Zasluženo: Kante igrač godine u Premijer ligi!

Fudbaler Čelsija N'Golo Kante proglašen je za najboljeg igrača Premijer lige u tekućoj sezoni u izboru Udruženja profesionalnih fudbalera Engleske (PFA).  Nagrada za najboljeg igrača Premijer lige išla je ka Azaru. . . Ali je Kante i nju presekao! Redak primer da jedan klasičan “razarač“ ponese prestižno priznanje.

Fudbal 24.04.2017 | 15:00
Zasluženo: Kante igrač godine u Premijer ligi!
Ovaj 26-godišnji vezista Čelsija pobedio je u konkurenciji saigrača Edena Azara, napadača Totenhema Harija Kejna, Mančester junajteda Zlatana Ibrahimovića, Evrtona Romelua Lukakua i Arsenala Aleksisa Sančesa.

Kante je bio jedan od ključnih igrača Lestera prošle sezone, koji je iznenađujuće osvojio Premijer ligi. On bi mogao da postane prvi fudbaler koji je s dva različita kluba u dve uzastopne sezone osvojio prvenstvo Engleske, ukoliko Čelsi zadrži prednost do kraja šampionata.

U julu prošle godine došao je u Čelsi koji je prethodne sezone završio na sredini tabele, a ove je gotovo od samog starta na vrhu.

Francuski fudbaler je ove sezone nastupao u svim utakmicama Čelsija u Premijer ligi, osim na Boksing dej protiv Bornmuta kada je bio suspendovan, i u poslednjih 11 minuta meča protiv Totenhema igranog 4. januara.

Drugu godinu zaredom za najboljeg mladog igrača Premijer lige izabran je fudbaler Totenhema Dele Ali, dok je za najbolju žensku fudbalerku proglašenja Lusi Bronz iz Mančester sitija.

Bivši kapiten reprezentacije Engleske Dejvid Bekam, na svečanoj ceremoniji u Londonu, dobio je nagradu PFA za doprinos fudbalu.

Nema se tu mnogo šta pisati. Obično se u ovakvim vestima navede ko je dobitnik, pobroje se silni golovi i asistencije i to je to. Samo što ovaj put to baš i ne bi bilo najbolje rešenje. Jer u statistici N’Gola Kantea piše samo: jedan gol, jedna asistencija. Ali je i to bilo dovoljno da Čelsijev razarač ponese nagradu za najboljeg fudbalera Premijer lige u izboru udruženja igrača.

Drugo mesto zauzeo je njegov saigrač Eden Azar, dok je treći bio Zlatan Ibrahimović. Kudikamo talentovaniji fudbaleri. Ali nije sve u lepoti fudbala, a Kante je i lane u Lesteru, a i ove sezone u Čelsiju pokazao koliko je koristan za ekipu, iako statistika - barem ne ona uobičajena - to ne govori.

Međutim, toliko je Kante očaja izazivao cele sezone u glavama protivničkih igrača, toliko napada im presekao, toliko prostora dao Azaru i ostalima da se razmašu u napadu - mada ovde moramo da kažemo da bar deo zasluga za njegovu nagradu ide i na dušu našeg Nemanje Matića - da to jednostavno nije bilo moguće zaobići.

Prošle godine priznanje mu je "oteo" tadašnji saigrač Rijad Marez, Azar je baš pre nekoliko dana rekao da će ako i dobije nagradu pozvati Kantea na binu i predati mu nagradu. Nismo navikli da gledamo takve igrače na pijedestalu, ali nismo ni tolike neznalice pa da ne cenimo njihov nesporan doprinos.

Mada zaista čudno zvuči. Kad čitate spisak dobitnika ove nagrade, pa pre Kanteovogprezimena: Marez, Azar, Luis Suarez, Geret Bejl, Robin Van Persi, opet Geret Bejl, Vejn Runi, Rajan Gigs, dva puta Kristijano Ronaldo, Stiven Džerard, Džon Teri, dva puta Tijeri Anri, Rud Van Nistelroj...

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar