Оланд: Французи одлучују 7. маја

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је данас да ће Французи морати да донесу одлуку о својој будућности у Европи на предсједничким изборима 7. маја када ће бирати између европски настројеног Емануела Макрона и антиевропске Марин Ле Пен, јавља АФП.

Свијет 29.04.2017 | 17:52
Оланд: Французи одлучују 7. маја
Говорећи на последњем самиту лидера ЕУ као предсједник Француске, Оланд је рекао да Французи због свега треба да остану у ЕУ, тактички подржавши Макрона који је био министар економије у Оландовој администрацији.

"Французи добијају све останком у ЕУ", рекао је Оланд новинарима на самиту гдје је тема била излазак Велике Британије из блока.

Француска ће се ван блока само суочити са тешкоћама, упозорио је Оланд додавши да без ЕУ "нема сигурности, нема гаранција, нема јединственог тржиста".

Изван блока "нема јединственог тржишта, што може да значи препреку и опасност по државу", рекао је он.

Уколико побиједи, Ле Пенова бира евроскептичног премијера

Ле Пен је раније данас рекла да би одабрала евроскептичног премијера, Николаса Дипон-Ењана који није припадник њене странке, уколико побиједи у другом кругу избора заказаном за 7. мај.



Ле Пенова, која жели да повуче Француску из Европске уније, рекла је репортерима да она и Дипон-Ењан деле "заједнички пројекат који ће промовисати заједно".

Ултрадесничарска кандидаткиња странке Национални фронт на предсједничким изборима у Француској Марин Ле Пен данас је рекла да би одабрала евроскептичног премијера иако није припадник њене странке, уколико побиједи у другом кругу избора заказаном за 7. мај.

Упркос томе што анкете показују да је 20 поена иза Макрона у популарности, она покушава да придобије широку подршку како би имала шансу у другом кругу избора, преноси АФП.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар