Бунтовник иде у превремену пензију!

Џои Бартон, фудбалер који је променио много клубова и који је оставио много "репова", објавио да иде у пензију после 18-месечне суспензије због клађења. "Двоструки стандарди Фудбалске асоцијације!", поручује он.

Фудбал 28.04.2017 | 15:30
Бунтовник иде у превремену пензију!
Несумњиво је један од најживописнијих ликова у историји фудбала.

Проблематични, 34-годишњи Џои Бартон, квалитетан фудбалер, који је, можда, могао да буде и бољи, да је умео да смири своју "луду главу", због које је, својевремено, чак био и у затвору, објавио је да престаје да се активно бави фудбалом.

Разлог је 18-месечна суспензија које су му изрекли надлежни органи Фудбалске асоцијације Енглеске, а након истраге у вези са кршењем правила око клађења.

Осим тога, Бартон је кажњен и са 30.000 фунти, након што је утврђено да је од 26. марта 2006. године до 13. маја 2016. године имао 1.260 уплата у кладионицама на разне фудбалске утакмице.

Након што је објављена ова казна, Бартон је данас саопштио да је разочаран и изненађен тако ригорозном казном, и да је због ње приморан да раније него што је замислио окачи копачке о клин.

"Да разјасним - ова казна нема никакве везе са евентуалним намештањем мечева, јер нема. Мој интегритет није доведен и питање", навео је Бартон у писаној изјави и додао:

"Прихватам да сам преокршио правила понашања за професионалног фудбалера, али сматрам да је казна строжија него да је реч о неким другим играчима. Борио сам се против кладионичарске зависности и доставио сам органима лекарске налазе у вези са тим проблемом. Разочаран сам што ти налази нису адекватно анализирани. Ако је ФА заиста искрена да се избори са клађењем у фудбалу, онда треба да крене од сама себе и да преиспита своју везу са кладионичарским компанијама, њиховој улози у фудбалу, а не да само кажњава фудбалере који се кладе".

Он је приметио да власници телевизијских права, као и сама ФА, агресивно рекламирају управо клађење.

"Фудбалска асоцијација треба да схвати да постоји огроман јаз између њених правила и културе која окружује савремени фудбал, у којем су сви они који гледају фудбал преко ТВ екрана или на стадионима, 'бомбардовани' рекламама и спонзорима које су управо кладионичарске компаније", истакао је Бартон.

Имао је и метафору:

"Са једне стране, рекламирате клађење, а са друге стране имате поруку да је то лоше. То је као да тражите од леченог алкохоличара да све време буде у неком пабу. Ако ФА стварно жели да прекине везу клађења и фудбала, онда треба да сама буде независна од кладионичарске индустрије. Кад год бих обукао свој клупски дрес, на њему би била реклама неке кладионичарске фирме".

Бартон је у каријери играо за Манчестер сити, Њукасл, Квинс Парк Ренџерс, Марсеј, Глазгов Ренџерс и Барнли (чији је сада члан).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар