Priča: Druga mladost pobesnelog Maksa!

Od neradnika i kockara do novog vođe navale Nemačke! Godinu dana posle izbacivanja iz reprezentacije, ponovo se priča o povratku napadača Verdera na veliku scenu. Nestašni momak tamošnjeg fudbala je eksplodirao ovog proleća i vodi Zelene ka Ligi Evrope.

Fudbal 25.04.2017 | 21:30
Priča: Druga mladost pobesnelog Maksa!
Bila je to kap koja je prelila čašu žuči u Volfzburgu, klubu koji ga je u leto 2015. platio Borusiji iz Menhengladbaha čak 12.000.000 evra. Maks Kruze izbačen je iz reprezentacije Nemačke od strane selektora Joakima Leva, nekoliko meseci pre Evropskog prvenstva.

Narav "pobesnelog" Maksa nije odgovarala ultradisciplinovanom timu svetskih šampiona. Kruze, navučeni pokeraš, suočavao se u Volfzburgu sa različitim optužbama: da je neradnik, zavisnik od seksa, kockar, da doručkuje previše Nutele...

Ali, takvo Kruzeovo lice odgovara Verderu, klubu njegovih dečačkih dana, koji ga je lansirao u vrh nemačkog fudbala svojim prepoznatljivim radom u omladinskoj akademiji. Kruzeov restart je, međutim, počeo tragično - nakon što je klub platio 6.000.000 za njegov dolazak iz Volfzburga prošlog leta, izgubio ga je na nekoliko meseci zbog povrede kolena. To vreme Maks je iskoristio pametno - za sopstveno preispitivanje.    

Sjajni napadač, koji je zašao u 29. godinu, odrastao je na oko sat i po od Bremena, bliže Hamburgu, ali je odabrao zeleni dres još kao klinac. Kruze je često govorio javno kako vidi svoje prethodne epizode u karijeri, a danas insistira da priča samo o budućnosti u čijem je centru njegova liderska uloga na Vezeru.

Ta ambicija proizilazi iz dugogodišnjeg traganja za pozicijom u prvom timu. Nije se ostvario kao fudbaler u Verderu, kako je očekivao, pa je Sankt Pauli odigrao značajnu ulogu u njegovom razvoju kroz drugoligaški fudbal. Ipak, procvetao je u Frajburgu, u okruženju koje mu je prijalo.

“Imao je veliki, ogroman uspeh u dresu Frajburga, a i meni je dosta pomogao dokom trenerske karijere. Da me svet u pozna. Na tome sam mu večno zahvalan”, kaže dugogodišnji trener Frajburga Kristijan Štrajh koji ove sezone predvodi tim iz okoline Švarcvalda ka Ligi Evrope.

Iz Frajburga, Kruze je otišao u Menehengladbah, gde ga je svet upoznao na velikoj pozornici pre nego što je prešao u Volfzburg. Klub koji sponzoriše Volfsvagen doneo mu je kofere para, ali je istovremeno bio i pretesan za karakter “pobesnelog” Maksa, do tada reprezentativca Nemačke. Jednostavno, ambicije im se nisu poklopile, Vukovi su želeli titule, ali nisu imali adekvatnu bazu za tako nešto.

Zato je Kruze prošlog leta, posle godinu dana krenuo u novu avanturu, svestan da su ga i godine već stigle. Pod vođstvom mladog trenera Aleksandera Nurija, Verder je oživeo ovog proleća. Otakako se Kruze vratio na teren posle povrede, Zeleni su napravili seriju od osam pobeda i dva remija na poslednjih deset utakmica i stigli nadomak plasmana u Ligu Evrope.

“Otkako je Maks na terenu, naš kvalitet je značajno porastao”, kaže sportski direktor Verdera Frank Bauman. 

Sa sedam golova i četiri asistencije na poslednjih pet utakmica, nema sumnje da je značaj Maksa Kruzea u Verderu postao preveliki. Sam je u subotu udavio Ingolštat na gostovanju u pobedi od 4:2 koju je začinio tako što je postigao sa sva četiri gola. Kruzeje glavni igrač Verdera, prva opcija kojoj treba dodati loptu, a to što, iako je napadač, igra na poziciji plejmejkera, popularne desetke, učinilo ga je nezaustavljivim. Briljantno povezuje igru svog tima, obezbeđuje šanse za gol, ma čovek igra top bundesligaški fudbal.

Blagosloven neverovatnom tehnikom, Maks Kruze je dobio svu slobodu u igri u novoj formaciji 3-5-2, koju Nuri forsira i koja se pokazala kao nerešiva enigma za mnoge klubove u Bundesligi ovog proleća. Prosečno, Maks Kruze ima šest driblinga po utakmici, a recimo samo u prošlonedeljnoj utakmici protiv Hamburgera (2:1), predriblao je protivničke igrače devet puta. 

Kruze je neverovatno motivisan ovog proleća, a to uspeva čak iako zna da njegovi golovi ne donose titule, već mogu Verder da odvedu najviše do Lige Evrope, bar ove sezone. Njegov cilj je da od jednog od najstarijih Bundesligaša ponovo stvori snažnu ekipu, velikana nemačkog fudbala, koji je zaspao posle godina tavorenja u donjem delu tabele.

Trener Nuri opisuje ga kao čoveka koji donosi razliku u igri svog tima, dok nekadašnji šesf omladinske škole Verdera pod kojim je Kruze stasao kaže da je genijalan i inteligentan jednako kao Bajernov Tomas Miler.

Za Kruzea je najlepša vest stigla danas. Selektor Joakim Lev nije ostao imun na činjenicu da je napadač Verdera postigao 13 golova od novembra na ovamo, pa je obelodanio u intervjuu za Bild da ga planira kao vođu navale Nemačke na Kupu konfederacija u Rusiji u junu ove godine.

Ali, to je budućnost. U sadašnjosti, Maks Kruze i Verder napadaju prvo Evropu. Sedma pozicija u Bundesligi, dva boda manje od šestog mesta i Lige Evrope, deset utakmica bez poraza i još četiri kola do kraja… Nema razloga da se zaustavi sada!

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar