Стабло успавало Вука Бранковића

Према легенди која се вјековима приповиједа у Салашу Ноћајском, на сјеверу Мачве, велможа Вук Бранковић закаснио је на Бој на Косову 1389. године јер га је преварио сан - успавао се у хладовини старог дуда у овом селу.

Србија 25.04.2017 | 08:04
Стабло успавало Вука Бранковића
Стари дуд и сада је виталан и доноси плодове, понос је цијеле Мачве.

Мачва је широка и равна, бујна, родна и кућевна. Змајовита је и виловита, несвакидашња и своја. И увијек је лијепа – у сваком годишњем добу - и када лију кише, и удари невријеме, када заспе снијег, када све обасја сунце, заледе се родна поља....

Тако је то одувијек у Мачви, па и у оном њеном најсјевернијем дијелу поред ријеке Саве.

Мачва је и овога прољећа китњаста. Прострла се, омеђена планином Цером и ријекама Савом и Дрином, као задовољена жена - лежи између горе церове и широких ријека. Мачва је одувијек била домаћинска, мудра, велика и бунтовна. Ова равница одувијек и ћути. Мало шта казује. Ћутањем се и камени и тако много памти још од давнина давних.

Упамтила је она много: јунаке и ђидије, делије и бећаре, поете и бардове, сликаре и живописце, помељаре и млинаре, скелеџије и чамџије, сплаваре и кормиларе, ђаке и редове, монахе и славаре, ораче и рабаџије, јуноше и невјесте, сватове и радове, буне и прела, лугове и пландишта, ватришта и пепелишта, видаре и ранаре, букове и брзаке, јавке и богазе, гозбу и тврду проју.

Све је то Мачва равна изњедрила и одњихала, а онда је већину њих и у бијели свијет изаслала да причају о њој и име да јој пронесу, па да јој се поново врате и да јој причу казују о другим земљама, људима, обичајима и законима.



А она је увијек била ту гдје је - уз двије ријеке, уз двије равнице и једну гору церову, ни педаљ ближе нити педаљ даље од свога усудног перваза, чекајући да јој се, по реду како их је изаслала у бијели свијет, врате њени Мачвани и да јој потанко приповиједају о другим људима и крајевима.

Као што ћутањем казује тако Мачва и ћутањем слуша своје изасланике. И памти сва своја али и њихова казивања - сва и све до данашњег дана. Понекад нешто и прозбори, али кратко, па опет заћути, а ријечи њене пређашње - приче о давнинама давним и временима нашим - настављају да саме гргоље.

Тако јој је, веле, само усудиште некада дало.

Дало јој је усудиште и дубове и врбе, тополе и јањеве, јошике и јасење, липе и багрење, трешње и јабуке, оскоруше и дудове, руже и велебиље... Дало их јој је усудиште да их чува, јер јој је и то, као и оранице и траве, воде и росе, мађаши и путеви њене ријечи - њен говор.

Мачва њима и прича и ћути, а кад ћути ова равница највише и казује. Да би се Мачва чула и разумјела мора се по њој ходити лаког корака. И не бити брзоплет нити превише знатижељан, али ни прост и мутав, завидан и охол - треба је вољети.

А када јој се с љубављу дође равница ће доброј души рећи све што зна и памти и одвести је на само извориште својих прича: у Глоговац, у Црну Бару, Салаш Црнобарски, у Парашницу, у Равње, у Засавицу, Совљак, Дуваниште, Ноћај, Бадовинце, Прњавор, Лешницу, Дреновац, Метковић, Дубље, Петловачу, Клење и у Салаш Ноћајски.

Ако равницом ходиш лака корака никада се нећеш изгубити: ако мимоиђеш Јанков Глоговац, нећеш промашити Салаш Црнобарски, ако се мине Равње, нећеш промашити Засавицу, ако заобиђеш Бадовинце, набасаћеш на Клење, ако прођеш Метковић ударићеш на Салаш Ноћајски...

У Мачви се никада не може залутати, јер у њој постоје међници и путокази, а један од њих је горостас у Салашу Ноћајском, недалеко од Мачванске Митровице и ријеке Саве.

Ноћајски горостас-путоказ, запис над записима, је несвакидашњи, родан је и вјекован. Свједок је историје, али је и сам историја - крошњати дуд испред цркве у Салашу Ноћајском - на недадашњем имању вође устаника Стојана Чупића или Змаја од Ноћаја.

Дуд се раширио и раскрилио. Наткрилио је је пола црквене порте. Брује у њему вијекови, а кроз гране гргоље давнине давне и започињу приповиједање о њему, његовом хладу, о јунацима и страдалница, о делијама и ђидијама, па наједном заћуте. Гране се и након тога још неко вријеме лагано њишу, а онда се и оне умире, али не задуго - давнине давне опет загргоље, а забрује и вијекови.

Чују се и Филипове струне, јуначко подврискивање, уздаси дјевојака, звекет дуката на њиховим прсима, а онда и топот и ропот, па пјесма свадбарска и момачка - па опет топот и ропот. То равница кратко приповиједа, па заћути, онда опет каже понешто и заћути - тако вијековима.

Дуд једва може обухватити десет људи. Широк је и крошњат, али и висок. Средина му је иструлила ко зна у којој причи и у ком вијеку, али је то било веома давно. Веле у Салашу Ноћајском да су вијекови дуду истопили средину, а срце му помјерили украј, у онај витални дио стабла који одолијева временима. У његову шупљину може ући чак пет, шест а неки веле и седам људи.

У његовој истопљеној средини људи се могу склонити од невоље, од кише, од мрака и облака, па ту скрити слушати брујање мачванских вијекова. Дуд из даљине личи на огромне састављене шаке мачванксих ратара, прстима упереним ка небу - као да дрво чита молитве пред светим ноћајским храмом, поред кога у миру Божијем почива и сам Змај од Ноћаја, пренесен прије двадесетак година из Зворника у коме је био уморен.



Некада је на некој ноћајској светковини наш знаменити сликар Милић Станковић илити Милић од Мачве, излазећи из шупљине овог старог дуга, у бијелој одори, као брат милешевског Бијелог Анђела, открио колико је стар овај горостасни запис. Милић је окупљеним земљацима Мачванима казао да је некада из сјеверних крајева на југ - на Косово, пошао Вук Бранковић, па је, пролазећи кроз Салаш Ноћајски, уморан од пута зауставио војску, легао у хладовину дуда да се мало одмори.

Хладовина стабла, које је и тада било горостасно, сан га је преварио. када се Вук пробудио, за одлазак у бој на Косово било је већ касно - закаснио је таман онолико колико је спавао под ноћајским дудом.

Касније су се у хладовини овога дуда одмарали су се многи наши главари, пјесници, гуслари, ратници, ратари, сликари, глумци...

Под дудом се увијек окупљају виђенији људи и јунаци, па и у наше вријеме.

Под њим су рођене многе љубави, играна су кола и пјесме су пјеване. Под дудом су се многе генерације Мачвана заљубљивале, жениле и удавале, вјенчавале и крстиле, али одлазили и у буне, војне и устанке.

Тако је и дан-данас стари дуд у Салашу Ноћајском - осим што казује о давнинама давним - он ћутећи прибира и слаже приповијетке о нашем добу.

Тако је то одувијек било у Мачви ћутљивој. Пјесмом опјеваној и причом казиваној. У Мачви несвакидашњој. У јединственој.

(БН телевизија/Тихомир Несторовић)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Радашин

25.04.2017 06:21

Мој Тихоморе није он заспо него је издо Србе ко и његов Вук Драшковић што је издо повукавши тужбу против НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

25.04.2017 06:57

Он се једини побунио против Османлија, све остало је пеглање историје и гуслање о митовима. "Царица" Милица је склопила савез са Бајазитом, подарила му чак и своју Ољу.

Name

Хадзија

25.04.2017 07:21

Ама људи моји постоји ли иста друго из давне србске прослости осим легенди и митова,а зна се ста знаци ријец легенда или мит

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

25.04.2017 08:40

Хвала Тихомиру на дивном цланку написаном, ех да ја доци мало под стари дуд у хладовину и осјетити Мацве милину...

Name

Дон

25.04.2017 15:13

На жалост нема :-(

Name

Михаило Микиц

25.04.2017 18:21

Узалуд се труде поједини квази историцари да својим измисљотинама и лазима као новооткривеним "доказима" оправдају издајство Вука Бранковица у боју на пољу Косову. Народно памцење дузе трајад од лазисадасњи квази исyорицсра који својим идејама о невиности Вука Бранковица, супротно историјско Истини и народном памцење зеле у ствари да олаксају своју савјест и оправдају своју издају Бога и СРБства, Православља и Светосавља. Истину о издаји Вука Бранкобица у боју на Косову СРБски Народ је усмено преносио за време турског робства и дотјеривао према својим моралним схвацањима и потребна тога времена. Медјутим, остаје цињеница где несто суска да несто мора и да има, и где се дими да ватре има. Зато оканите се пусти разговору са којима се плански уносе медју СРБе неслога, неспоразуми и свадје и као дјеца Светог Саве покајате се дусом својом за грехе своје због издаје СРБства: Православља и Светосавља и враите се Богу, и својим Светим СРБским Коренима, на пут Светог Саве који води у зивот вјецни и немојте висе стално да узалуд млатити увјек празним сламу. Није злато све сто сија нити Истина све сто се сада уз помоц Сороса писе по новинама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

26.04.2017 19:00

Теби је граматика мало проблематицна,а за насе пропусте и проблеме увијек надјемо кривца,као и ти Сороса,висе вјерујес у Бога,гледас кад це који светац да се неради,а онда се кука како се теско зиви,па пасце од Бога са небеса.Мани се предавања ухвати се посла,па удри,гледај од цега и како да презивис,мани се ста је било прије петсто година,прави будуцност онима који долазе послије нас.