U RS usvojeno 77 mališana

U Republici Srpskoj je u proteklih šest godina usvojeno 77 mališana.  Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS od 1. januara 2010. do kraja 2016. zabilježena su i 54 slučaja nepotpunog usvajanja djece, dok je u istom periodu zasnovano i 21 usvojenje s međunarodnim elementom.

Republika Srpska 28.04.2017 | 11:09
U RS usvojeno 77 mališana
Postupak usvojenja se vodi prema odredbama Porodičnog zakona te Zakona o opštem upravnom postupku. Usvojenje djeteta od stranog državljanina ne može se zasnovati bez odobrenja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Iz resornog ministarstva napominju da se potpuno može usvojiti dijete do pet godina  koje nema žive roditelje, ili su mu roditelji nepoznati, odnosno koji su dijete napustili, a više od jedne godine ne zna im se mjesto boravka ili čiji su roditelji pred nadležnim organom starateljstva pristali da njihovo dijete bude potpuno usvojeno.

Ukoliko dijete ispunjava navedene uslove za usvojenje, te ukoliko osobe zainteresovane za taj postupak ispunjavaju kriterije opšte i posebne podobnosti za usvojenje, što je predmet svestrane procjene organa starateljstva, postupak usvojenja se odvija u rokovima propisanim Zakonom o opštem upravnom postupku (dva mjeseca).

 Iz Ministartsva zdrvlja ističu da je stručni i etički imperativ u radu organa starateljstva s djecom bez roditeljskog staranja, u postupku koji prethodi donošenju odluke o usvojenju, primjena svih raspoloživih mjera zaštite prirodnog roditelja s ciljem očuvanja roditeljske funkcije.

To se zasniva na osnovnom pravu djeteta da se o njemu staraju roditelji prije svih drugih.

Pravo djeteta da živi s roditeljima može biti ograničeno kada je u odgovarajućem postupku utvrđeno da je to u interesu djeteta. U tom slučaju, stručni tim organa starateljstva razmatra koji je to najbolji oblik zaštite djeteta lišenog porodičnog okruženja, svakako dajući prednost porodičnim oblicima zbrinjavanja djeteta (hraniteljstvu ili usvojenju), u odnosu na zbrinjavanje u ustanovu socijalne zaštite.

(Fena)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

javnost

28.04.2017 12:30

Kako je prosao slucaj KANADA?

ODGOVORITE
Name

hapsenje?

28.04.2017 15:10

Da li je Sladojevicka konacno u zatvoru ?

ODGOVORITE
Name

sTVARNOST

28.04.2017 16:22

Koliko ih je od toga oteto,a koliko prodato za novac?

ODGOVORITE
Name

dns sekta

28.04.2017 16:59

Jeli Vera Sladojević uhapšena?

ODGOVORITE
Name

vjernik

28.04.2017 18:10

Nece biti uhapsena dok se ne raskrinka pedofilsko gnijezdo Koje sa njom manipulise.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

29.04.2017 04:39

Povraća mi se na Stručni tim centra za socijalni rad Banja Luka i polupismene " stručnjake". To ne kažem samo ja, već i ljudi iz struke, samo što iza Stručnog tima stoji klan koji ih štiti , pa im i netrebaju stručnjaci već izvršioci. To se vidi u liku i djelu zamjenice Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kojoj zbog nemorala koji je ispoljavala za vrijeme trajanja braa, sud nije htio dodjeliti djecu, već ocu iako je ona "stručnjak.".Pomenuta gospođa je jedna od glavnih karika u postupku " usvojenja" , to se zna, al se ćuti.

ODGOVORITE
Name

vjernik

29.04.2017 13:00

Taj klan je dolijao,sve ce brlo brzo saznati javnost. Taj klan ima svoje ime. Taj pedofilski klan je dolijao.Ubrzo ce sve biti obnarodovano.Ima ih na visokim funkcijama i koriste te glupace za svoje ciljeve

Name

neko ko zna

29.04.2017 13:04

Ne cuti se ,vec se sprema hapsenje.