СНСД игра у истом колу са СДА

Председавајући Председништва БиХ, Младен Иванић не види могућност било каквих крупнијих промена на политичкој сцени у БиХ до наредних парламентарних избора, те додаје да ни великих и крупних промена уставног уређења БиХ не може да буде, а посебно не договорни распад БиХ.

Босна и Херцеговина 25.04.2017 | 10:00
СНСД игра у истом колу са СДА
Иванић у интервју за бањалучке Независне новине каже да би волео да је већи оптимиста, те додаје да је био све до неколико последњих догађаја.

"Један је прегласавање у вези с пописом, и показало се да сам био у праву. Други је непотребно изазивање поводом Дана РС, а трећи је све у вези с ревизијом тужбе. Након три тако крупне ствари потпуно је логично да немате већину и сада имамо објективан проблем да један део људи из ових партија не комуницира са СДА (Бакира Изетбеговића), поготово не с господином Изетбеговићем", каже Иванић.

Говорећи о кризи у БиХ и гласању о сету закона о акцизама у Парламентарној скупштини БиХ, Иванић каже да није уобличена нова већина.

“Не мислим да постоји нека нова већина, иако јесте индикативно да се СНСД нашао у истом колу са СДА. И сада то је нормално и нигдје приче о издаји? Зато ја сада постављам питање ко је сада издајник? Ако је Савез за промјене против онога што СДА заговара, а СНСД јесте за то? Не мислим да ту има неких нових већина и не мислим да ће доћи до прекомпозиције до наредних избора. Чињеница јесте да данас већина постоји од теме до теме”, истакао је Иванић.

Додаје да он комуницира са Изетбеговићем јер је то, објашњава, његова обавеза.

"Али, ако нема комуникације међу кључним партијама, онда немате већину. Не деси ли се неко чудо, а ја га у овом тренутку не видим, имаћемо успорен политички живот до наредних избора", тврди Иванић.

Каже и да великих и крупних промена уставног уређења БиХ не може да буде, јер ако се та тема отвори, додаје, имаћемо три визије БиХ.

"Једна је у Сарајеву, а то је БиХ без ентитета, што је нереално, јер то Срби никада неће прихватити. Друга је договорени распад БиХ, а сасвим сам сигуран да услови за такво нешто не постоје, поготово није могуће сагласношћу и договором. Сигуран сам у наредних 20 година да то није могуће без рата, а никоме не бих саветовао да иде у ту врсту сукоба. Имате на крају Мостар, који тражи неку врсту ентитета, или, нешто блаже у последње време, а то је посебну изборну јединицу", прецизирао је Иванић.

Иванић каже и да је велико питање да ли ће се уопште кандидовати на следећим изборима, а ако буде кандидат онда ће то бити за члана Председништва БиХ.

На констатацију да би то била велика празнина, будући да актуелни председник РС Милорад Додик по Уставу више не може да буде на тој позицији, Иванић тврди да унутар опозиције, а и унутар власти има квалитетних кадрова који то сасвим сигурно могу да раде.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

писац

25.04.2017 08:44

Иванић би свакако био добар Предсједник РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИШИ ПИШИ

25.04.2017 09:10

ОН ЈЕ СМО ПОСЛУШНИК АМБАСАДОРА

Name

милан

25.04.2017 09:28

Ето нека додик није послусаник амбасадора због тога нам је овако добро

Name

П

25.04.2017 09:03

Овог лика иначе не подносим али ово је све тачно што је рекао!Миле и Бакир ко браћа близанци- ко је сада издајник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

25.04.2017 09:54

СНСД је гробар српског народа.Гори су од устаса куге и великих богиња заједно.Зло се обогатило народ пропо,то је резултат власти СНСД..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Стево

25.04.2017 17:25

Силни Стеване у Невесињу заједно са стечајном мафијом уништена је: Прерада дрвета, Фабрика намјештаја, ЈУПРОМ, Фабрика трикотаже, Индустрија алата, СОКО, Металомонтажа, Грађевинско предузеће, Пољопривредно добро, Земљорадничка задруга, Трговачко предузеће и Угоститељско предузеће. То није урадио СНСД већ СДС који је суверено владао Невесињем од 1992. године до 2017. године на челу са Бошком Бухом, лоповом Миковићем и Момчилом Шиљеговићем. За вријеме њихове владавине Невесиње је изгубило половину становништва, а они су прави гробари једног града.

Name

Стево

25.04.2017 09:54

СНСД је гробар српског народа.Гори су од устаса куге и великих богиња заједно.Зло се обогатило народ пропо,то је резултат власти снсд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрано Коло Аустрије

25.04.2017 20:33

Коло које играју Додик,Бакир и Човић је базирано на прању новца,земља поријекла кола је Аустрија,кореограф Новоматиц,у БиХ га изводе КУД НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо а у Федерацији КУД ВЛТ доо!!!

ОДГОВОРИТЕ