Прича: Друга младост побеснелог Макса!

Од нерадника и коцкара до новог вође навале Немачке! Годину дана после избацивања из репрезентације, поново се прича о повратку нападача Вердера на велику сцену. Несташни момак тамошњег фудбала је експлодирао овог пролећа и води Зелене ка Лиги Европе.

Фудбал 25.04.2017 | 21:30
Прича: Друга младост побеснелог Макса!
Била је то кап која је прелила чашу жучи у Волфзбургу, клубу који га је у лето 2015. платио Борусији из Менхенгладбаха чак 12.000.000 евра. Макс Крузе избачен је из репрезентације Немачке од стране селектора Јоакима Лева, неколико месеци пре Европског првенства.

Нарав "побеснелог" Макса није одговарала ултрадисциплинованом тиму светских шампиона. Крузе, навучени покераш, суочавао се у Волфзбургу са различитим оптужбама: да је нерадник, зависник од секса, коцкар, да доручкује превише Нутеле...

Али, такво Крузеово лице одговара Вердеру, клубу његових дечачких дана, који га је лансирао у врх немачког фудбала својим препознатљивим радом у омладинској академији. Крузеов рестарт је, међутим, почео трагично - након што је клуб платио 6.000.000 за његов долазак из Волфзбурга прошлог лета, изгубио га је на неколико месеци због повреде колена. То време Макс је искористио паметно - за сопствено преиспитивање.    

Сјајни нападач, који је зашао у 29. годину, одрастао је на око сат и по од Бремена, ближе Хамбургу, али је одабрао зелени дрес још као клинац. Крузе је често говорио јавно како види своје претходне епизоде у каријери, а данас инсистира да прича само о будућности у чијем је центру његова лидерска улога на Везеру.

Та амбиција произилази из дугогодишњег трагања за позицијом у првом тиму. Није се остварио као фудбалер у Вердеру, како је очекивао, па је Санкт Паули одиграо значајну улогу у његовом развоју кроз друголигашки фудбал. Ипак, процветао је у Фрајбургу, у окружењу које му је пријало.

“Имао је велики, огроман успех у дресу Фрајбурга, а и мени је доста помогао доком тренерске каријере. Да ме свет у позна. На томе сам му вечно захвалан”, каже дугогодишњи тренер Фрајбурга Кристијан Штрајх који ове сезоне предводи тим из околине Шварцвалда ка Лиги Европе.

Из Фрајбурга, Крузе је отишао у Менехенгладбах, где га је свет упознао на великој позорници пре него што је прешао у Волфзбург. Клуб који спонзорише Волфсваген донео му је кофере пара, али је истовремено био и претесан за карактер “побеснелог” Макса, до тада репрезентативца Немачке. Једноставно, амбиције им се нису поклопиле, Вукови су желели титуле, али нису имали адекватну базу за тако нешто.

Зато је Крузе прошлог лета, после годину дана кренуо у нову авантуру, свестан да су га и године већ стигле. Под вођством младог тренера Александера Нурија, Вердер је оживео овог пролећа. Отакако се Крузе вратио на терен после повреде, Зелени су направили серију од осам победа и два ремија на последњих десет утакмица и стигли надомак пласмана у Лигу Европе.

“Откако је Макс на терену, наш квалитет је значајно порастао”, каже спортски директор Вердера Франк Бауман. 

Са седам голова и четири асистенције на последњих пет утакмица, нема сумње да је значај Макса Крузеа у Вердеру постао превелики. Сам је у суботу удавио Инголштат на гостовању у победи од 4:2 коју је зачинио тако што је постигао са сва четири гола. Крузеје главни играч Вердера, прва опција којој треба додати лопту, а то што, иако је нападач, игра на позицији плејмејкера, популарне десетке, учинило га је незаустављивим. Бриљантно повезује игру свог тима, обезбеђује шансе за гол, ма човек игра топ бундеслигашки фудбал.

Благословен невероватном техником, Макс Крузе је добио сву слободу у игри у новој формацији 3-5-2, коју Нури форсира и која се показала као нерешива енигма за многе клубове у Бундеслиги овог пролећа. Просечно, Макс Крузе има шест дриблинга по утакмици, а рецимо само у прошлонедељној утакмици против Хамбургера (2:1), предриблао је противничке играче девет пута. 

Крузе је невероватно мотивисан овог пролећа, а то успева чак иако зна да његови голови не доносе титуле, већ могу Вердер да одведу највише до Лиге Европе, бар ове сезоне. Његов циљ је да од једног од најстаријих Бундеслигаша поново створи снажну екипу, великана немачког фудбала, који је заспао после година таворења у доњем делу табеле.

Тренер Нури описује га као човека који доноси разлику у игри свог тима, док некадашњи шесф омладинске школе Вердера под којим је Крузе стасао каже да је генијалан и интелигентан једнако као Бајернов Томас Милер.

За Крузеа је најлепша вест стигла данас. Селектор Јоаким Лев није остао имун на чињеницу да је нападач Вердера постигао 13 голова од новембра на овамо, па је обелоданио у интервјуу за Билд да га планира као вођу навале Немачке на Купу конфедерација у Русији у јуну ове године.

Али, то је будућност. У садашњости, Макс Крузе и Вердер нападају прво Европу. Седма позиција у Бундеслиги, два бода мање од шестог места и Лиге Европе, десет утакмица без пораза и још четири кола до краја… Нема разлога да се заустави сада!

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар