Американци први стижу у Скопље

Високи амерички званичник Хојт Брајан Ји допутоваће сутра у Скопље гдје ће се састати са македонским предсједником Ђорђем Ивановим и новоизабраним предсједником Собрања Талатом Џаферијем, најављено је из Амбасаде САД у Скопљу.

Регион 29.04.2017 | 19:14
Американци први стижу у Скопље
Ји, који је замјеник помоћника државног секретара за Европу и Евроазију, током дводневне посјете састаће се и са лидерима политичких странка Николом Груевским, Зораном Заевим, Али Ахметијем, Билалом Касамијем, Весели Мемедијем и Мендухом Тачијем. 

Планирани су и сусрети са представницима грађанског друштва и дипломатске заједнице. 

"На састанцима ће се разговарати о статусу формирања владе, билатералним односима и реформама за евроатлантске интеграције", наводи се у саопштењу. 

Медији сазнају да ће се Ји сутра састати са лидерима партија Албанаца, а у понедјељак ће имати одвојене састанке са Ивановим, Џаферијем и лидерима СДСМ Зораном Заевим и ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским. 

Претходно је долазак високог америчког званичника био најављен за понедјељак, 1. маја. 

Прије три дана из кабинета македонског предсједника саопштено је да Иванов, с обзиром на претходно преузете обавезе, неће бити у могућности да реализује сусрет а Хојт Јиом. 

Иванов је раније три пута одбио да се састане са званичницима ЕУ и САД. 

Ји ће бити први званичник са којим ће се састи Талат Џафери, којег је у четвртак, 27. априла, изабрала нова скупштинска већина за предсједника Собрања. 

ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски оспоравају легитимитет избора Џаферија, док су његов избор подржале ЕУ и САД. 

Након што су СДСМ и парламентарне странке Албанаца изабрале Џаферија за предсједника Собрања, незадовољна група присталица грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" и људи у фантомкама упали су у зграду скупштине, почели да демолирају просторије и нападају посланике владајуће коалиције. 

Представници делегације ЕУ, Амбасаде САД, Мисије ОЕБС и Канцеларије за везу НАТО-а у Скопљу најоштрије су осудиле напад на македонски парламент. 

У Македонији су 11. децембра одржани пријевремени парламентарни избори. 

Предсједник Иванов одбио је да уручи мандат за састав нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву, који је са албанским странкама формирао парламентарну већину. 

Заев је Иванову дао рок од 10 дана да му додијели мандат. 

У Македонији је данас мирно након прекјучерашњег инцидента, а примјетно је смањено присуство полиције око зграде парламента.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Чињеница

29.04.2017 17:31

У почетку ових дешавања сам их жалио, али се онда сјетим да су признали међу првима тзв.косово, основали непризнату МПЦ, затворили свештено лице СПЦ у затвор.И то нису само шиптари урадили, јер њих је 30%, а остало су већином македонци.Намјерно све пишем малим словима, јер то и јесу.Мали.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајети

29.04.2017 19:00

Ако 30% албанаца у македонији не мозе уцити свој језик и бити им слузбени како у босни 14 %становниства мозе имати свој језик.

Name

Са

29.04.2017 21:18

Тоо сто ти писес са малим, не знаци да су они мали. Мозе да знаци да си ти јако ограницен.

Name

Мојте Хојте

29.04.2017 17:54

Мојте ће да заврши са Македонијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац

29.04.2017 19:47

,,Хајка на вука а лија коке носи,,.У мјесто ,,Велике Србије,,које нема имамо ,,Велику Албанију,,које има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

30.04.2017 08:14

Џелат долази да докрајчи жртву, како би лешинари коначно завршили посао. Све у име ''демократије'', људских права и одбране америчких националних интереса у Македонији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

30.04.2017 12:15

Није ли Македонија суверена држава?

ОДГОВОРИТЕ