Терориста још није осуђен

Данас се навршава двије године од терористичког напада на Полицијску станицу Зворник у којем је двадесетчетворогодишњи Нердин Ибрић из зворничког насеља Кучић Кула убио четрдесетосмогодишњег полицајца Драгана Ђурића и ранио полицајце Стеву Миловановића и Жељка Гајића.

Република Српска 27.04.2017 | 08:04
Терориста још није осуђен
Тим поводом, на мјесту страдања полицајца Ђурића, испред Полицијске станице Зворник, као и на мјесном гробљу у Каракају, биће положено цвијеће и служен помен.

Полагању цвијећа и помену присуствоваће породица убијеног полицајца, представници Полицијске управе Зворник, као и директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

Начелник Полицијске управе Зворник Горан Абазовић рекао је поводом двије године од терористичког напада да овај случај још није добио судски епилог.

"Нико ко је присуствовао убиству није позван да да изјаву, нити је било шта друго учињено, чак нису враћени ни оружје нити униформа са вјештачења", рекао је Абазовић Срни.

Он је нагласио да је полиција након терористичког напада темељно приступила проблему и алармирала све службе у садејству и координацији између свих организационих јединица на подручју Полицијске управе Зворник.

"Менаџмент Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске формирао је управу за борбу против тероризма и екстремизма која је много допринијела у борби против данашње највеће свјетске пошасти", навео је Абазовић.

Он је истакао да полиција, у сарадњи са Градском управом, на основу контаката са савјетима мјесних заједница, као и неким другим организацијама и институцијама, има "широк приступ", како би сличне ствари могле да буду предупријеђене.

"Искуство које је проистекло из овог терористичког напада утицало је на то да полиција максимално посвети пажњу борби против тероризма, али свједоци смо да и многе полицијске структуре у земљама Европе тешко одолијевају овом злу", каже Абазовић.

Он је рекао да су након терористичког акта, ефикасним и правовремним дјеловањем министра унутрашњих послова Драгана Лукача и градоначелника Зворника Зорана Стевановића, спријечене све могуће негативне посљедице.

Абазовић је навео да је Полицијска управа Зворник увијек апеловала да полиција и локалне заједнице тјешње сарађују, односно да буде обезбијеђена правовремена размјена информација.

"Полиција првенствено мора да води рачуна о општој и личној безбједности, како својих, тако и заштити живота и имовине свих грађана", истакао је начелник зворничке Управе полиције.

Он је нагласио да је безбједносни акценат стављен на мјеста окупљања грађана, као што су тржни центри, маркети, школске установе, са којима полиција има добру сарадњу.

"И даље је појачано присуство полиције испред школа, институција и установа", додао је Абазовић.

Он каже да полицајци Миловановић и Гајић, који су рањени у терористичком нападу, обављају послове у оквиру Полицијске управе Зворник, али да су трауме још присутне с обзиром на тежину извршења терористичког акта и претрпљеног шока.

Абазовић је рекао да је МУП Републике Српске запослио Анђелка, брата убијеног полицајца Драгана Ђурића, у Полицијску управу Зворник, те да МУП овој породици помаже и на друге начине.

Анђелко Ђурић навео је да је његова породица претрпјела трагедију и изразио наду да се тако нешто никада и никоме неће догодити.

"Вријеме пролази, али туга и жалост остају вјечне и вјечно ће пратити ову породицу", истакао је Анђелко.

Он је нагласио да је зачуђујуће да органи на нивоу БиХ ћуте о овом терористичком нападу, као да је некоме у интересу да случај никада не буде расвијетљен.

"Догодио се терористички напад, убијен је полицајац на послу, два су рањена са трајним посљедицама, нападнута је институција безбједности Републике Српске, а Тужилаштво БиХ и други надлежни органи за ова питања ћуте, као да се ништа није догодило, што је несхватљиво", каже Анђелко.

Он је захвалио МУП-у Српске што му је омогућено да се запосли јер његова породица, како је навео, без подршке МУП-а не би могла да опстане.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

27.04.2017 08:12

Одкуд сад да се прозива тузиластво БиХ кое се не признаје а нико не прозива тузиластво ПЦ под цијом је надлезносцу овај слуцај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјого

27.04.2017 09:06

Зна ли неко зашто постоји уопште Тужилаштво Републике Српске? Да трцкара по кокосињцима и истражује коке носиље или да ради на цијелој територији РС посао из свог назива. Зашто су дозволили да буду изопштени из случајева који се дешавају њима под носом.Треба ли им и за ово Бајина дозвола?Засто се не самораспусте и иду куцама својим орати њиве,сијати баште воће и поврће. Ту би смо видјели бар неку корист. Иначе прича да то ради Тужилаштво БиХ не пије воду,постоји Устав РС читајте.

ОДГОВОРИТЕ