Paralela između rata u BiH i Siriji

Kristofer Hil, dugogodišnji i vrhunski američki diplomata, najbliži saradnik Ričarda Holbruka, i jedan od koautora Dejtona, povukao je paralelu između BiH, Sjeverne Koreje i Sirije.

Svijet 26.04.2017 | 11:27
Paralela između rata u BiH i Siriji
Hil je danas dekan fakulteta Josef Korbel School of International Studies pri Univerzitetu Denver. U sklopu predavanja, koje je prenijela zvanična stranica fakulteta, Hil je ocijenio da ne postoji vojno rješenje nekog sukoba već samo diplomatsko.

- Kažu da smo završili rat u Bosni bombardirajući Srbe. Ne, nismo. Ono što smo učinili u Bosni je da smo zajedno sa drugim silama sastavili jedan sporazum. Nije bilo lako, ali smo uspjeli – kazao je Hil.

On je ocijenio da je problem Sjeverne Koreje, koja razvija nuklearno naoružanje, trenutno jedan od najvećih i da se time svjetske sile moraju pozabaviti. Hil je, podsjetimo, od 2004. do 2005. bio i američki ambasador u Južnoj Koreji.

- Danas je tamo drugačija situacija. Tad je sjevernokorejsko nuklearno oružje bila daleka budućnost. Danas to već nije neka daleka mogućnost – kazao je Hil.

On je ocijenio da Pjongjang smatra da će posjedovanje nuklearne bombe spriječiti SAD da interveniše kod eventualnog novog sukoba na Korejskom poluotoku.

- Direktni pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje ne daju rezultate. Istovremeno imamo na hiljade cijevi koje je Sjeverna Koreja okrenula prema Južnoj Koreji u kojoj živi više od 20 miliona ljudi. Želimo li zaista novi korejski rat – zapitao se Hil.

On smatra da je jedino rješenje po ovom pitanju diplomatija, da Vašington blisko sarađuje sa Pekingom “jer je Kina pluralistična više nego što mislimo, bogata civilizacija koju moramo bolje razumijevati”.

Što se tiče Sirije, Hill je rekao da svijet mora pronaći bolji odgovor na to pitanje i to ono koje neće uključivati naoružavanje gerilskih grupa.

- Sirija ne treba više oružja. Mnoge opozicijske grupe su opasne, a SAD se ne bi trebao baviti biranjem ko će biti pobjednik, a ko gubitnik – kazao je Hil.

On takođe smatra da bi Bašar Al-Assad trebao otići, “ali da jedini cilj sam po sebi bude samo promjena režima nije dobra ideja”.

- Mora se prvo napraviti plan za sirijsku budućnost, a način na koji je riješeno bosansko pitanje 1995. mogao bi biti inspiracija za taj plan – kazao je Hil.

Hill je, nakon rada sa Ričardom Holbrukom na Dejtonskom mirovnom sporazumu, bio pomoćnik američkog državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik, ambasador u Južnoj Koreji, Poljskoj, Makedoniji i Iraku kao i posebni izaslanik za Kosovo. Služio je i kao pomoćnik predsjednika SAD-a te direktor Nacionalnog sigurnosnog vijeća. Danas je profesor i dekan na Univerzitetu u Denveru.

(Faktor)

Komentari / 0

Ostavite komentar