Amerikanci prvi stižu u Skoplje

Visoki američki zvaničnik Hojt Brajan Ji doputovaće sutra u Skoplje gdje će se sastati sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim i novoizabranim predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem, najavljeno je iz Ambasade SAD u Skoplju.

Region 29.04.2017 | 19:14
Amerikanci prvi stižu u Skoplje
Ji, koji je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, tokom dvodnevne posjete sastaće se i sa liderima političkih stranka Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevim, Ali Ahmetijem, Bilalom Kasamijem, Veseli Memedijem i Menduhom Tačijem. 

Planirani su i susreti sa predstavnicima građanskog društva i diplomatske zajednice. 

"Na sastancima će se razgovarati o statusu formiranja vlade, bilateralnim odnosima i reformama za evroatlantske integracije", navodi se u saopštenju. 

Mediji saznaju da će se Ji sutra sastati sa liderima partija Albanaca, a u ponedjeljak će imati odvojene sastanke sa Ivanovim, Džaferijem i liderima SDSM Zoranom Zaevim i VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim. 

Prethodno je dolazak visokog američkog zvaničnika bio najavljen za ponedjeljak, 1. maja. 

Prije tri dana iz kabineta makedonskog predsjednika saopšteno je da Ivanov, s obzirom na prethodno preuzete obaveze, neće biti u mogućnosti da realizuje susret a Hojt Jiom. 

Ivanov je ranije tri puta odbio da se sastane sa zvaničnicima EU i SAD. 

Ji će biti prvi zvaničnik sa kojim će se sasti Talat Džaferi, kojeg je u četvrtak, 27. aprila, izabrala nova skupštinska većina za predsjednika Sobranja. 

VMRO-DPMNE i Nikola Gruevski osporavaju legitimitet izbora Džaferija, dok su njegov izbor podržale EU i SAD. 

Nakon što su SDSM i parlamentarne stranke Albanaca izabrale Džaferija za predsjednika Sobranja, nezadovoljna grupa pristalica građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" i ljudi u fantomkama upali su u zgradu skupštine, počeli da demoliraju prostorije i napadaju poslanike vladajuće koalicije. 

Predstavnici delegacije EU, Ambasade SAD, Misije OEBS i Kancelarije za vezu NATO-a u Skoplju najoštrije su osudile napad na makedonski parlament. 

U Makedoniji su 11. decembra održani prijevremeni parlamentarni izbori. 

Predsjednik Ivanov odbio je da uruči mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je sa albanskim strankama formirao parlamentarnu većinu. 

Zaev je Ivanovu dao rok od 10 dana da mu dodijeli mandat. 

U Makedoniji je danas mirno nakon prekjučerašnjeg incidenta, a primjetno je smanjeno prisustvo policije oko zgrade parlamenta.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Činjenica

29.04.2017 17:31

U početku ovih dešavanja sam ih žalio, ali se onda sjetim da su priznali među prvima tzv.kosovo, osnovali nepriznatu MPC, zatvorili svešteno lice SPC u zatvor.I to nisu samo šiptari uradili, jer njih je 30%, a ostalo su većinom makedonci.Namjerno sve pišem malim slovima, jer to i jesu.Mali.....

ODGOVORITE
Name

Ajeti

29.04.2017 19:00

Ako 30% albanaca u makedoniji ne moze uciti svoj jezik i biti im sluzbeni kako u bosni 14 %stanovnistva moze imati svoj jezik.

Name

Sa

29.04.2017 21:18

Too sto ti pises sa malim, ne znaci da su oni mali. Moze da znaci da si ti jako ogranicen.

Name

Mojte Hojte

29.04.2017 17:54

Mojte će da završi sa Makedonijom

ODGOVORITE
Name

Lovac

29.04.2017 19:47

,,Hajka na vuka a lija koke nosi,,.U mjesto ,,Velike Srbije,,koje nema imamo ,,Veliku Albaniju,,koje ima.

ODGOVORITE
Name

kameleon

30.04.2017 08:14

Dželat dolazi da dokrajči žrtvu, kako bi lešinari konačno završili posao. Sve u ime ''demokratije'', ljudskih prava i odbrane američkih nacionalnih interesa u Makedoniji.

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

30.04.2017 12:15

Nije li Makedonija suverena država?

ODGOVORITE