У каквој су вези жеља за чоколадом и депресија?

Веза између расположења и депресије специфичнија је за чоколаду више него за било коју другу врсту хране која би могла да утиче на расположење: као што је кофеин, масти, угљени хидрати и енергетска храна (а сви су углавном састојци чоколаде).

Здравље 26.04.2017 | 16:48
У каквој су вези жеља за чоколадом и депресија?
Мислите да једете чоколаду јер је укусна или због зависности од шећера, али нова студија објављена у часопису Америцан Медицал Ассоциатион пронашла је везу између појачане потребе за чоколадом и депресије.

За чоколаду се одавно верује да побољшава расположење и до сада је много студија проучавало постоји ли та веза, пише Ливесциенце. Међутим, резултати нове студије доказали су да депресивнији људи конзумирају много више чоколаде него особе без симптома депресије. Веза између расположења и депресије специфича је за чоколаду више него за било коју другу врсту хране која би могла да утиче на расположење: као што је кофеин, масти, угљени хидрати и енергетска храна (а сви су углавном састојци чоколаде).

"Наша студија потврђује сумњу да људи више једу чоколаду ако се осећају потонулима", каже професорка Беатрис Голомб са Медицинске школе Сан Дијего. Студија само показује да веза постоји, али не објашњава зашто. Учесници студије, њих 930, нису били на антидепресивима, нису праћени током неког периода времена, па се не зна да ли конзумација чоколаде само ублажава или брише тужно расположење.

Научници кажу да се отвара много могућности коришћења чоколаде као природног лека за депресију, до идеје да може да има извесну улогу у управљању депресијом.

Ипак, ови састојци присутни су у малим количинама у чоколади, од којих је неких толико мало да би могли да изазову икакав ефекат. Састојци у чоколади, додуше, могу да подстакну јачу производњу серотонина. Они могу да изазову упалу у телу, која може да буде крива за жељу за слатким, као и за депресију.

Чоколада сама по себи можда може да побољша расположење, али други састојци који су јој додати као што су транс-масти могу да погоршају и чак обрну учинак на расположење. Потребно је још студија да се прецизније одреди како чоколада утиче на расположење и да директно утиче на депресију.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар