zemlji znao bi da ima stecajnih upravnika kojima sudija uvali po 3 stecaja a jadnici ne mogu naplatiti nista, jos daju svoje pare za gorivo, telefon itd, kakva drzava takve i prilike

Name

RE

29.04.2017 22:39

Niste je trebali smjeniti dok ne postavi stečajnog i kod Slobodana Pavlovića...neće Lazo Đ. još dugo moći štititi Pavlovićeve firme u Bobar banci...to mu je bio drugi bitni zadatak kad je došao u Bobar banku, prvi je da ne sarađuje sa sipom i tužilaštvom na adekvatan način. Jadni klijenti u Bobar banci, ne osta im ništa.

Name

stedisa

29.04.2017 23:17

KO i u bobar banci bajini interesi (pare) !

Name

Radomir jokic

30.04.2017 08:50

Ja sam strcajni upravnik u 14 stecajnih postupaka pa sta mi ko moze,

Name

Istina

30.04.2017 10:19

Ovo je bruka za pravosudje. Ta zena je jedno divno stvorenje koje se ne upusta u prljave radnje. VSTS ko ga vodi? Lola koji je zapalio arhivu. Zato je i imenovan tu gdje jeste. Ne kaljajte obraz cestite zene. Nije ona dovela frme iz regije u stecajeve vec Vlada i premijeri. Ko je sledeci Slavica Tadic i Jelena Todorocic zato sto rade po zakonu a po nardbama velikih vodja. TUGA.

Name

re istina

30.04.2017 11:38

Nije sporno da je ona dobra žena. Ali morate priznati da se u Bobar banci, Pavlović banci i Alumini prikriva ogroman kriminal, vrijeme je da se tome stane u kraj.

Name

£

29.04.2017 22:04

Naravno da je dobijala postotak. Mnogo je kvarnjaka medju sudijama.

ODGOVORITE
Name

Istina

30.04.2017 20:47

Slazem se. Kad dodje do stecaja sudija moze da mase usima i cita more glupoxti u prijavama potrazivanja. Ne odlucuje ni o cemu vec stecajni uptavnik skupstina povjrilaca i odbor povjerilaca. Njeno je samo da prenese u zapisnik sta su oni predlozili i odlucili. Tuzno do bola.Ko je sledeca kolsteralna steta. Naravno nije niko iz Vlada nprDzombic koji se slucajno okliznuo uoci blokade Alumine....

Name

ZVORNIK

29.04.2017 22:52

Ovaj PETROVIĆ je deceniju direktor poštu u Zvorniku a stečaj u inžinjeringu je razvuko 7 godina a lova kapa li kapa.

ODGOVORITE
Name

Radnik

29.04.2017 22:54

SAMO ISTJERATI IZ PRAVOSUĐA I PRAVAC FOČA.

ODGOVORITE
Name

Tuzna ali istinita prica

30.04.2017 08:08

Najgore je to sto nepostoji nijedna institucija cistih ruku.Sve go kriminal a najvise ga ima bas tamo gdje nebi smjelo. Nasa policija kao drumski razbojnici.Naravno ima i onih koji su za primjer ali vrlo malo.

ODGOVORITE
Name

he he he

30.04.2017 09:43

Neobicna prezimena.

ODGOVORITE
Name

Bll

30.04.2017 10:34

Rupa u zakonu..samo gas

ODGOVORITE
Name

A Keleman

30.04.2017 10:43

Sudija Keleman je djelovao mimo zakona kad je za novac oslobodio Dodika prije dvanaest godina! Kad će VSTS procesuirati Kelemana i sudije Osnovnog Banjaluckog suda? Osnovni Sud u Banjaluci je najkorumpiraniji sud u regionu,ovaj sud treba ukinuti,ovaj sud je sramota spomenuti! Predsjednik ovog suda je bio Milan Tegeltija koji je sada u VSTS,Milan Tegeltija je Dodikov korupcijom stečen poslušnik,Tegeltiju treba za svjedoka saradnika dok ga Mile nije ubio!

ODGOVORITE
Name

Zmaj

01.05.2017 02:32

Neka se oglasi javno bilo koji sudija koji nije u KRIMINAALUU. 99% svi. I svi znaju da je to To,Ali..??? Narod plaća kriminalce,pravednije bi Seoske Starješine donosile presude.,i odluke.

Name

radnici ratarstvo ad u stecaju

03.05.2017 13:37

Dušane Kovačeviću ko tebe izabra na tu funkciju kada trebaš odgovarati za mnoge nezakonite radnje kao stečajni upravnik u ratarsvu a.d.u stečaju Nova Topola. nisi zakazao skupštinu 3 godine , a da drugo ne govorim reći će naši advokati sve o tebi

Name

Za neupucene jezike

04.05.2017 12:25

Nije po svom izboru radila mimo zakona nego po izricitoj naredbi..procitajte iskaz obe zene....velika je razlika izmedju ta dva pojma.

ODGOVORITE