Колико коштају нерадни дани?

Запослени у јавном сектору уживају у продуженом викенду. Први и други мај за њих су нерадни дани. Је ли та пракса постала луксуз, може ли држава приуштити себи нерад?

Босна и Херцеговина 28.04.2017 | 21:09
Колико коштају нерадни дани?
Сваки нерадни дан празни државну касу. Колико ће коштати Празник рада?

Како преноси Н1, сваки нерадни дан државу дневно кошта 36 милиона марака.

Према приједлогу федералног Министарства рада и социјалне политике, у овој години у Федерацији БиХ ће бити 17, а у Републици Српској 22 нерадна дана. Надлежни се правдају.

- Ако законом прописани празник траје два дана, онда ми не можемо мијењати одредбе закона. Ми их поштујемо. Наравно да морамо имати сензибилитет према економији и то је нека обавеза коју морамо сви водити и проводити - поручује Веско Дрљача, ресорни министар.

Да ипак сензибилитета нема – свједоче и данас празни паркинзи. Паркинзи испред државних институција су и током преподнева били полупразни, што говори да је Празник рада за државне службенике већ увелико почео. Један такав нерадни дан финансира управо приватни сектор плаћајући порезе.

А, приватни сектор себи не може приуштити одмор за празнике. Времена за одмор нема.

У страху од отказа, на рад без одмора за празнике радници се не жале. Послодавци морају континуираним радом платити порезе, да би за празнике државне институције одмарале и уживале луксуз од 36 милиона КМ на дан, наводи Н1.

(БН/н1.инфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Семберац

28.04.2017 19:14

То је дрзава крива сто не казни приватнике за рад у врјеме празника.јадни радници ниод кога нису застицени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсовавц

28.04.2017 20:10

Тацно тако прије рата све продавнице и остали нису радили празницима као и дрзавне установе зна се ко је дезурни и тацка ови приватници су пребезобразни за 400 км израбљују паценике до кости треба им забранити рад свима то су и тако само препродавци сверцери центрум конзум фис итд само лопов до лопова њима је само у интересу да народу увале своју робу папрено брига ЊИХ ЗА ПОРЕЗЕ ОН ЈЕ ИСТИ

Name

робија

29.04.2017 04:44

Семберац,отвори ти приватну радњу или слицно,па цес другације размисљати,колико само обавеза према ткз дрзави,ко то неволи да одмара!?

Name

Ре: Ро бија

29.04.2017 07:24

Они привредници којима нерадни дани у години (празници) недостају да би позитивно пословали, не требају привредјивати, јер то незнају. А они (мислим на све привреднике) који не постују републичке празнике-не постују ни Републику. Сваки, иоле, привредник би требао знати да од радника које повремено одмори има веци ефекат. Али наси привредници (цаст изузецима) припадају скупу неписмених од 15%, колико их има у БиХ, а подрзавају их они на власти који такодје припадају скупу од 15%.

Name

Саша

28.04.2017 19:18

Празници у Републици Српској, који ове године падају у дане који би иначе били радни, су:2,јануар, 6.јануар, 14.април, 17.април, 1.2.и 9.мај, те 21.новембар.Ако овдје има 17 дана, онда сам ја за луднице. Ако сам нешто заборавио, додајте, али Вас лијепо молим да ионако тешку ситуацију не чините још тежом.То што многи раде и у дане празника је непоштовање закона, иначе Република Српска нема превелики број празника(за Вашу информацију Хрватска има двоструко више).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Саша

28.04.2017 20:46

Браво. Стално нам се пришива да имамо велики број празника. Шта је са западом. Када људи додју за Божићне празнике остају 2 седмице, а код нас је одмах проблем од 1-10. јануара. Да не спомињем људе који раде у финансијама и до 10-тог морају предати пријаву за ПДВ. Шта је са њиховим одмором. Пустите нас који радимо код приватника да и ми дахнемо душом.

Name

кум

28.04.2017 19:18

Требало би израцунати колико се губи кад је ради дан а њих велики број ниста не ради, и нико не постави себи питање како оцекује плату а без уцинка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАТИН СИН

28.04.2017 19:31

Јел ви то озбиљно ? Треба људе дехуманизовати И претворити у роботее ! Полако дусебризници јел требамо ринтатаи за 400 КМ сваки дан ! Е па неце моци ! Да газде могу ходати по скијањима малдивима итд. по 5 пута годисње а сљакерима укини И празнике. погледајте Њемацку то тамо постоји И постује се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

28.04.2017 20:23

Не знам гдје ти радис за 400 марака,а бранис ове празнике, који не постоје код оних сто примају плате од 400КМ!? Цињеница је да су ове године датуми поклопили викенд па празнике, али 95% радника у реалном сектору ради суботу нормално, недељу најмање једну смјену, а 1.мај зависи како це градонацелник ког града смиловати се и колико це крсити Закон о празницима, кад је Приједор у питању први је нерадни дан осим за меснице од 7-11х, те стандардно за пекаре, бензинске пумпе, драгсторе и дезурне апотеке,те станицне трговине, док другог све ради нормално осим будзетлија. Наравно,јако је битно нагласити да сви знају да би ти радници требали имати увецану дневницу због тог сто је Законски то ипак празник,али ако питате Пореску,нецете тај одговор добити. Бањалука ради и за први мај, мада скрацено и то сви осим будзетлија,а другог слицно. Неке опстине децидно постују Закон и први је нерадан за све осим пумпи и драгстора,те пекара, док другог раде једну смјену и остали из привреде, будзетлије наравно и по Закону не смију, то је једино зацементирано. Закон јасно казе једно, Одлуке нацелника друго, Уставни суд као и обицно се не мијеса у свој посао и то тако траје

Name

робија

28.04.2017 19:48

Најкорисније је распустити неспособну багру!Који идиотлук цетири нерадна дана,гледам данас народ као суманут јури као Бозе много уморни,на као заслузан одмор!?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсовавц

28.04.2017 20:11

КО ЈЕ ТЕБИ КРИВ СТО СИ ПАЦЕНИК

Name

робија

29.04.2017 05:22

Сто се ови дебили са дрзавних јасала буне,ви сте невидјени дебили сви у комплету,мало вам,хоцете јос акцизица дебилицине!!!

Name

Брод

28.04.2017 20:00

Треба повећати број нерадних дана, то је сигурност да нас влада неће задужити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

28.04.2017 20:02

Не губи држава ни једну марку све то намире смањењем плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

У чему је проблем?

29.04.2017 04:16

У томе сто држава не поштује закон који је прописала. Ако је нерадни дан не ради нико. Само пумпе и Ресторани. На западу је недјеља исто нерадна. Трговци не губе ништа. Ако се зна да је недјеља нерадна имаце веће пазаре суботом или другим данима. Запад због такве праксе није пропао. Заштитили су раднике. Само код нас стока проклета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИСТАНА

29.04.2017 06:25

Па наравно ови што се љуљају у фотељама њима је све плаћено тако да њих баш брига,а шта ја као занатлија,која не засуце рукаве неће марке данас имати,треба да празнује....фуј,а држава нам се на ледја натоварила. ПУСТИТЕ ПРИВАТНИКЕ ДА РАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Ристана

29.04.2017 07:31

Народ обично казе: проклетници, проклето вам било. Пустите раднике да малоодморе. Немојте се залити на намете дрзаве које не мозете зарадити редовним данима. Ви незнате радити. Или погледајте каква су вам домацинства, аута. Дјеца вам возе бијесна аута, док вам радници једва састављају крај са крајем. Само казњавати оне које раде празницима, и то дебелим казнама. Ако им то не одговара нека затворе своје приватне радње и нека се запосле код својих колега приватника па да осјете однос "газде" и иргета.

Name

ре

29.04.2017 06:48

Ко то реце јадни приватници морају да раде празницима, неморају, али трљају руке, знају нема инспекције, удри на црно. Ако су тако постени И марљиви јели исплацују својим радницима надокнаду за те дане сто раде, све се бојим. Нисра они нису бољи од ових на власти. Стекли су то сто имају неплацањем пореза, роба на црно се продаје , приказују само толико да се уклопе у неку нормалу, радник ради за минималац, пријаве га на пола радно време,...тако да су исти ко И они, само неке исприке тразе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

29.04.2017 18:04

Неки казу да нема разлике у плацању циновника измедју нерадних и радних дана.Питам се има ли разлике у уцинку? Мислим,негде мора да постоји разлика.

ОДГОВОРИТЕ