Почетак краја руског премијера

Све је почело прошлог месеца, када је контроверзни опозиционар објавио документарни филм који говори о корупцији руске власти, а чија је главна мета управо Дмитриј Медведев

Свијет 28.04.2017 | 09:12
Почетак краја руског премијера
Премијер Русије Дмитриј Медведев полако али сигурно постаје звезда падалица руске политике. Некадашњи “златни дечко” који је пројектован као легитимни наследник Владимира Путина данас се суочава са можда најтежим тренуцима у политичкој каријери, а чак и његове колеге из врхушке власти почеле су да се дистанцирају од њега.



Све је почело прошлог месеца, када је контроверзни опозиционар и заклети борац против Путиновог режима Алексеј Наваљни објавио документарни филм који говори о дубокој корупцији руске власти, а чија је главна мета управо Дмитриј Медведев, пише Блиц.

Наиме, Форум за борбу против корупције (ФБК), на чијем је челу управо Наваљни, тврди да премијер Русије има баснословно богатство од скоро милијарду евра, као и да је наводно од државних пара купио бројне винограде и луксузне некретнине.



Након те “бомбе” која је одјекнула у јавности, на улицама великих руских градова почели су протести грађана који су захтевали смену Дмитрија Медведева.

Ово нису прве оптужбе на рачун премијера Русије, али је први пут да су људи из његовог најужег круга реаговали другачије, односно да нису стали у његову заштиту. Међу првима се огласила председница Савета Федерације Валентина Матвијенко, номинално трећа најважнија особа у Русији, која је затражила да се хитно испитају наводи из документарног филма.

С друге стране, Путин се за сада не оглашава по том питању. Иако екстремно популаран, руски председник ће добро размислити пре него што поново да безусловну подршку Медведеву, који би могао да се претвори у камен који ће и Путинов рејтинг повући на дно.



Према последњим анкетама које су спроведене међу руским гласачким телом, евидентно је растуће незадовољство актуелним премијером.

Наиме, чак 45 одсто Руса жели да Медведеву види леђа. Анкета, коју је 26. априла објавио руски центар “Левада”, је последњи у низу показатеља суноврата премијерове популарности. Анкета је спроведена на узорку већем од 1.600 људи, рађена је лично, очи у очи, и има могућност грешке до три процента, истиче “Левада”.

Након овог истраживања веома брзо се огласила и Наталија Тимакова, портпаролка руског премијера, истакавши да је анкета заправо “наручено политичко убиство”.

– Први човек наше владе не обраћа много пажње на анкете, нарочито не на оне које спроводи “Левада” и њој слични центри одређеног политичког уверења – рекла је Тимакова на конференцији за штампу, а преноси “Интерфакс” агенција.

(Телеграф)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

попара

28.04.2017 07:21

Путин има само "један стан,гаразу и стари ауто".Зивио Путин,зивјела Русија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Попара

28.04.2017 07:45

Који си ти лудак Попара.

Name

Има има

28.04.2017 08:15

И десетине доларских милијарди...

Name

X

28.04.2017 08:29

Овај пар изгледа да се воле!

Name

Дијагноза

28.04.2017 07:44

Опет ЦИА мијеша прљаве прсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деја ву

28.04.2017 12:38

Подсјеца на Џомбица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица Драгојло

28.04.2017 21:56

Овај десно пљунути нас Медвед.Мора да трацају цитав ЗОО...хо,хо,хооооо...