Sjećanja - Na današnji dan... Čuveni foto-finiš Bundeslige!

Menš 12 komada rezervnom golmanu Dortmunda bez ugovora i Kelnova petarda u Hamburgu! Podsećamo se završnice nemačkog šampionata koji se ne zaboravlja. . .

Fudbal 29.04.2017 | 21:00
Sjećanja - Na današnji dan... Čuveni foto-finiš Bundeslige!
Sezona 1977/78, jedna od najuzbudljivijih u istoriji Bundeslige, završena je na današnji dan spektakularnom goleadom u poslednjem kolu!

Borusija iz Menhengladbaha, branilac titule i trostruki uzastopni šampion, imala je jednak broj bodova kao Keln, ali dosta lošiju gol-razliku. U poslednjem kolu ekipa Uda Lateka koju su predvodili Hejnkes, Bonof, Simonsen, Vimer, Linen, Kepel, Vitkamp i ostale zvezde čekala je u Dizeldorfu (Bekelberg je bio u fazi renoviranja u ono vreme) imenjaka iz Dortmunda, dok je Keln išao u goste već otpisanom Sankt Pauliju. 

Znalo se da će Menš pokušati sve, ali baš da će Dortmundu naneti najteži poraz u istoriji nije se moglo očekivati. Do poluvremena šest, u drugom delu još šest. Ukupno 12 golova dao je moćni Menhengladbah, a da pritom nije primio nijedan. Ali i Keln je imao adekvatan odgovor. Jarčevi koje je sa klupe vodio legendarni trener Ždrebaca Henes Vajsvajler dali su pet komada u Hamburgu. Tri više nego što im je zapravo trebalo.  



Bilo je to vreme tranzistora, pratilo se i na klupama i na tribinama šta se dešava na ova dva meča. Zanimljivo, navijači Sankt Paulija počeli su da navijaju za Keln kada su čuli kako golovi u Dizeldorfu padaju kao na traci. Na kraju su zajedno sa gostima i slavili titulu Jarčeva, treću u istoriji kluba.

Činjenica da je Oto Rehagel, trener Dortmunda u ono vreme, na gol postavio rezervnog čuvara mreže kome je na dan utakmice kazao da neće dobiti novi ugovor, podstakla je priče o nameštanju. Fudbalski savez Nemačke u tajnosti je "čačkao" oko te utakmice, ali zvanična istraga nikada nije pokrenuta. Haki Vimer, prvotimac Menša, nekoliko godina kasnije kazao je:

"Drago mi je što te godine nismo uzeli titulu. Jer ne znam kako bismo uspeli da dokažemo da nismo namestili utakmicu". 

Ni Keln ni Borusija od te čuvene sezone više nikada nisu postali šampioni Nemačke.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar