Империја спрема нови ударац!

Газпром прави још један моћан клуб и све иде брзо и лако! Руски гигант се не зауставља.

Остали спортови 02.05.2017 | 12:45
Империја спрема нови ударац!
Руски енергестки џин Газпром спрема нову велику инвестицију у домаћи спорт која би требало да донесе резултате и на међународној сцени. Империја из Санкт Петеррбурга је решила да направи моћан одбојкаши клуб који ће бити међу најјачима у Ебвропи.

Подсетимо, Газпром већ у власништву има фудбалски клуб Зенит који је бележио врхунске резултате на домаћој и интернационалној сцени. Потом су у лето 2014. године ушли и у кошарку оснивањем Зенита који је лигашки део сезоне у ВТБ лиги завршио на другом месту. Газпром је газда и у хокејашком клубу СКА који је пре две године постао шампион КХЛ лиге.

Сада је дошао ред на мушку одбојку... И прављење новог клуба под именом Зенит. Захваљујући политичкој вољи локалних челника и финансијским средствима Газпрома.

Одбојка у Санкт Петербургу има традицију. Локални клуб Авотмобилист је у СССР био троструки првак, а касније и двоструки првак Русије. Али почетком овог века, уследио је стрмоглав пад Автомобилиста када је остао без финансијске помоћи генералног спонзора, пиваре Балтика. Било је после тога понуда да клуб добије спонзорство, али да промени име и одрекне се историје. Нису пристали на то, пали у трећи лигу и сада су коначно пирхватили понуду Газпрома да промене име у Зенит и постану сила на ервропском нивоу. То значи и да ће морати да се одрекну традиције и свих досадашњих трофеја јер крећу од нуле.

Зенит ће наследити Автомобилистову школу одбојке и инфраструктуру. Мада актуелна хала у Академији Платонов са 500 седећих места не задовољава амбиције Газпрома. Зенит ће се највероватније преселити у модерну дворану која ће бити изграђена до 2019. године и коју ће делити са одбојкашима Динама и кошаркашима Зенита.

Пошто су темељи функционисања постављени, Зенит ће после тога морати да купи статус руског прволигаша, како се не би две године пробијао кроз трећелигашки и друголигашки ранг Русије. И то је договорено. Лига се шири на 15 клубова, а статус прволигаша ће Зениту продати Динамо Кубањ. Клуб из Краснодара је решио да се фокусира само на женску секцију која је увек и била приоритет. Одбојкашице Динамо Кубања су претходних година освајале тофеје, а одбојкаши су се борили за опстанак.  

Газпром већ има искуства са одбојком, пошто је највећи спонзор овог спорта у Русији. У следећој сезони ће Газпром бити главни финанијсер чак четири клуба у мушкој одбојци, елитног ранга такмичења у Русији. Газпром спонзорише Факел из Новог Уренгоја, затим Газпром Југру из Сургута и вероватно најјачи тим Европе - Зенит из Казања! Овај Зенит је у последњих пет година три пута био првак Европе и седам пута првак Русије у минулих осам година. За Зенит из Казања играју неки од најбољих играча света. До 2008. се овај клуб звао Динамо, а тада је променио име у Зенит и домаће мечеве игра у Санкт Петербургу.

Шта ће Газпрому два одбојкашка клуба? То нико не зна, али се зна да стварање Зенита у Санкт Петербургу неће утицати на Зенит из Казања који ће и даље добијати исту количину новца од Газпрома. А пријаће му још један јак конкурент...

А да ће се нови Зенит борити за највише домете, то је сигурно јер је у јавност процурио буџет клуба. Клуб ће имати буџет од око 10.000.000 евра када се одбију порези. То је и даље мање од онога што имају Зенит из Казања и Динамо из Москве са буџетима од 15.000.000 евра годишње. Али је довољно...

Председник клуба ће бити Владимир Самсонов који је био потпредседник одлазаћег Автомоблиста. Спортски директор ће бити Павел Борш који је ту функцију обављао и у женској секцији московског Динама. Тренер ће бити некадашњи руски селектор Сергеј Шљапников. Што се појачања тиче, њихова листа се тек саставља али се већ најављује довођење одличног Кубанца Ореола Камеха. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар