Сјећања - На данашњи дан... Чувени фото-финиш Бундеслиге!

Менш 12 комада резервном голману Дортмунда без уговора и Келнова петарда у Хамбургу! Подсећамо се завршнице немачког шампионата који се не заборавља. . .

Фудбал 29.04.2017 | 21:00
Сјећања - На данашњи дан... Чувени фото-финиш Бундеслиге!
Сезона 1977/78, једна од најузбудљивијих у историји Бундеслиге, завршена је на данашњи дан спектакуларном голеадом у последњем колу!

Борусија из Менхенгладбаха, бранилац титуле и троструки узастопни шампион, имала је једнак број бодова као Келн, али доста лошију гол-разлику. У последњем колу екипа Уда Латека коју су предводили Хејнкес, Боноф, Симонсен, Вимер, Линен, Кепел, Виткамп и остале звезде чекала је у Дизелдорфу (Бекелберг је био у фази реновирања у оно време) имењака из Дортмунда, док је Келн ишао у госте већ отписаном Санкт Паулију. 

Знало се да ће Менш покушати све, али баш да ће Дортмунду нанети најтежи пораз у историји није се могло очекивати. До полувремена шест, у другом делу још шест. Укупно 12 голова дао је моћни Менхенгладбах, а да притом није примио ниједан. Али и Келн је имао адекватан одговор. Јарчеви које је са клупе водио легендарни тренер Ждребаца Хенес Вајсвајлер дали су пет комада у Хамбургу. Три више него што им је заправо требало.  



Било је то време транзистора, пратило се и на клупама и на трибинама шта се дешава на ова два меча. Занимљиво, навијачи Санкт Паулија почели су да навијају за Келн када су чули како голови у Дизелдорфу падају као на траци. На крају су заједно са гостима и славили титулу Јарчева, трећу у историји клуба.

Чињеница да је Ото Рехагел, тренер Дортмунда у оно време, на гол поставио резервног чувара мреже коме је на дан утакмице казао да неће добити нови уговор, подстакла је приче о намештању. Фудбалски савез Немачке у тајности је "чачкао" око те утакмице, али званична истрага никада није покренута. Хаки Вимер, првотимац Менша, неколико година касније казао је:

"Драго ми је што те године нисмо узели титулу. Јер не знам како бисмо успели да докажемо да нисмо наместили утакмицу". 

Ни Келн ни Борусија од те чувене сезоне више никада нису постали шампиони Немачке.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар