У РС усвојено 77 малишана

У Републици Српској је у протеклих шест година усвојено 77 малишана.  Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите РС од 1. јануара 2010. до краја 2016. забиљежена су и 54 случаја непотпуног усвајања дјеце, док је у истом периоду засновано и 21 усвојење с међународним елементом.

Република Српска 28.04.2017 | 11:09
У РС усвојено 77 малишана
Поступак усвојења се води према одредбама Породичног закона те Закона о општем управном поступку. Усвојење дјетета од страног држављанина не може се засновати без одобрења Министарства здравља и социјалне заштите.

Из ресорног министарства напомињу да се потпуно може усвојити дијете до пет година  које нема живе родитеље, или су му родитељи непознати, односно који су дијете напустили, а више од једне године не зна им се мјесто боравка или чији су родитељи пред надлежним органом старатељства пристали да њихово дијете буде потпуно усвојено.

Уколико дијете испуњава наведене услове за усвојење, те уколико особе заинтересоване за тај поступак испуњавају критерије опште и посебне подобности за усвојење, што је предмет свестране процјене органа старатељства, поступак усвојења се одвија у роковима прописаним Законом о општем управном поступку (два мјесеца).

 Из Министартсва здрвља истичу да је стручни и етички императив у раду органа старатељства с дјецом без родитељског старања, у поступку који претходи доношењу одлуке о усвојењу, примјена свих расположивих мјера заштите природног родитеља с циљем очувања родитељске функције.

То се заснива на основном праву дјетета да се о њему старају родитељи прије свих других.

Право дјетета да живи с родитељима може бити ограничено када је у одговарајућем поступку утврђено да је то у интересу дјетета. У том случају, стручни тим органа старатељства разматра који је то најбољи облик заштите дјетета лишеног породичног окружења, свакако дајући предност породичним облицима збрињавања дјетета (хранитељству или усвојењу), у односу на збрињавање у установу социјалне заштите.

(Фена)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

јавност

28.04.2017 10:30

Како је просао слуцај КАНАДА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хапсење?

28.04.2017 13:10

Да ли је Сладојевицка конацно у затвору ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сТВАРНОСТ

28.04.2017 14:22

Колико их је од тога отето,а колико продато за новац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

днс секта

28.04.2017 14:59

Јели Вера Сладојевић ухапшена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

28.04.2017 16:10

Неце бити ухапсена док се не раскринка педофилско гнијездо Које са њом манипулисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

29.04.2017 02:39

Повраћа ми се на Стручни тим центра за социјални рад Бања Лука и полуписмене " стручњаке". То не кажем само ја, већ и људи из струке, само што иза Стручног тима стоји клан који их штити , па им и нетребају стручњаци већ извршиоци. То се види у лику и дјелу замјенице Министарства здравља и социјалне заштите РС којој због неморала који је испољавала за вријеме трајања браа, суд није хтио додјелити дјецу, већ оцу иако је она "стручњак.".Поменута госпођа је једна од главних карика у поступку " усвојења" , то се зна, ал се ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

29.04.2017 11:00

Тај клан је долијао,све це брло брзо сазнати јавност. Тај клан има своје име. Тај педофилски клан је долијао.Убрзо це све бити обнародовано.Има их на високим функцијама и користе те глупаце за своје циљеве

Name

неко ко зна

29.04.2017 11:04

Не цути се ,вец се спрема хапсење.