Побједа Арсенала за лондонско финале ФА купа!

Фудбалери Арсенала други су финалиста ФА купа, пошто су после продужетака победили Манчестер Сити 2:1.  Санчез погодио у 100. минуту, Арсенал у финалу! Гвардиола је искористио право на четврту измену, али спаса није било - Манчестер сити елиминисан је из ФА купа иако је повео на препуном "Вемблију".

Фудбал 24.04.2017 | 09:15
Побједа Арсенала за лондонско финале ФА купа!
Стрелци за лондонски тим били су Наћо Монреал и Алексис Санчес, док је Серхио Агуеро постигао једини гол за госте.

У првом полувремену доминирали су гости, претили су преко Давида Силве и Серхија Агуера али нису успели да добру игру претворе у вођство.

Играчи Арсена Венгера су у том периоду имали само један шут ка голу противника.

У другом полувремену коначно су на ред дошли и голови, први су повели "Грађани" после контре у којој је Серхио Агуеро побегао одбрани домаћих и надмудрио Петра Чеха за свој 12 гол на последњих 12 утакмица.

Убрзо је стигао одговор "Тобџија", Окслејд-Чембрлен је сјајно центрирао са десног бока а на ту лопту је налетео Наћо Монреал и савладао Клаудија Брава.

После тога играчи Пепа Гвардиоле поново су преузели иницијативу, имали две одличне прилике али су Јаја Туре и Фернандињо погађали оквир гола.

До краја регуларног дела меча шансу је имао и резервиста Данијел Велбек, али је са неколико метара шутирао поред кога те се отишло у продужетке.

У првом продужетку коначно је домаћи тим наметнуо своју игру и почео да ствара шансе у континуитету.

Прво је штопер Роб Холдинг гађао главом мало изнад пречке, да би после слободног ударца и гужве у шеснаестерцу најсналажљивији био Алексис Санчес и донео прво вођство свом тиму на мечу.

До краја првог продужетка шансу је имао и Велбек, али је као и Холдинг гађао главом преко пречке.

У других 15. минута игре гости су кренули на све или ништа, Кевин Де Брујне и Фабијан Делф су покушавали шутевима са дистанце, али нису били прецизни и на тај начин испали из овог такмичења.

ФА куп био је и, за сада, остао такмичење у којем Арсен Венгер проналази спас на крају сушних сезона.

На препуном "Вемблију", обојеног у црвено и плаво-бело, Арсенал је после продужетака и xy неискоришћених шанси на обе стране елиминисао Манчестер сити и пласирао се у велико финале, где ће се на истом месту 27. маја састати са Челсијем.

Арсенал - Сити 2:1, 1:1 (0:0).

Венгер је за ову утакмицу припремио право изненађење, јер се на прсте могу побројати мечеви у којима је користио тројицу штопера од 1996. до данас - заиграо је у све популарнијој формацији 3-5-2 и то му се исплатило.

Тим Пепа Гвардиоле, који је још у 23. минуту морао да извуче из игре повређеног Давида Силву, повео је у 62. минуту после бизарног покушаја дриблинга Арона Рамзија и муњевите контре коју су одмах извели Јаја Туре и Серхио Агуеро.

Омалени "Кун" дао је прејак фор себи у спринту са своје половине, али је искусни Петр Чех био превише статичан, тако да је Аргентинац успео да га лобује и постигне гол на шестој узастопној утакмици за 0:1, али…

Само девет минута касније, на сјајан центаршут Алекса Окслејд-Чемберлејна са десне стране, на бека Наћа Монреала нико није обратио пажњу и он је у пуном трку успео да "ухвати" волеј слабијом, десном ногом и затегне мрежу до максимума за 1:1 и велико олакшање међу навијачима Арсенала, који су се већ били "спремили" за још једну елиминацију у тешкој сезони коју прате.

Тај гол потпуно је распојасао и једне и друге који су кренули офанзивно, без много размишљања о одбранама.

Туре је погодио стативу, а Фернандињо после корнера пречку, пре него што је Дани Велбек у финишу другог полувремна за "милиметар" промашио гол и победу. Искоса са десне стране тукао је десном ногом, тражио даљи угао гола на којем је Клаудио Брвао, школски, бранио "прву стативу", али није успео, па се морало у продужетке.

Они су почели сјајним скоком Лорана Кошелној, који је са пет метара тукао главом мало изнад пречке, док је Браво скамењен посматрао шта се догађа, а онда, када је Гвардиола направио дефанзивну измену и са терена повукао Агуера, јединог нападача, моментално је уследила казна.

"Грађани" одличан центаршут из прекида, у срце шеснаестерца, нису успели да избаце, а чим се лопта нашла "ту", пробудио се голгетерски инстинкт Алексиса Санчеза који је једним потезом склонио фудбал са ноге једног играча у плавом који се спремио да испуца лопту свом снагом у поље, а онда другим потезом затресао мрежу - кроз ноге ривала!

Велбек је већ у првој наредној акцији имао велику шансу да се коначно упише у стрелце и реши драматично полуфинале, што је Сити умало казнио у последњој акцији другог продужетка - ударац Фабијана Делфа искоса са леве стране, који би сасвим сигурно заказао пенале, успео је крајњим напорима да изблокира Ектор Бељерин потврдивши да његова спритнерска брзина није само важна у офанзивним акцијама.

Гвардиола је у продужецима, када је схватио да губи 2:1 и нема нападача на терену, искорстио правило уведено за ову сезону и направио четврту измену коју тренери добијају за додатних пола сата игре, тако да је мало приметни Стерлинг утакмицу почео и завршио на клупи.

Млади Келечи Ихеначо за десетак минута на терену није успео да уђе у шансу за гол.

Арсенал је утакмицу добио са свега 34 одсто поседа лопте и три ударца у оквир гола Клаудија Брава, који је један успео да одбрани.

Венгер од 2004. године није освојио Премијер лигу, у Лиги шампиона његов тим испадао је седам година заредом у осмини финала, рачунајући и ову, у том периоду "тобџије" су доживљавале разна понижења и у Енглеској и у Европи, али је најстарије такмичење на свету, уз стандардан пласман међу прва четири на табели на крају, некако увек служило као спас сезоне.

Француз је као менаџер лондонског клуба шест пута освајао ФА куп, последњи пут 2014. и 2015. године, а за 13. трофеј бориће се против Челсија с којим као менаџер нема дивна искуства у последње време, али и с којим ове сезоне има скор 1:1 - победу од 3:0 на "Емирејтсу" и пораз од 3:1 на "Стамфорд бриџу".

У овом тренутку, Арсенал и Манчестер јунајтед и даље су рекордери са 12 титула у овом култном такмичењу.

Арсенал ће крајем маја у финалу играти против градског ривала Челсија, који је у суботу савладао Тотенхем резултатом 4:2.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар