SNSD igra u istom kolu sa SDA

Predsedavajući Predsedništva BiH, Mladen Ivanić ne vidi mogućnost bilo kakvih krupnijih promena na političkoj sceni u BiH do narednih parlamentarnih izbora, te dodaje da ni velikih i krupnih promena ustavnog uređenja BiH ne može da bude, a posebno ne dogovorni raspad BiH.

Bosna i Hercegovina 25.04.2017 | 10:00
SNSD igra u istom kolu sa SDA
Ivanić u intervju za banjalučke Nezavisne novine kaže da bi voleo da je veći optimista, te dodaje da je bio sve do nekoliko poslednjih događaja.

"Jedan je preglasavanje u vezi s popisom, i pokazalo se da sam bio u pravu. Drugi je nepotrebno izazivanje povodom Dana RS, a treći je sve u vezi s revizijom tužbe. Nakon tri tako krupne stvari potpuno je logično da nemate većinu i sada imamo objektivan problem da jedan deo ljudi iz ovih partija ne komunicira sa SDA (Bakira Izetbegovića), pogotovo ne s gospodinom Izetbegovićem", kaže Ivanić.

Govoreći o krizi u BiH i glasanju o setu zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH, Ivanić kaže da nije uobličena nova većina.

“Ne mislim da postoji neka nova većina, iako jeste indikativno da se SNSD našao u istom kolu sa SDA. I sada to je normalno i nigdje priče o izdaji? Zato ja sada postavljam pitanje ko je sada izdajnik? Ako je Savez za promjene protiv onoga što SDA zagovara, a SNSD jeste za to? Ne mislim da tu ima nekih novih većina i ne mislim da će doći do prekompozicije do narednih izbora. Činjenica jeste da danas većina postoji od teme do teme”, istakao je Ivanić.

Dodaje da on komunicira sa Izetbegovićem jer je to, objašnjava, njegova obaveza.

"Ali, ako nema komunikacije među ključnim partijama, onda nemate većinu. Ne desi li se neko čudo, a ja ga u ovom trenutku ne vidim, imaćemo usporen politički život do narednih izbora", tvrdi Ivanić.

Kaže i da velikih i krupnih promena ustavnog uređenja BiH ne može da bude, jer ako se ta tema otvori, dodaje, imaćemo tri vizije BiH.

"Jedna je u Sarajevu, a to je BiH bez entiteta, što je nerealno, jer to Srbi nikada neće prihvatiti. Druga je dogovoreni raspad BiH, a sasvim sam siguran da uslovi za takvo nešto ne postoje, pogotovo nije moguće saglasnošću i dogovorom. Siguran sam u narednih 20 godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savetovao da ide u tu vrstu sukoba. Imate na kraju Mostar, koji traži neku vrstu entiteta, ili, nešto blaže u poslednje vreme, a to je posebnu izbornu jedinicu", precizirao je Ivanić.

Ivanić kaže i da je veliko pitanje da li će se uopšte kandidovati na sledećim izborima, a ako bude kandidat onda će to biti za člana Predsedništva BiH.

Na konstataciju da bi to bila velika praznina, budući da aktuelni predsednik RS Milorad Dodik po Ustavu više ne može da bude na toj poziciji, Ivanić tvrdi da unutar opozicije, a i unutar vlasti ima kvalitetnih kadrova koji to sasvim sigurno mogu da rade.

(Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

pisac

25.04.2017 08:44

Ivanić bi svakako bio dobar Predsjednik RS-a.

ODGOVORITE
Name

PIŠI PIŠI

25.04.2017 09:10

ON JE SMO POSLUŠNIK AMBASADORA

Name

milan

25.04.2017 09:28

Eto neka dodik nije poslusanik ambasadora zbog toga nam je ovako dobro

Name

P

25.04.2017 09:03

Ovog lika inače ne podnosim ali ovo je sve tačno što je rekao!Mile i Bakir ko braća blizanci- ko je sada izdajnik?

ODGOVORITE
Name

Stevo

25.04.2017 09:54

SNSD je grobar srpskog naroda.Gori su od ustasa kuge i velikih boginja zajedno.Zlo se obogatilo narod propo,to je rezultat vlasti SNSD..

ODGOVORITE
Name

Re Stevo

25.04.2017 17:25

Silni Stevane u Nevesinju zajedno sa stečajnom mafijom uništena je: Prerada drveta, Fabrika namještaja, JUPROM, Fabrika trikotaže, Industrija alata, SOKO, Metalomontaža, Građevinsko preduzeće, Poljoprivredno dobro, Zemljoradnička zadruga, Trgovačko preduzeće i Ugostiteljsko preduzeće. To nije uradio SNSD već SDS koji je suvereno vladao Nevesinjem od 1992. godine do 2017. godine na čelu sa Boškom Buhom, lopovom Mikovićem i Momčilom Šiljegovićem. Za vrijeme njihove vladavine Nevesinje je izgubilo polovinu stanovništva, a oni su pravi grobari jednog grada.

Name

Stevo

25.04.2017 09:54

SNSD je grobar srpskog naroda.Gori su od ustasa kuge i velikih boginja zajedno.Zlo se obogatilo narod propo,to je rezultat vlasti snsd..

ODGOVORITE
Name

Oprano Kolo Austrije

25.04.2017 20:33

Kolo koje igraju Dodik,Bakir i Čović je bazirano na pranju novca,zemlja porijekla kola je Austrija,koreograf Novomatic,u BiH ga izvode KUD NOVO RS doo i RSA GAMING Doo a u Federaciji KUD VLT doo!!!

ODGOVORITE