Buntovnik ide u prevremenu penziju!

Džoi Barton, fudbaler koji je promenio mnogo klubova i koji je ostavio mnogo "repova", objavio da ide u penziju posle 18-mesečne suspenzije zbog klađenja. "Dvostruki standardi Fudbalske asocijacije!", poručuje on.

Fudbal 28.04.2017 | 15:30
Buntovnik ide u prevremenu penziju!
Nesumnjivo je jedan od najživopisnijih likova u istoriji fudbala.

Problematični, 34-godišnji Džoi Barton, kvalitetan fudbaler, koji je, možda, mogao da bude i bolji, da je umeo da smiri svoju "ludu glavu", zbog koje je, svojevremeno, čak bio i u zatvoru, objavio je da prestaje da se aktivno bavi fudbalom.

Razlog je 18-mesečna suspenzija koje su mu izrekli nadležni organi Fudbalske asocijacije Engleske, a nakon istrage u vezi sa kršenjem pravila oko klađenja.

Osim toga, Barton je kažnjen i sa 30.000 funti, nakon što je utvrđeno da je od 26. marta 2006. godine do 13. maja 2016. godine imao 1.260 uplata u kladionicama na razne fudbalske utakmice.

Nakon što je objavljena ova kazna, Barton je danas saopštio da je razočaran i iznenađen tako rigoroznom kaznom, i da je zbog nje primoran da ranije nego što je zamislio okači kopačke o klin.

"Da razjasnim - ova kazna nema nikakve veze sa eventualnim nameštanjem mečeva, jer nema. Moj integritet nije doveden i pitanje", naveo je Barton u pisanoj izjavi i dodao:

"Prihvatam da sam preokršio pravila ponašanja za profesionalnog fudbalera, ali smatram da je kazna strožija nego da je reč o nekim drugim igračima. Borio sam se protiv kladioničarske zavisnosti i dostavio sam organima lekarske nalaze u vezi sa tim problemom. Razočaran sam što ti nalazi nisu adekvatno analizirani. Ako je FA zaista iskrena da se izbori sa klađenjem u fudbalu, onda treba da krene od sama sebe i da preispita svoju vezu sa kladioničarskim kompanijama, njihovoj ulozi u fudbalu, a ne da samo kažnjava fudbalere koji se klade".

On je primetio da vlasnici televizijskih prava, kao i sama FA, agresivno reklamiraju upravo klađenje.

"Fudbalska asocijacija treba da shvati da postoji ogroman jaz između njenih pravila i kulture koja okružuje savremeni fudbal, u kojem su svi oni koji gledaju fudbal preko TV ekrana ili na stadionima, 'bombardovani' reklamama i sponzorima koje su upravo kladioničarske kompanije", istakao je Barton.

Imao je i metaforu:

"Sa jedne strane, reklamirate klađenje, a sa druge strane imate poruku da je to loše. To je kao da tražite od lečenog alkoholičara da sve vreme bude u nekom pabu. Ako FA stvarno želi da prekine vezu klađenja i fudbala, onda treba da sama bude nezavisna od kladioničarske industrije. Kad god bih obukao svoj klupski dres, na njemu bi bila reklama neke kladioničarske firme".

Barton je u karijeri igrao za Mančester siti, Njukasl, Kvins Park Rendžers, Marsej, Glazgov Rendžers i Barnli (čiji je sada član).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar