Све више алергичне дјеце

Малишани чији родитељи реагују на алергене из природе имају два пута већи ризик да пате од истих тегоба. Доказане су везу између цревне микрофлоре и алергија, а у превенцији се све чешће примењују пробиотици

Здравље 26.04.2017 | 17:02
Све више алергичне дјеце
ПОЈАВА алергија код најмлађих у последњих неколико деценија је у порасту, а деца чији родитељи имају неку алергијску реакцију имају два пута већи ризик да буду алергична.

Многобројне студије доказале су везу између цревне микрофлоре и алергија, али се све више у превенцији и терапији примењују пробиотици, јер су се показали добри у спречавању и ублажавању симптома алергије. Они мењају баланс између добрих и лоших бактерија у цревима тако што заустављају бурну реакцију имуног система на полен и друге алергене.

Професор доктор Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, потврђује ефикасност пробиотика у борби са алергијама и наводи да је за превенцију алергија код деце најбоље када будуће мајке већ током трудноће почну са њиховим узимањем.

- Студије о превенцији екцема показале су да је за најбољи резултат потребно да се са узимањем пробиотика почне што раније и то већ у првим месецима живота - каже др Несторовић. - Касније давање и даље има добар ефекат на превенцију настанка алергије, али је ефекат на већ насталу алергију много слабији. Пробиотици су бољи у спречавању настајања алергије, него у њиховом лечењу.

Пробиотици делују тако што стимулишу имуне ћелије преко посебних рецептора, које захваљујући овом процесу постају ефикасније у борби против вируса и бактерија, и које такође уништавају ћелије које изазивају неку алергијску реакцију.

Нису све пробиотске бактерије исте, па тако ни сви пробиотици немају исто дејство. Зато треба водити рачуна о томе које би препарате требало давати деци како би се појава алергије спречила, или њени симптоми ублажили.

- С обзиром на то да пробиотских бактерија има много, донета је одлука да се корисним у терапији сматрају само оне које имају доказано дејство у клиничким студијама, као што су Лацтобациллус рхамносусом, и пробиотска гљивица Сацхаромyцес Буларди - каже др Несторовић. - Још нема података о сезони примене пробиотика код алергијских болести. Али ако се ради о сезонској алергији, као што је она на полене амброзије, са коришћењем је најбоље почети бар месец дана пре почетка сезоне и користити их све време цветања, од почетка јула до краја октобра.

У КАПСУЛИ ОСАМ ШОЉА ЈОГУРТА

- Количина пробиотских бактерија варира у млечним напицима, али се сматра да једна капсула пробиотика садржи исту количину пробиотских бактерија као осам шоља јогурта - каже професор доктор Бранимир Несторовић. - Пробиотике би требало узимати у свим облицима, из хране или пробиотских суплемената, јер нема штете од узимања, а користи су многобројне.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар