Koliko koštaju neradni dani?

Zaposleni u javnom sektoru uživaju u produženom vikendu. Prvi i drugi maj za njih su neradni dani. Je li ta praksa postala luksuz, može li država priuštiti sebi nerad?

Bosna i Hercegovina 28.04.2017 | 21:09
Koliko koštaju neradni dani?
Svaki neradni dan prazni državnu kasu. Koliko će koštati Praznik rada?

Kako prenosi N1, svaki neradni dan državu dnevno košta 36 miliona maraka.

Prema prijedlogu federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, u ovoj godini u Federaciji BiH će biti 17, a u Republici Srpskoj 22 neradna dana. Nadležni se pravdaju.

- Ako zakonom propisani praznik traje dva dana, onda mi ne možemo mijenjati odredbe zakona. Mi ih poštujemo. Naravno da moramo imati senzibilitet prema ekonomiji i to je neka obaveza koju moramo svi voditi i provoditi - poručuje Vesko Drljača, resorni ministar.

Da ipak senzibiliteta nema – svjedoče i danas prazni parkinzi. Parkinzi ispred državnih institucija su i tokom prepodneva bili poluprazni, što govori da je Praznik rada za državne službenike već uveliko počeo. Jedan takav neradni dan finansira upravo privatni sektor plaćajući poreze.

A, privatni sektor sebi ne može priuštiti odmor za praznike. Vremena za odmor nema.

U strahu od otkaza, na rad bez odmora za praznike radnici se ne žale. Poslodavci moraju kontinuiranim radom platiti poreze, da bi za praznike državne institucije odmarale i uživale luksuz od 36 miliona KM na dan, navodi N1.

(BN/n1.info)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Semberac

28.04.2017 19:14

To je drzava kriva sto ne kazni privatnike za rad u vrjeme praznika.jadni radnici niod koga nisu zasticeni.

ODGOVORITE
Name

sdsovavc

28.04.2017 20:10

Tacno tako prije rata sve prodavnice i ostali nisu radili praznicima kao i drzavne ustanove zna se ko je dezurni i tacka ovi privatnici su prebezobrazni za 400 km izrabljuju pacenike do kosti treba im zabraniti rad svima to su i tako samo preprodavci sverceri centrum konzum fis itd samo lopov do lopova njima je samo u interesu da narodu uvale svoju robu papreno briga NJIH ZA POREZE ON JE ISTI

Name

robija

29.04.2017 04:44

Semberac,otvori ti privatnu radnju ili slicno,pa ces drugacije razmisljati,koliko samo obaveza prema tkz drzavi,ko to nevoli da odmara!?

Name

Re: Ro bija

29.04.2017 07:24

Oni privrednici kojima neradni dani u godini (praznici) nedostaju da bi pozitivno poslovali, ne trebaju privredjivati, jer to neznaju. A oni (mislim na sve privrednike) koji ne postuju republičke praznike-ne postuju ni Republiku. Svaki, iole, privrednik bi trebao znati da od radnika koje povremeno odmori ima veci efekat. Ali nasi privrednici (cast izuzecima) pripadaju skupu nepismenih od 15%, koliko ih ima u BiH, a podrzavaju ih oni na vlasti koji takodje pripadaju skupu od 15%.

Name

Saša

28.04.2017 19:18

Praznici u Republici Srpskoj, koji ove godine padaju u dane koji bi inače bili radni, su:2,januar, 6.januar, 14.april, 17.april, 1.2.i 9.maj, te 21.novembar.Ako ovdje ima 17 dana, onda sam ja za ludnice. Ako sam nešto zaboravio, dodajte, ali Vas lijepo molim da ionako tešku situaciju ne činite još težom.To što mnogi rade i u dane praznika je nepoštovanje zakona, inače Republika Srpska nema preveliki broj praznika(za Vašu informaciju Hrvatska ima dvostruko više).

ODGOVORITE
Name

re Saša

28.04.2017 20:46

Bravo. Stalno nam se prišiva da imamo veliki broj praznika. Šta je sa zapadom. Kada ljudi dodju za Božićne praznike ostaju 2 sedmice, a kod nas je odmah problem od 1-10. januara. Da ne spominjem ljude koji rade u finansijama i do 10-tog moraju predati prijavu za PDV. Šta je sa njihovim odmorom. Pustite nas koji radimo kod privatnika da i mi dahnemo dušom.

Name

kum

28.04.2017 19:18

Trebalo bi izracunati koliko se gubi kad je radi dan a njih veliki broj nista ne radi, i niko ne postavi sebi pitanje kako ocekuje platu a bez ucinka?

ODGOVORITE
Name

TATIN SIN

28.04.2017 19:31

Jel vi to ozbiljno ? Treba ljude dehumanizovati I pretvoriti u robotee ! Polako dusebriznici jel trebamo rintatai za 400 KM svaki dan ! E pa nece moci ! Da gazde mogu hodati po skijanjima maldivima itd. po 5 puta godisnje a sljakerima ukini I praznike. pogledajte Njemacku to tamo postoji I postuje se !

ODGOVORITE
Name

dejanpd

28.04.2017 20:23

Ne znam gdje ti radis za 400 maraka,a branis ove praznike, koji ne postoje kod onih sto primaju plate od 400KM!? Cinjenica je da su ove godine datumi poklopili vikend pa praznike, ali 95% radnika u realnom sektoru radi subotu normalno, nedelju najmanje jednu smjenu, a 1.maj zavisi kako ce gradonacelnik kog grada smilovati se i koliko ce krsiti Zakon o praznicima, kad je Prijedor u pitanju prvi je neradni dan osim za mesnice od 7-11h, te standardno za pekare, benzinske pumpe, dragstore i dezurne apoteke,te stanicne trgovine, dok drugog sve radi normalno osim budzetlija. Naravno,jako je bitno naglasiti da svi znaju da bi ti radnici trebali imati uvecanu dnevnicu zbog tog sto je Zakonski to ipak praznik,ali ako pitate Poresku,necete taj odgovor dobiti. Banjaluka radi i za prvi maj, mada skraceno i to svi osim budzetlija,a drugog slicno. Neke opstine decidno postuju Zakon i prvi je neradan za sve osim pumpi i dragstora,te pekara, dok drugog rade jednu smjenu i ostali iz privrede, budzetlije naravno i po Zakonu ne smiju, to je jedino zacementirano. Zakon jasno kaze jedno, Odluke nacelnika drugo, Ustavni sud kao i obicno se ne mijesa u svoj posao i to tako traje

Name

robija

28.04.2017 19:48

Najkorisnije je raspustiti nesposobnu bagru!Koji idiotluk cetiri neradna dana,gledam danas narod kao sumanut juri kao Boze mnogo umorni,na kao zasluzan odmor!?!?!?

ODGOVORITE
Name

sdsovavc

28.04.2017 20:11

KO JE TEBI KRIV STO SI PACENIK

Name

robija

29.04.2017 05:22

Sto se ovi debili sa drzavnih jasala bune,vi ste nevidjeni debili svi u kompletu,malo vam,hocete jos akcizica debilicine!!!

Name

Brod

28.04.2017 20:00

Treba povećati broj neradnih dana, to je sigurnost da nas vlada neće zadužiti.

ODGOVORITE
Name

mm

28.04.2017 20:02

Ne gubi država ni jednu marku sve to namire smanjenjem plata

ODGOVORITE
Name

U čemu je problem?

29.04.2017 04:16

U tome sto država ne poštuje zakon koji je propisala. Ako je neradni dan ne radi niko. Samo pumpe i Restorani. Na zapadu je nedjelja isto neradna. Trgovci ne gube ništa. Ako se zna da je nedjelja neradna imace veće pazare subotom ili drugim danima. Zapad zbog takve prakse nije propao. Zaštitili su radnike. Samo kod nas stoka prokleta!

ODGOVORITE
Name

RISTANA

29.04.2017 06:25

Pa naravno ovi što se ljuljaju u foteljama njima je sve plaćeno tako da njih baš briga,a šta ja kao zanatlija,koja ne zasuce rukave neće marke danas imati,treba da praznuje....fuj,a država nam se na ledja natovarila. PUSTITE PRIVATNIKE DA RADE.

ODGOVORITE
Name

Re: Ristana

29.04.2017 07:31

Narod obično kaze: prokletnici, prokleto vam bilo. Pustite radnike da maloodmore. Nemojte se zaliti na namete drzave koje ne mozete zaraditi redovnim danima. Vi neznate raditi. Ili pogledajte kakva su vam domacinstva, auta. Djeca vam voze bijesna auta, dok vam radnici jedva sastavljaju kraj sa krajem. Samo kaznjavati one koje rade praznicima, i to debelim kaznama. Ako im to ne odgovara neka zatvore svoje privatne radnje i neka se zaposle kod svojih kolega privatnika pa da osjete odnos "gazde" i irgeta.

Name

re

29.04.2017 06:48

Ko to rece jadni privatnici moraju da rade praznicima, nemoraju, ali trljaju ruke, znaju nema inspekcije, udri na crno. Ako su tako posteni I marljivi jeli isplacuju svojim radnicima nadoknadu za te dane sto rade, sve se bojim. Nisra oni nisu bolji od ovih na vlasti. Stekli su to sto imaju neplacanjem poreza, roba na crno se prodaje , prikazuju samo toliko da se uklope u neku normalu, radnik radi za minimalac, prijave ga na pola radno vreme,...tako da su isti ko I oni, samo neke isprike traze....

ODGOVORITE
Name

he he he

29.04.2017 18:04

Neki kazu da nema razlike u placanju cinovnika izmedju neradnih i radnih dana.Pitam se ima li razlike u ucinku? Mislim,negde mora da postoji razlika.

ODGOVORITE