Пленковић избацио "Мост" из Владе

Премијер Хрватске Андреј Пленковић данас је на сједници Владе наложио секретару Владе да припреми одлуку о разрјешењу тројице Мостових министара – Влахе Орепића, Славена Добровића и Анте Шпрље.

Регион 27.04.2017 | 16:10
Пленковић избацио "Мост" из Владе
Министри који нису у стању дати подршку колеги, не могу бити чланови моје Владе, рекао је премијер Андреј Пленковић на ванредној конференцији за новинаре, истакавши да је битно да ће ХДЗ остварити парламентарну већину и наставити рад Владе.

-Ако као предсједник Владе предложим Сабору одбацивање иницијативе опозиционих посланика и ако то ставим на гласање, очекујем колегијалан став политичких партнера и министара у Влади. Тога данас није било и тада је пређена граница која из повјерења прелази у неповјерење. Ту за мене као предсједника Владе више нема дилема, министри који нису у стању дати подршку колеги не могу бити чланови моје владе. То је једини одговоран потез - рекао је Пленковић.

– У свом раду свакога дана на једнак начин сам разговарао с апсолутно свим министрима – рекао је Пленковић и додао да мисли да су односи у Влади били релативно добри.

За данашњи потез рекао је како је то била "једноставна ситуација".

Рекао је и да му Устав омогућује да смијени министре.

– Нема никаквих, па ни правних дилема о томе могу ли министри бити разријешени. На основу Устава они су од мене добили повјерење да буду чланови Владе, а када тог повјерења нема ја их могу разријешити. Без било каквог и било чијег супотписа. Ту је ствар јасна – изјавио је Пленковић.

Пленковић је истакао да ће ХДЗ остварити парламентарну већину и наставити рад ове Владе. ХДЗ је био врло коректан и отворен према Мосту, додао је Пленковић.

– Ово је ситуација у којој не можемо бити у истом броду ако један од партнера неће пружити руку другоме и то све прије расправе о министру Марићу, без прилике да објасни своје ставове – нагласио је премијер, пише Вечерњи лист.

(Вечерњи лист)

Коментари / 0

Оставите коментар