Уставни суд: Радио не може бити хотел

Бивша зграда Радија Републике Српске, након последње одлуке Уставног суда РС, кост је у грлу свим институцијама које су на том месту дозволиле градњу хотела.

Република Српска 28.04.2017 | 14:51
Уставни суд: Радио не може бити хотел
Уставни суд РС је утврдио да регулациони план који је почетком прошле године усвојила Скупштина града, а односи се на простор где се налази стара зграда Радија, није у складу са законом.

Наиме, поменутим регулационим планом предвиђено је рушење објекта који је део амбијенталне целине у Улици Младена Стојановића и Краља Петра Првог Карађорђевића и има статус националног споменика, а на његовом месту уцртан је хотел.

Против такве измене и планирања градње побунили су се у Центру за животну средину, те су 4. маја прошле године предали апелацију Уставном суду РС и тражили оцену уставности регулационог плана.

- Скупштина града Бањалука није могла усвојити такав регулациони план, с обзиром на то да се њиме предвиђа рушење објекта у првој зони заштите који представља дио Амбијенталне целине уврштене у националне споменике БиХ и ужива највиши степен заштите у законима Републике Српске – саопштено је у Уставном суду РС.

Истакнуто је да одлука није у складу са Законом о спровођењу одлука Комисије за заштиту националних споменика, установљене Дејтонским мировним споразумом, а неуставност се огледа и у томе што градска Скупштина није поступила у складу са одредбама наведеног Закона, чиме је истовремено нарушено и начело законитости Устава РС.

На месту старог Радија РС, који се из зграде иселио пре седам година, и јуче су радиле машине.

Предузеће „Интегра инжењеринг“ гради модеран хотел, који је скоро при крају, па се поставља питање да ли ће после ове одлуке суда радови бити обустављени.

У „Интегра инжењерингу“ нису желели да коментаришу најновија дешавања, док је градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић, рекао да ће „последице бити веома интересантне, јер је реч о необичној пресуди“, а обустава радова би могла повући и последице.

- Ово је необична ситуација. Први пут одлука Суда стиже након што су неке радње учињене и не знам шта ће се моћи урадити на њеној имплементацији. Поставља се питање какав је ефекат те одлуке Суда, јер је стигла након што је усвојена измена регулационог плана и издате грађевинске дозволе – рекао је Радојичић.

Додаје да, ако би Град ушао у неке друге мере, инвеститор би имао право да тужи све оне који су у међувремену издали дозволе.

- Одлуком Уставног суда је у овом моменту направљено више проблема него што је нешто решено, јер ствари на терену није могуће вратити у првобитно стање – изјавио је Радојичић.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС су кратко одговорили да су предузећу издали дозволу за градњу у складу са планским актом, који је у том тренутку био важећи, а регулациони планови нису у њиховој надлежности.

Рушење је кривично дело

Координаторица Иницијативе Наш простор у Центру за животну средину, Јелена Бркић, није желела да коментарише одлуку Уставног суда РС, јер је још нису добили.

Поновила је разлог због којег су поднели апелацију Суду, а то је, како је рекла, чињеница да су објекти старог Радија национални споменици, који се не смеју рехабилитовати, а камо ли уништавати.

- Уништавање истих представља кривично дело и одлука којом се тако нешто дозвољава је незаконита и неуставна – рекла је Бркић.

(Блиц)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Лакрдија

28.04.2017 13:31

А преко пута Фабрика дувана спремна да се угаси, сруши и изгради нешто друго. Само да се Регулациони план промијени, а то нешто кошта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исцрпљени

28.04.2017 14:51

Нека поновно саграде исти објекат. Ако могу тако бити обновљени вјерски објекти,може и зграда Радија.

Name

кмкок

28.04.2017 14:00

Добар је Радојициц... први пут одлука стизе након сто је поцињено кривицно дјело... знаци ако је поцињено ста цемо сад да радимо...идемо даље... какав лик... исти као и Давидовиц и онај црни Гаврановиц...као да их на траци производе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рупа

28.04.2017 15:22

Давидовић је био господин у Бијелим рукавицама, он краде али и другима даде. Гаврановић је био најпокваренији и најљигавији лопов. Свима оставио криминалне репове, као и ова, а он крао од кредита које ће враћати други. Оставио је тузбених захтијева који ће коштати град десетине милиона. Дозволио копање рупетине у сред града, узео свој дио, а рупу оставио Игору да је рјешава. Радојичић ће ријешити рупу уз помоћ свог савјетника који је син од инвеститора који је требао градити сопинг мол заједно са Лубуром. Поштен је Игор, јер пошено граби.

Name

Ре рупа

28.04.2017 15:48

Гаврановић је ископао рупу за шопинг мол испоручујући мазут топлани, а Радојићић од рупе за шопнг мол прави паркинг исто испоруком мазута топлани. Уз то ће Лубури и Риси дати Нову парцелу за шопинг , па онда опет мазут. Радојичићев главни савјетник за привреду Рисин син. Постено нема шта. Питање ко краде, Па обадва градоначелника. Наравоученије, нема пара без мазута, Али нема ни рупа без мазута. Коначно нема ни мазута без рупа. Игоре Браво за рупе.

Name

БАЊАЛУКА

28.04.2017 14:16

Знали су да је предата апелација, морали су зауставити било какву активност на тој парцели, овако би било најпоштеније овај хотел срушити до темеља за наук у будућности да нема самовоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

То ће бити

28.04.2017 16:14

Мало Морген! (сутра)!

Name

Шта причаш

28.04.2017 16:21

Ко ће зауставити Интеграл у градњи, шта је теби. То не мозе ни Игор зауставити, мада се он пуно пита. Лакше је вратити одлуку суда у предјашње стање, путем захтијева за преиспитивање одлуке. Нови докази и чињенице. То није Проблем за-уставни суд. Мозе све зауставити.

Name

ПСВ

28.04.2017 14:33

И птици на грани је јасно да је регулациони план измијењен искључиво да би се удовољило "Интеграл инжењерингу", а да се на тој локацији у ужем центру града нешто сумњиво ради и гради, у почетку нико није могао да види јер је око градилишта подигнута висока непровидна мрежа. Нигдје није била постављена ни обавезна табла: шта се гради, ко гради, рок завршетка радова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханиште

28.04.2017 14:51

Управо ми грађани треба да срушимо ту грађевину,голим рукама.Једном треба да престане уништавање града од руку љевчанских бахатих сељачина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тери

28.04.2017 15:24

Е ај и то да видим ...

Name

Бансхее

28.04.2017 16:31

На Ханисту ругло (занатски центар Тзв) , у Тзв. Господској још гори. Који су то "стручњаци" својевремено 80-тих медју грађевине европског типа "трпали" оне које лице на турске занатске страцаре у модерном добу. Башчаршија у СА. је хисторијски споменик. Али.... имамо и "стручњаке " данас.

Name

Паприковац бб

28.04.2017 15:15

Слицно се спрема и Космосу ,нељуди имају паре и власт око себе.Од Бањалуке праве Весели Бријег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папцина

28.04.2017 15:18

Упс, ја поцео градит куцу кад оно испаде хотел. Извињење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

28.04.2017 15:28

Ето, Уставни суде, убудуце доносите пресуде, прије него се кривицно дјело из сфере организованог криминала деси, открије и истрази. Пресуде да буду по зељи организоване банде, али не било које него зна се које.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Центар

28.04.2017 15:30

Сад ће се отворити простор Радојичићу да уцијењује Интеграл. Игор мијења регулационеи планове по својих мјери и По својој цијени. Колико ће пресуда бити и одштете од тузбу које слиједе, Игора не интересује. Његова парола је "Ако се сад не обезиједим, нећу никад". Питајте игора шта је са ЗИБЛ-ом и коме омета приватизацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прецедентно право

28.04.2017 15:32

Није ни цудо да је Радојициц ово изјавио, навикли су да пљацкају и отимају, све сто им запне за око. Тако су отели вец висе од пола Бањалуке. Питам се ста би суду да донесе овакву пресуду. Сад треба тузити и за све остало. А ово је наравно кривицно дјело. Онај ко је продао мора кривицно одговарати. Па да видимо који це бити следеци који це потписати оно сто му се усмено налози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привредник

28.04.2017 15:59

Радојичић отворено пријети уговорним патртнерима који не пристају на услове његових изасланика (читај рекеташа). Још наглашавају да су инспекције и полиција под његовом контролом. Па ко смије, нека га одбије. Све ће једног дана испливати. Мозеш ти Игоре имати Контролу колико хоћеш, Али нећеш докле хоћеш. Питај Маровића из Будве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масонерија

28.04.2017 18:38

Еаст Wест Бридге, као дио Трилатерале, штити своје чланове.

Name

Баш тако

28.04.2017 16:08

Радио не радио увијек неком свира Радио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

28.04.2017 16:50

Милораде, ово не мириси на добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЋ ДОГОВОРЕНО

28.04.2017 17:09

РУПА ЋЕ БИТИ СКУПА. ДОГОВОРЕНО. РАДОЈИЧИЋ ЋЕ ПРОМИЈЕНИТИ РЕГУЛАЦИОНИ ПЛАН ПА УМЈЕСТО ШОПИНГА ЋЕ БИТИ ГАРАЗЕ И ПАРКИНГ. А ОНДА ЋЕ ИДЕАЛ КОМПАНИ И ТРОПИК КАО ИНВЕСТИТОРИ ТУЗИТИ ГРАД И ТРАЗИТИ ОДШТЕТУ ОД 70 милиона КМ. СУД ЋЕ ОДЛУЧИТИ А ГРАД МОРА ПОШТОВАТИ НАЛОГЕ СУДА. ТАКО РАДИ ПОШТЕНИ ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ. УСПЈЕХ ЈЕ ШТО ЋЕ ИГОР ДОГОВОРИТИ ДА ШТЕТУ ПЛАЋА У ВИШЕ РАТА У ПАР ГОДИНА. За овај успијех треба га наградити златним кључем Бањалуке. Ако је власник града, треба му и кључ дати да мозе закључати своје власништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

29.04.2017 11:12

Кад исправни преузму власт, у подруму те рупе ће бити изградјен огроман градски затвор.

Name

Одборник

28.04.2017 17:19

Није тако Па није Радојичић тако лош има и И-горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре одборник

28.04.2017 18:28

Па рекао је Радојичић да га нико неће моћи оптузити за нечињење. Тачно је то. Али је Проблем у томе што он само чини штету граду. Његове грешке и авантуре неби издрзала ни три будзета. Игоре најкориснији си кад најмање радиш. Није Тај послао за тебе. Буди шеф партије и управљај чланарином.

Name

Јоца

28.04.2017 18:36

Радојичић је угледна личност и зато је примљен за члана Трилатерале. Ту су и Свилановић и Кораћ и Китаровић и Брнабић и Ковачић. Дакле јако друштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додати још

28.04.2017 20:45

Ранко Шкрбић, Огњен Тадић, Зорана Михајловић, Ана Дјукановић, а главни за БиХ је лични Милетов адвокат из Бијељине...оснивач Трилатерале је Рокферел.

Name

Урбаниста

28.04.2017 20:06

Радојичић звани "Игор-регулациони" ће толико регулационих планова промијенити за годину дана да ће се морати бар три године поправљати оно што је покварио, а бар десет година плаћати штета коју ће направити " инвеститорима" што договореним то онима који нису пристали на " догор ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Нама Све Дај а није СНСД

28.04.2017 20:17

Гаврановићева грешка. А Гаврановићева парола је била - ми ћемо се задузивати, а неко други ће враћати-. А Радојичићева парола је - ми ћемо из ината да се осветимо оним Гаврановићевим, само правити штету а неко други ће је плаћати - . Не зна наивко да је већина Гаврановићевих пулена промијенила кошуљу и да су постали његови одани сарадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петрол

28.04.2017 20:30

Неће нас изиграти. ИЕЕ односно Игор и Торбица хоће сјечку. Ако нема бесплатних шума, добиће мечку.

ОДГОВОРИТЕ