Анализа: Мамићеве трансфер преваре...!

Половина од 21. 000. 000 евра за Модрића отишло у џеп! Спорни су и трансфери Манџукића, Едуарда, Ловрена, Вугринеца и многи други. Одржано прво рочиште на суду у Осијеку.

Фудбал 30.04.2017 | 11:30
Анализа: Мамићеве трансфер преваре...!
Почело је суђење деценије у хрватском спорту. Здравко Мамић и његов брат Зоран, бивши први човек Динама и некадашњи тренер хрватског шампиона одбацили су у суду у Осијеку оптужбе да су оштетили клуб за укупно 15.500.000 евра.

У истом поступку суди се бившем директору Динама Дамиру Врбановићу, извршном директору Хрватског фудбалског савеза, и порезнику Милану Пернару.

"Схватам шта ми се ставља на терет, али не разумем оптужницу, нисам је слушао јер је то једна најодвратнија и најгнуснија лаж", рекао је Здравко Мамић, пошто му је прочитана оптужница која га терети да је из Динама извукао најмање 6.900.000 евра, а његовог брата Зорана Мамића 5.000.000.

На судјење у Жупанијском суду у Осијеку дошли су сви оптужени осим Зорана Мамића, који је био службено спречен, али ће се, како су рекли његови адвокати, одазвати на друге расправе, пренели су хрватски медији.

Против четворице оптужених истрага је покренута пре скоро две године, а због тога су били у притвору из којег су пуштени пошто су уплатили кауције да се бране са слободе.

Након тога УСКОК (Агенција за борбу против корупције и организованог криминала) покренуо још једну истрагу против најмоћнијег човека хрватског фудбала, Здравка Мамића, и још неколико особа, медју којима је и његов син, фудбалски менаџер Марио Мамић. У том случају се сумња да су Мамић и остали преко офшор фирми од 2004. из Динама извукли више од 10.000.000 евра и 500.000 фунти. 

Према писању хрватски медија, спорно је неколико трансфера, а најчешће се помиње Лука Модрић. Он је у Тотенхем отишао 2008. године, а Динамо је, чинило се тада, добио 21.000.000 евра. Сада је откривено да је добио тек мало више од 10.000.000, а остатак је отишао Модрићу, за којег УСКОК тврди да је тај новац проследио Мамићу.

"Поносан сам на Модрића и његов исказ УСКОК-у, иако сам сигуран да се у том случају догодила велика манипулација УСКОК-а", поручио је Мамић на суду.

Такође, наводно су спорни трансфери Марија Манџукића, Едуарда да Силве, Дејана Ловрена, Матијаса Чага, Давора Вугринеца и Андерсона Косте.

На предлог Државног тужилаштва, који је прихватио Врховни суд Хрватске, оптужница је подигнута пред осјечким судом уместо у Загребу, у којему се водила истрага, и то због Мамићеве наводне повезаности с тројицом загребачких судија.

У медјувремену је Здравко Мамић поднео оставке на функције у Динаму, али и даље важи за најважнију особу у хрватском фудбалу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар