Analiza: Mamićeve transfer prevare...!

Polovina od 21. 000. 000 evra za Modrića otišlo u džep! Sporni su i transferi Mandžukića, Eduarda, Lovrena, Vugrineca i mnogi drugi. Održano prvo ročište na sudu u Osijeku.

Fudbal 30.04.2017 | 11:30
Analiza: Mamićeve transfer prevare...!
Počelo je suđenje decenije u hrvatskom sportu. Zdravko Mamić i njegov brat Zoran, bivši prvi čovek Dinama i nekadašnji trener hrvatskog šampiona odbacili su u sudu u Osijeku optužbe da su oštetili klub za ukupno 15.500.000 evra.

U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, izvršnom direktoru Hrvatskog fudbalskog saveza, i porezniku Milanu Pernaru.

"Shvatam šta mi se stavlja na teret, ali ne razumem optužnicu, nisam je slušao jer je to jedna najodvratnija i najgnusnija laž", rekao je Zdravko Mamić, pošto mu je pročitana optužnica koja ga tereti da je iz Dinama izvukao najmanje 6.900.000 evra, a njegovog brata Zorana Mamića 5.000.000.

Na sudjenje u Županijskom sudu u Osijeku došli su svi optuženi osim Zorana Mamića, koji je bio službeno sprečen, ali će se, kako su rekli njegovi advokati, odazvati na druge rasprave, preneli su hrvatski mediji.

Protiv četvorice optuženih istraga je pokrenuta pre skoro dve godine, a zbog toga su bili u pritvoru iz kojeg su pušteni pošto su uplatili kaucije da se brane sa slobode.

Nakon toga USKOK (Agencija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) pokrenuo još jednu istragu protiv najmoćnijeg čoveka hrvatskog fudbala, Zdravka Mamića, i još nekoliko osoba, medju kojima je i njegov sin, fudbalski menadžer Mario Mamić. U tom slučaju se sumnja da su Mamić i ostali preko ofšor firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od 10.000.000 evra i 500.000 funti. 

Prema pisanju hrvatski medija, sporno je nekoliko transfera, a najčešće se pominje Luka Modrić. On je u Totenhem otišao 2008. godine, a Dinamo je, činilo se tada, dobio 21.000.000 evra. Sada je otkriveno da je dobio tek malo više od 10.000.000, a ostatak je otišao Modriću, za kojeg USKOK tvrdi da je taj novac prosledio Mamiću.

"Ponosan sam na Modrića i njegov iskaz USKOK-u, iako sam siguran da se u tom slučaju dogodila velika manipulacija USKOK-a", poručio je Mamić na sudu.

Takođe, navodno su sporni transferi Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Matijasa Čaga, Davora Vugrineca i Andersona Koste.

Na predlog Državnog tužilaštva, koji je prihvatio Vrhovni sud Hrvatske, optužnica je podignuta pred osječkim sudom umesto u Zagrebu, u kojemu se vodila istraga, i to zbog Mamićeve navodne povezanosti s trojicom zagrebačkih sudija.

U medjuvremenu je Zdravko Mamić podneo ostavke na funkcije u Dinamu, ali i dalje važi za najvažniju osobu u hrvatskom fudbalu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar