Ustavni sud: Radio ne može biti hotel

Bivša zgrada Radija Republike Srpske, nakon poslednje odluke Ustavnog suda RS, kost je u grlu svim institucijama koje su na tom mestu dozvolile gradnju hotela.

Republika Srpska 28.04.2017 | 14:51
Ustavni sud: Radio ne može biti hotel
Ustavni sud RS je utvrdio da regulacioni plan koji je početkom prošle godine usvojila Skupština grada, a odnosi se na prostor gde se nalazi stara zgrada Radija, nije u skladu sa zakonom.

Naime, pomenutim regulacionim planom predviđeno je rušenje objekta koji je deo ambijentalne celine u Ulici Mladena Stojanovića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića i ima status nacionalnog spomenika, a na njegovom mestu ucrtan je hotel.

Protiv takve izmene i planiranja gradnje pobunili su se u Centru za životnu sredinu, te su 4. maja prošle godine predali apelaciju Ustavnom sudu RS i tražili ocenu ustavnosti regulacionog plana.

- Skupština grada Banjaluka nije mogla usvojiti takav regulacioni plan, s obzirom na to da se njime predviđa rušenje objekta u prvoj zoni zaštite koji predstavlja dio Ambijentalne celine uvrštene u nacionalne spomenike BiH i uživa najviši stepen zaštite u zakonima Republike Srpske – saopšteno je u Ustavnom sudu RS.

Istaknuto je da odluka nije u skladu sa Zakonom o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, a neustavnost se ogleda i u tome što gradska Skupština nije postupila u skladu sa odredbama navedenog Zakona, čime je istovremeno narušeno i načelo zakonitosti Ustava RS.

Na mestu starog Radija RS, koji se iz zgrade iselio pre sedam godina, i juče su radile mašine.

Preduzeće „Integra inženjering“ gradi moderan hotel, koji je skoro pri kraju, pa se postavlja pitanje da li će posle ove odluke suda radovi biti obustavljeni.

U „Integra inženjeringu“ nisu želeli da komentarišu najnovija dešavanja, dok je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, rekao da će „posledice biti veoma interesantne, jer je reč o neobičnoj presudi“, a obustava radova bi mogla povući i posledice.

- Ovo je neobična situacija. Prvi put odluka Suda stiže nakon što su neke radnje učinjene i ne znam šta će se moći uraditi na njenoj implementaciji. Postavlja se pitanje kakav je efekat te odluke Suda, jer je stigla nakon što je usvojena izmena regulacionog plana i izdate građevinske dozvole – rekao je Radojičić.

Dodaje da, ako bi Grad ušao u neke druge mere, investitor bi imao pravo da tuži sve one koji su u međuvremenu izdali dozvole.

- Odlukom Ustavnog suda je u ovom momentu napravljeno više problema nego što je nešto rešeno, jer stvari na terenu nije moguće vratiti u prvobitno stanje – izjavio je Radojičić.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS su kratko odgovorili da su preduzeću izdali dozvolu za gradnju u skladu sa planskim aktom, koji je u tom trenutku bio važeći, a regulacioni planovi nisu u njihovoj nadležnosti.

Rušenje je krivično delo

Koordinatorica Inicijative Naš prostor u Centru za životnu sredinu, Jelena Brkić, nije želela da komentariše odluku Ustavnog suda RS, jer je još nisu dobili.

Ponovila je razlog zbog kojeg su podneli apelaciju Sudu, a to je, kako je rekla, činjenica da su objekti starog Radija nacionalni spomenici, koji se ne smeju rehabilitovati, a kamo li uništavati.

- Uništavanje istih predstavlja krivično delo i odluka kojom se tako nešto dozvoljava je nezakonita i neustavna – rekla je Brkić.

(Blic)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Lakrdija

28.04.2017 13:31

A preko puta Fabrika duvana spremna da se ugasi, sruši i izgradi nešto drugo. Samo da se Regulacioni plan promijeni, a to nešto košta!

ODGOVORITE
Name

Iscrpljeni

28.04.2017 14:51

Neka ponovno sagrade isti objekat. Ako mogu tako biti obnovljeni vjerski objekti,može i zgrada Radija.

Name

kmkok

28.04.2017 14:00

Dobar je Radojicic... prvi put odluka stize nakon sto je pocinjeno krivicno djelo... znaci ako je pocinjeno sta cemo sad da radimo...idemo dalje... kakav lik... isti kao i Davidovic i onaj crni Gavranovic...kao da ih na traci proizvode...

ODGOVORITE
Name

Rupa

28.04.2017 15:22

Davidović je bio gospodin u Bijelim rukavicama, on krade ali i drugima dade. Gavranović je bio najpokvareniji i najljigaviji lopov. Svima ostavio kriminalne repove, kao i ova, a on krao od kredita koje će vraćati drugi. Ostavio je tuzbenih zahtijeva koji će koštati grad desetine miliona. Dozvolio kopanje rupetine u sred grada, uzeo svoj dio, a rupu ostavio Igoru da je rješava. Radojičić će riješiti rupu uz pomoć svog savjetnika koji je sin od investitora koji je trebao graditi soping mol zajedno sa Luburom. Pošten je Igor, jer pošeno grabi.

Name

Re rupa

28.04.2017 15:48

Gavranović je iskopao rupu za šoping mol isporučujući mazut toplani, a Radojićić od rupe za šopng mol pravi parking isto isporukom mazuta toplani. Uz to će Luburi i Risi dati Novu parcelu za šoping , pa onda opet mazut. Radojičićev glavni savjetnik za privredu Risin sin. Posteno nema šta. Pitanje ko krade, Pa obadva gradonačelnika. Naravoučenije, nema para bez mazuta, Ali nema ni rupa bez mazuta. Konačno nema ni mazuta bez rupa. Igore Bravo za rupe.

Name

BANJALUKA

28.04.2017 14:16

Znali su da je predata apelacija, morali su zaustaviti bilo kakvu aktivnost na toj parceli, ovako bi bilo najpoštenije ovaj hotel srušiti do temelja za nauk u budućnosti da nema samovolje

ODGOVORITE
Name

To će biti

28.04.2017 16:14

Malo Morgen! (sutra)!

Name

Šta pričaš

28.04.2017 16:21

Ko će zaustaviti Integral u gradnji, šta je tebi. To ne moze ni Igor zaustaviti, mada se on puno pita. Lakše je vratiti odluku suda u predjašnje stanje, putem zahtijeva za preispitivanje odluke. Novi dokazi i činjenice. To nije Problem za-ustavni sud. Moze sve zaustaviti.

Name

PSV

28.04.2017 14:33

I ptici na grani je jasno da je regulacioni plan izmijenjen isključivo da bi se udovoljilo "Integral inženjeringu", a da se na toj lokaciji u užem centru grada nešto sumnjivo radi i gradi, u početku niko nije mogao da vidi jer je oko gradilišta podignuta visoka neprovidna mreža. Nigdje nije bila postavljena ni obavezna tabla: šta se gradi, ko gradi, rok završetka radova...

ODGOVORITE
Name

Hanište

28.04.2017 14:51

Upravo mi građani treba da srušimo tu građevinu,golim rukama.Jednom treba da prestane uništavanje grada od ruku ljevčanskih bahatih seljačina.

ODGOVORITE
Name

teri

28.04.2017 15:24

E aj i to da vidim ...

Name

Banshee

28.04.2017 16:31

Na Hanistu ruglo (zanatski centar Tzv) , u Tzv. Gospodskoj još gori. Koji su to "stručnjaci" svojevremeno 80-tih medju građevine evropskog tipa "trpali" one koje lice na turske zanatske stracare u modernom dobu. Baščaršija u SA. je historijski spomenik. Ali.... imamo i "stručnjake " danas.

Name

Paprikovac bb

28.04.2017 15:15

Slicno se sprema i Kosmosu ,neljudi imaju pare i vlast oko sebe.Od Banjaluke prave Veseli Brijeg.

ODGOVORITE
Name

Papcina

28.04.2017 15:18

Ups, ja poceo gradit kucu kad ono ispade hotel. Izvinjenje.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

28.04.2017 15:28

Eto, Ustavni sude, ubuduce donosite presude, prije nego se krivicno djelo iz sfere organizovanog kriminala desi, otkrije i istrazi. Presude da budu po zelji organizovane bande, ali ne bilo koje nego zna se koje.

ODGOVORITE
Name

Centar

28.04.2017 15:30

Sad će se otvoriti prostor Radojičiću da ucijenjuje Integral. Igor mijenja regulacionei planove po svojih mjeri i Po svojoj cijeni. Koliko će presuda biti i odštete od tuzbu koje slijede, Igora ne interesuje. Njegova parola je "Ako se sad ne obezijedim, neću nikad". Pitajte igora šta je sa ZIBL-om i kome ometa privatizaciju.

ODGOVORITE
Name

Precedentno pravo

28.04.2017 15:32

Nije ni cudo da je Radojicic ovo izjavio, navikli su da pljackaju i otimaju, sve sto im zapne za oko. Tako su oteli vec vise od pola Banjaluke. Pitam se sta bi sudu da donese ovakvu presudu. Sad treba tuziti i za sve ostalo. A ovo je naravno krivicno djelo. Onaj ko je prodao mora krivicno odgovarati. Pa da vidimo koji ce biti sledeci koji ce potpisati ono sto mu se usmeno nalozi.

ODGOVORITE
Name

Privrednik

28.04.2017 15:59

Radojičić otvoreno prijeti ugovornim patrtnerima koji ne pristaju na uslove njegovih izaslanika (čitaj reketaša). Još naglašavaju da su inspekcije i policija pod njegovom kontrolom. Pa ko smije, neka ga odbije. Sve će jednog dana isplivati. Mozeš ti Igore imati Kontrolu koliko hoćeš, Ali nećeš dokle hoćeš. Pitaj Marovića iz Budve.

ODGOVORITE
Name

Masonerija

28.04.2017 18:38

East West Bridge, kao dio Trilaterale, štiti svoje članove.

Name

Baš tako

28.04.2017 16:08

Radio ne radio uvijek nekom svira Radio.

ODGOVORITE
Name

vaga

28.04.2017 16:50

Milorade, ovo ne mirisi na dobro.

ODGOVORITE
Name

VEĆ DOGOVORENO

28.04.2017 17:09

RUPA ĆE BITI SKUPA. DOGOVORENO. RADOJIČIĆ ĆE PROMIJENITI REGULACIONI PLAN PA UMJESTO ŠOPINGA ĆE BITI GARAZE I PARKING. A ONDA ĆE IDEAL KOMPANI I TROPIK KAO INVESTITORI TUZITI GRAD I TRAZITI ODŠTETU OD 70 miliona KM. SUD ĆE ODLUČITI A GRAD MORA POŠTOVATI NALOGE SUDA. TAKO RADI POŠTENI GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ. USPJEH JE ŠTO ĆE IGOR DOGOVORITI DA ŠTETU PLAĆA U VIŠE RATA U PAR GODINA. Za ovaj uspijeh treba ga nagraditi zlatnim ključem Banjaluke. Ako je vlasnik grada, treba mu i ključ dati da moze zaključati svoje vlasništvo.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

29.04.2017 11:12

Kad ispravni preuzmu vlast, u podrumu te rupe će biti izgradjen ogroman gradski zatvor.

Name

Odbornik

28.04.2017 17:19

Nije tako Pa nije Radojičić tako loš ima i I-gore.

ODGOVORITE
Name

Re odbornik

28.04.2017 18:28

Pa rekao je Radojičić da ga niko neće moći optuziti za nečinjenje. Tačno je to. Ali je Problem u tome što on samo čini štetu gradu. Njegove greške i avanture nebi izdrzala ni tri budzeta. Igore najkorisniji si kad najmanje radiš. Nije Taj poslao za tebe. Budi šef partije i upravljaj članarinom.

Name

Joca

28.04.2017 18:36

Radojičić je ugledna ličnost i zato je primljen za člana Trilaterale. Tu su i Svilanović i Korać i Kitarović i Brnabić i Kovačić. Dakle jako društvo.

ODGOVORITE
Name

Dodati još

28.04.2017 20:45

Ranko Škrbić, Ognjen Tadić, Zorana Mihajlović, Ana Djukanović, a glavni za BiH je lični Miletov advokat iz Bijeljine...osnivač Trilaterale je Rokferel.

Name

Urbanista

28.04.2017 20:06

Radojičić zvani "Igor-regulacioni" će toliko regulacionih planova promijeniti za godinu dana da će se morati bar tri godine popravljati ono što je pokvario, a bar deset godina plaćati šteta koju će napraviti " investitorima" što dogovorenim to onima koji nisu pristali na " dogor ".

ODGOVORITE
Name

Samo Nama Sve Daj a nije SNSD

28.04.2017 20:17

Gavranovićeva greška. A Gavranovićeva parola je bila - mi ćemo se zaduzivati, a neko drugi će vraćati-. A Radojičićeva parola je - mi ćemo iz inata da se osvetimo onim Gavranovićevim, samo praviti štetu a neko drugi će je plaćati - . Ne zna naivko da je većina Gavranovićevih pulena promijenila košulju i da su postali njegovi odani saradnici.

ODGOVORITE
Name

Petrol

28.04.2017 20:30

Neće nas izigrati. IEE odnosno Igor i Torbica hoće sječku. Ako nema besplatnih šuma, dobiće mečku.

ODGOVORITE