Ivanić: SNSD u istom kolu sa SDA

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ne vidi mogućnost bilo kakvih krupnijih promjena na političkoj sceni u BiH do narednih parlamentarnih izbora.

Bosna i Hercegovina 26.04.2017 | 09:28
Ivanić: SNSD u istom kolu sa SDA
Ivanić, u intervjuu Nezavisnim". kaže da misli da ne postoji neka nova većina, iako jeste indikativno da se SNSD našao u istom kolu sa SDA.

"I sada to je normalno i nigdje priče o izdaji? Zato ja sada postavljam pitanje  ko je sada izdajnik? Ako je Savez za promjene protiv onoga što SDA zagovara, a SNSD jeste za to? Ne mislim da tu ima nekih novih većina i ne mislim da će doći do prekompozicije do narednih izbora. Činjenica jeste da danas većina postoji od teme do teme", kazao je Ivanić.

Kako će sve to izgledati u narednih skoro 18 mjeseci, Ivanić kaže da bi volio da je veći optimista, podsjećajući da je to bio do nekoliko posljednjih događaja.

"Jedan je preglasavanje u vezi s popisom i pokazalo se da sam bio u pravu. Drugi je nepotrebno izazivanje povodom Dana RS, a treći je sve u vezi s revizijom tužbe. Nakon tri tako krupne stvari potpuno je logično da nemate većinu i sada imamo objektivan problem da jedan dio ljudi iz ovih partija ne komunicira sa SDA, pogotovo ne sa Izetbegovićem", rekao je Ivanić.

On kaže da komunicira sa Izetbegovićem i da je to njegova obaveza, ali ako nema komunikacije među ključnim partijama, onda nemate većinu.

"Ne desi li se neko čudo, a ja ga u ovom trenutku ne vidim, imaćemo usporen politički život do narednih izbora", kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da velikih i krupnih promjena ustavnog uređenja BiH ne može biti, jer ako se ta tema otvori imaćemo tri vizije BiH.

"Jedna je u Sarajevu, a to je BiH bez entiteta  nerealno, jer to Srbi nikada neće prihvatiti. Druga je dogovoreni raspad BiH, a sasvim sam siguran da uslovi za takvo nešto ne postoje, pogotovo nije moguće saglasnošću i dogovorom. Siguran sam u narednih 20 godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savjetovao da ide u tu vrstu sukoba. Imate na kraju Mostar, koji traži neku vrstu entiteta, ili, nešto blaže u posljednje vrijeme, a to je posebnu izbornu jedinicu", kazao je Ivanić.

Mišljenja je da je potrebna reorganizacija unutar Federacije BiH zbog postojanja tolikog broja kantona.

"Mislim da je logičnije da se tu stvari pojednostave, ali ne vjerujem da će za to postojati politička saglasnost. Zapravo, mislim da u narednim mjesecima ulazimo u ozbiljnu političku krizu unutar FBiH", kazao je Ivanić.

Po njemu,  izborni zakon je jedna od priča, ali ne i jedina za krizu unutar Federacije BiH.

"Mislim da postoji i kriza o odlučivanju kuda će ići autoput, koje dionice će se praviti, mislim da postoji nepovjerenje i u raznim drugim oblastima, iako će izborni zakon biti dominantna tema. Očito HDZ smatra da će to biti preduslov iole normalnog rada u vremenu koje dolazi, a istovremeno mi se čini da je SDA, kao najodgovornija, toliko međusobno podijeljena da niko iz te stranke nema hrabrosti da se upusti u ozbiljniju priču o izbornom zakonu", rekao je Ivanić.

Što se tiče rješavanja tih poliitčkih pitanja u Federaciji BiH, Ivanić je pesimista, iako bi volio da se partneri u Federaciji BiH dogovore.

"Pogotovo što mislim da svako rješenje koje je njima prihvatljivo neće biti problematično za bilo koga sa strane. Prevashodno mislim da lideri iz bošnjačkog naroda moraju dati jasan odgovor na taj strah koji postoji kod Hrvata da će im neko drugi birati predstavnike. A taj odgovor mogu dati samo zajedno bošnjački lideri. Ne budu li Hrvati unutar Federacije zadovoljni, najveće posljedice će imati upravo FBiH u cjelini, a od toga niko nema koristi", rekao je Ivanić.

Govoreći o mogućoj kandidaturi na narednim opštim izborima, Ivanić kaže da je preuranjeno govoriti o tome.

"Jer, kod nas političari kada rano, prerano uđu u kandidovanje, samokandidovanje, skreću pažnju. Mi u ovom periodu treba da pokušamo donijeti neki zakon, neke stvari promijeniti, privući investitore, a o kandidaturama ima vremena. Mislim da je pitanje da li ću uopšte biti kandidat, a mislim da će biti manje dilema za koje mjesto. Ako i budem kandidat onda eventualno za člana Predsjedništva BiH", kazao je Ivanić.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Diplomata

26.04.2017 07:57

Gospodine Ivanicu, svakim danom mi se sve vise dopadate kao politicar. Razuman, stalozen, odmjeren...Slusajuci Vas vraca mi se nada i vjera u buducnost nase djece. Hvala Vam, nastavite tim putem a mi cemo podrzati...

ODGOVORITE
Name

poskok

26.04.2017 08:54

Ivanić i jeste glas razuma samo što teško dopire do onih koji vole "buzdovan političare"!

Name

NOVOMATICOVO PASTIRSKO KOLO

26.04.2017 08:41

NOVOMATIC JE U BIH NASAO TRI COBANINA DODIKA,COVICA I IZETBEGOVICA! SPOZNAVSI NIHOVU SKLONOST ZA IGRU NOVOMATIC JE REGISTROVAO SA OVA TRICOBANINA I TRI KUDA,U OBORU REPUBLIKA SRPSKA NOVO RS DOO I RSA GAMING DOO A U OBORU FEDERACIJE VLT DOO! OVA TRI KUDA RADE NON STOP A PRIMARNA DJELATNOST OVA TRI KUDA JE PRANJE NOVCA!!! AUSTRIJSKO-BOSANSKO ORO!!!

ODGOVORITE
Name

ali

26.04.2017 12:44

Više ovo sa Novomaticom zvuči kao Jodlovanje.