Oland: Francuzi odlučuju 7. maja

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da će Francuzi morati da donesu odluku o svojoj budućnosti u Evropi na predsjedničkim izborima 7. maja kada će birati između evropski nastrojenog Emanuela Makrona i antievropske Marin Le Pen, javlja AFP.

Svijet 29.04.2017 | 17:52
Oland: Francuzi odlučuju 7. maja
Govoreći na poslednjem samitu lidera EU kao predsjednik Francuske, Oland je rekao da Francuzi zbog svega treba da ostanu u EU, taktički podržavši Makrona koji je bio ministar ekonomije u Olandovoj administraciji.

"Francuzi dobijaju sve ostankom u EU", rekao je Oland novinarima na samitu gdje je tema bila izlazak Velike Britanije iz bloka.

Francuska će se van bloka samo suočiti sa teškoćama, upozorio je Oland dodavši da bez EU "nema sigurnosti, nema garancija, nema jedinstvenog tržista".

Izvan bloka "nema jedinstvenog tržišta, što može da znači prepreku i opasnost po državu", rekao je on.

Ukoliko pobijedi, Le Penova bira evroskeptičnog premijera

Le Pen je ranije danas rekla da bi odabrala evroskeptičnog premijera, Nikolasa Dipon-Enjana koji nije pripadnik njene stranke, ukoliko pobijedi u drugom krugu izbora zakazanom za 7. maj.



Le Penova, koja želi da povuče Francusku iz Evropske unije, rekla je reporterima da ona i Dipon-Enjan dele "zajednički projekat koji će promovisati zajedno".

Ultradesničarska kandidatkinja stranke Nacionalni front na predsjedničkim izborima u Francuskoj Marin Le Pen danas je rekla da bi odabrala evroskeptičnog premijera iako nije pripadnik njene stranke, ukoliko pobijedi u drugom krugu izbora zakazanom za 7. maj.

Uprkos tome što ankete pokazuju da je 20 poena iza Makrona u popularnosti, ona pokušava da pridobije široku podršku kako bi imala šansu u drugom krugu izbora, prenosi AFP.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar