Иванић: СНСД у истом колу са СДА

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, не види могућност било каквих крупнијих промјена на политичкој сцени у БиХ до наредних парламентарних избора.

Босна и Херцеговина 26.04.2017 | 09:28
Иванић: СНСД у истом колу са СДА
Иванић, у интервјуу Независним". каже да мисли да не постоји нека нова већина, иако јесте индикативно да се СНСД нашао у истом колу са СДА.

"И сада то је нормално и нигдје приче о издаји? Зато ја сада постављам питање  ко је сада издајник? Ако је Савез за промјене против онога што СДА заговара, а СНСД јесте за то? Не мислим да ту има неких нових већина и не мислим да ће доћи до прекомпозиције до наредних избора. Чињеница јесте да данас већина постоји од теме до теме", казао је Иванић.

Како ће све то изгледати у наредних скоро 18 мјесеци, Иванић каже да би волио да је већи оптимиста, подсјећајући да је то био до неколико посљедњих догађаја.

"Један је прегласавање у вези с пописом и показало се да сам био у праву. Други је непотребно изазивање поводом Дана РС, а трећи је све у вези с ревизијом тужбе. Након три тако крупне ствари потпуно је логично да немате већину и сада имамо објективан проблем да један дио људи из ових партија не комуницира са СДА, поготово не са Изетбеговићем", рекао је Иванић.

Он каже да комуницира са Изетбеговићем и да је то његова обавеза, али ако нема комуникације међу кључним партијама, онда немате већину.

"Не деси ли се неко чудо, а ја га у овом тренутку не видим, имаћемо успорен политички живот до наредних избора", казао је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да великих и крупних промјена уставног уређења БиХ не може бити, јер ако се та тема отвори имаћемо три визије БиХ.

"Једна је у Сарајеву, а то је БиХ без ентитета  нереално, јер то Срби никада неће прихватити. Друга је договорени распад БиХ, а сасвим сам сигуран да услови за такво нешто не постоје, поготово није могуће сагласношћу и договором. Сигуран сам у наредних 20 година да то није могуће без рата, а никоме не бих савјетовао да иде у ту врсту сукоба. Имате на крају Мостар, који тражи неку врсту ентитета, или, нешто блаже у посљедње вријеме, а то је посебну изборну јединицу", казао је Иванић.

Мишљења је да је потребна реорганизација унутар Федерације БиХ због постојања толиког броја кантона.

"Мислим да је логичније да се ту ствари поједноставе, али не вјерујем да ће за то постојати политичка сагласност. Заправо, мислим да у наредним мјесецима улазимо у озбиљну политичку кризу унутар ФБиХ", казао је Иванић.

По њему,  изборни закон је једна од прича, али не и једина за кризу унутар Федерације БиХ.

"Мислим да постоји и криза о одлучивању куда ће ићи аутопут, које дионице ће се правити, мислим да постоји неповјерење и у разним другим областима, иако ће изборни закон бити доминантна тема. Очито ХДЗ сматра да ће то бити предуслов иоле нормалног рада у времену које долази, а истовремено ми се чини да је СДА, као најодговорнија, толико међусобно подијељена да нико из те странке нема храбрости да се упусти у озбиљнију причу о изборном закону", рекао је Иванић.

Што се тиче рјешавања тих полиитчких питања у Федерацији БиХ, Иванић је песимиста, иако би волио да се партнери у Федерацији БиХ договоре.

"Поготово што мислим да свако рјешење које је њима прихватљиво неће бити проблематично за било кога са стране. Превасходно мислим да лидери из бошњачког народа морају дати јасан одговор на тај страх који постоји код Хрвата да ће им неко други бирати представнике. А тај одговор могу дати само заједно бошњачки лидери. Не буду ли Хрвати унутар Федерације задовољни, највеће посљедице ће имати управо ФБиХ у цјелини, а од тога нико нема користи", рекао је Иванић.

Говорећи о могућој кандидатури на наредним општим изборима, Иванић каже да је преурањено говорити о томе.

"Јер, код нас политичари када рано, прерано уђу у кандидовање, самокандидовање, скрећу пажњу. Ми у овом периоду треба да покушамо донијети неки закон, неке ствари промијенити, привући инвеститоре, а о кандидатурама има времена. Мислим да је питање да ли ћу уопште бити кандидат, а мислим да ће бити мање дилема за које мјесто. Ако и будем кандидат онда евентуално за члана Предсједништва БиХ", казао је Иванић.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дипломата

26.04.2017 07:57

Господине Иваницу, сваким даном ми се све висе допадате као политицар. Разуман, сталозен, одмјерен...Слусајуци Вас враца ми се нада и вјера у будуцност насе дјеце. Хвала Вам, наставите тим путем а ми цемо подрзати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

поскок

26.04.2017 08:54

Иванић и јесте глас разума само што тешко допире до оних који воле "буздован политичаре"!

Name

НОВОМАТИЦОВО ПАСТИРСКО КОЛО

26.04.2017 08:41

НОВОМАТИЦ ЈЕ У БИХ НАСАО ТРИ ЦОБАНИНА ДОДИКА,ЦОВИЦА И ИЗЕТБЕГОВИЦА! СПОЗНАВСИ НИХОВУ СКЛОНОСТ ЗА ИГРУ НОВОМАТИЦ ЈЕ РЕГИСТРОВАО СА ОВА ТРИЦОБАНИНА И ТРИ КУДА,У ОБОРУ РЕПУБЛИКА СРПСКА НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО А У ОБОРУ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЛТ ДОО! ОВА ТРИ КУДА РАДЕ НОН СТОП А ПРИМАРНА ДЈЕЛАТНОСТ ОВА ТРИ КУДА ЈЕ ПРАЊЕ НОВЦА!!! АУСТРИЈСКО-БОСАНСКО ОРО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

али

26.04.2017 12:44

Више ово са Новоматицом звучи као Јодловање.