Заслужено: Канте играч године у Премијер лиги!

Фудбалер Челсија Н'Голо Канте проглашен је за најбољег играча Премијер лиге у текућој сезони у избору Удружења професионалних фудбалера Енглеске (ПФА).  Награда за најбољег играча Премијер лиге ишла је ка Азару. . . Али је Канте и њу пресекао! Редак пример да један класичан “разарач“ понесе престижно признање.

Фудбал 24.04.2017 | 15:00
Заслужено: Канте играч године у Премијер лиги!
Овај 26-годишњи везиста Челсија победио је у конкуренцији саиграча Едена Азара, нападача Тотенхема Харија Кејна, Манчестер јунајтеда Златана Ибрахимовића, Евртона Ромелуа Лукакуа и Арсенала Алексиса Санчеса.

Канте је био један од кључних играча Лестера прошле сезоне, који је изненађујуће освојио Премијер лиги. Он би могао да постане први фудбалер који је с два различита клуба у две узастопне сезоне освојио првенство Енглеске, уколико Челси задржи предност до краја шампионата.

У јулу прошле године дошао је у Челси који је претходне сезоне завршио на средини табеле, а ове је готово од самог старта на врху.

Француски фудбалер је ове сезоне наступао у свим утакмицама Челсија у Премијер лиги, осим на Боксинг деј против Борнмута када је био суспендован, и у последњих 11 минута меча против Тотенхема играног 4. јануара.

Другу годину заредом за најбољег младог играча Премијер лиге изабран је фудбалер Тотенхема Деле Али, док је за најбољу женску фудбалерку проглашења Луси Бронз из Манчестер ситија.

Бивши капитен репрезентације Енглеске Дејвид Бекам, на свечаној церемонији у Лондону, добио је награду ПФА за допринос фудбалу.

Нема се ту много шта писати. Обично се у оваквим вестима наведе ко је добитник, поброје се силни голови и асистенције и то је то. Само што овај пут то баш и не би било најбоље решење. Јер у статистици Н’Гола Кантеа пише само: један гол, једна асистенција. Али је и то било довољно да Челсијев разарач понесе награду за најбољег фудбалера Премијер лиге у избору удружења играча.

Друго место заузео је његов саиграч Еден Азар, док је трећи био Златан Ибрахимовић. Кудикамо талентованији фудбалери. Али није све у лепоти фудбала, а Канте је и лане у Лестеру, а и ове сезоне у Челсију показао колико је користан за екипу, иако статистика - барем не она уобичајена - то не говори.

Међутим, толико је Канте очаја изазивао целе сезоне у главама противничких играча, толико напада им пресекао, толико простора дао Азару и осталима да се размашу у нападу - мада овде морамо да кажемо да бар део заслуга за његову награду иде и на душу нашег Немање Матића - да то једноставно није било могуће заобићи.

Прошле године признање му је "отео" тадашњи саиграч Ријад Марез, Азар је баш пре неколико дана рекао да ће ако и добије награду позвати Кантеа на бину и предати му награду. Нисмо навикли да гледамо такве играче на пиједесталу, али нисмо ни толике незналице па да не ценимо њихов неспоран допринос.

Мада заиста чудно звучи. Кад читате списак добитника ове награде, па пре Кантеовогпрезимена: Марез, Азар, Луис Суарез, Герет Бејл, Робин Ван Перси, опет Герет Бејл, Вејн Руни, Рајан Гигс, два пута Кристијано Роналдо, Стивен Џерард, Џон Тери, два пута Тијери Анри, Руд Ван Нистелрој...

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар