Паралела између рата у БиХ и Сирији

Кристофер Хил, дугогодишњи и врхунски амерички дипломата, најближи сарадник Ричарда Холбрука, и један од коаутора Дејтона, повукао је паралелу између БиХ, Сјеверне Кореје и Сирије.

Свијет 26.04.2017 | 11:27
Паралела између рата у БиХ и Сирији
Хил је данас декан факултета Јосеф Корбел Сцхоол оф Интернатионал Студиес при Универзитету Денвер. У склопу предавања, које је пренијела званична страница факултета, Хил је оцијенио да не постоји војно рјешење неког сукоба већ само дипломатско.

- Кажу да смо завршили рат у Босни бомбардирајући Србе. Не, нисмо. Оно што смо учинили у Босни је да смо заједно са другим силама саставили један споразум. Није било лако, али смо успјели – казао је Хил.

Он је оцијенио да је проблем Сјеверне Кореје, која развија нуклеарно наоружање, тренутно један од највећих и да се тиме свјетске силе морају позабавити. Хил је, подсјетимо, од 2004. до 2005. био и амерички амбасадор у Јужној Кореји.

- Данас је тамо другачија ситуација. Тад је сјевернокорејско нуклеарно оружје била далека будућност. Данас то већ није нека далека могућност – казао је Хил.

Он је оцијенио да Пјонгјанг сматра да ће посједовање нуклеарне бомбе спријечити САД да интервенише код евентуалног новог сукоба на Корејском полуотоку.

- Директни преговори САД-а и Сјеверне Кореје не дају резултате. Истовремено имамо на хиљаде цијеви које је Сјеверна Кореја окренула према Јужној Кореји у којој живи више од 20 милиона људи. Желимо ли заиста нови корејски рат – запитао се Хил.

Он сматра да је једино рјешење по овом питању дипломатија, да Вашингтон блиско сарађује са Пекингом “јер је Кина плуралистична више него што мислимо, богата цивилизација коју морамо боље разумијевати”.

Што се тиче Сирије, Хилл је рекао да свијет мора пронаћи бољи одговор на то питање и то оно које неће укључивати наоружавање герилских група.

- Сирија не треба више оружја. Многе опозицијске групе су опасне, а САД се не би требао бавити бирањем ко ће бити побједник, а ко губитник – казао је Хил.

Он такође сматра да би Башар Ал-Ассад требао отићи, “али да једини циљ сам по себи буде само промјена режима није добра идеја”.

- Мора се прво направити план за сиријску будућност, а начин на који је ријешено босанско питање 1995. могао би бити инспирација за тај план – казао је Хил.

Хилл је, након рада са Ричардом Холбруком на Дејтонском мировном споразуму, био помоћник америчког државног секретара за Источну Азију и Пацифик, амбасадор у Јужној Кореји, Пољској, Македонији и Ираку као и посебни изасланик за Косово. Служио је и као помоћник предсједника САД-а те директор Националног сигурносног вијећа. Данас је професор и декан на Универзитету у Денверу.

(Фактор)

Коментари / 0

Оставите коментар