Нове мјере у Барселони

Што се лето све више ближи, туристи који су намеравали да крену пут Барселоне би требало да знају да тамо можда и неће бити дочекани раширених руку.

Путовања 26.04.2017 | 16:42
Нове мјере у Барселони
Према подацима локалних власти, тај историјски шпански град, у коме живи 1,6 милиона људи, прошле године је посетило 32 милиона туриста. У покушају да сузбије толику навалу, градоначелница Ада Колау најавио је спровођење нове политике, у складу са збраном отварања нових хотела.

Стратешки "План за туризам 2020", представљен у фебруару, садржи низ мера за одвраћање масовне навале туриста. Накнаде за дневне излетнике биће повећане, као и цене паркинга, а постоје и планови да се ограничи броја електричних скутера и Сегвеја у "најтуристичкијим" деловима града.

Апртмани за изнајмљивање биће оптерећени највишом стопом пореза на имовину, а град више неће издавати дозволе за отварање нових смештајних капацитета.

Многи мештани, уморни од масовних посета једнодневних излетника и постилаца са великих крузера, пружају подршку увођењу оваквих мера, али има и оних који нису баш најсрећнији због оваквих мера.

Удужења хотелијера и малих бизниса издала су заједнички проглас у коме критикују најновије мере градоначелнице, које, како кажу, демонизују туризам. У том удужењу сматрају да нове мере неће зауставити онлајн платформе, попут Аирбнб-а, које се сматрају одоговорнима за смањење цена смештаја и не плаћање боравишних такси.

Барселона од туризма, гране у којој је запослено преко 100.000 људи, приходи 14 процената укупног БДП-а.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рики

17.05.2017 10:55

Нема туриста нема кеса

ОДГОВОРИТЕ