Pobjeda Arsenala za londonsko finale FA kupa!

Fudbaleri Arsenala drugi su finalista FA kupa, pošto su posle produžetaka pobedili Mančester Siti 2:1.  Sančez pogodio u 100. minutu, Arsenal u finalu! Gvardiola je iskoristio pravo na četvrtu izmenu, ali spasa nije bilo - Mančester siti eliminisan je iz FA kupa iako je poveo na prepunom "Vembliju".

Fudbal 24.04.2017 | 09:15
Pobjeda Arsenala za londonsko finale FA kupa!
Strelci za londonski tim bili su Naćo Monreal i Aleksis Sančes, dok je Serhio Aguero postigao jedini gol za goste.

U prvom poluvremenu dominirali su gosti, pretili su preko Davida Silve i Serhija Aguera ali nisu uspeli da dobru igru pretvore u vođstvo.

Igrači Arsena Vengera su u tom periodu imali samo jedan šut ka golu protivnika.

U drugom poluvremenu konačno su na red došli i golovi, prvi su poveli "Građani" posle kontre u kojoj je Serhio Aguero pobegao odbrani domaćih i nadmudrio Petra Čeha za svoj 12 gol na poslednjih 12 utakmica.

Ubrzo je stigao odgovor "Tobdžija", Okslejd-Čembrlen je sjajno centrirao sa desnog boka a na tu loptu je naleteo Naćo Monreal i savladao Klaudija Brava.

Posle toga igrači Pepa Gvardiole ponovo su preuzeli inicijativu, imali dve odlične prilike ali su Jaja Ture i Fernandinjo pogađali okvir gola.

Do kraja regularnog dela meča šansu je imao i rezervista Danijel Velbek, ali je sa nekoliko metara šutirao pored koga te se otišlo u produžetke.

U prvom produžetku konačno je domaći tim nametnuo svoju igru i počeo da stvara šanse u kontinuitetu.

Prvo je štoper Rob Holding gađao glavom malo iznad prečke, da bi posle slobodnog udarca i gužve u šesnaestercu najsnalažljiviji bio Aleksis Sančes i doneo prvo vođstvo svom timu na meču.

Do kraja prvog produžetka šansu je imao i Velbek, ali je kao i Holding gađao glavom preko prečke.

U drugih 15. minuta igre gosti su krenuli na sve ili ništa, Kevin De Brujne i Fabijan Delf su pokušavali šutevima sa distance, ali nisu bili precizni i na taj način ispali iz ovog takmičenja.

FA kup bio je i, za sada, ostao takmičenje u kojem Arsen Venger pronalazi spas na kraju sušnih sezona.

Na prepunom "Vembliju", obojenog u crveno i plavo-belo, Arsenal je posle produžetaka i xy neiskorišćenih šansi na obe strane eliminisao Mančester siti i plasirao se u veliko finale, gde će se na istom mestu 27. maja sastati sa Čelsijem.

Arsenal - Siti 2:1, 1:1 (0:0).

Venger je za ovu utakmicu pripremio pravo iznenađenje, jer se na prste mogu pobrojati mečevi u kojima je koristio trojicu štopera od 1996. do danas - zaigrao je u sve popularnijoj formaciji 3-5-2 i to mu se isplatilo.

Tim Pepa Gvardiole, koji je još u 23. minutu morao da izvuče iz igre povređenog Davida Silvu, poveo je u 62. minutu posle bizarnog pokušaja driblinga Arona Ramzija i munjevite kontre koju su odmah izveli Jaja Ture i Serhio Aguero.

Omaleni "Kun" dao je prejak for sebi u sprintu sa svoje polovine, ali je iskusni Petr Čeh bio previše statičan, tako da je Argentinac uspeo da ga lobuje i postigne gol na šestoj uzastopnoj utakmici za 0:1, ali…

Samo devet minuta kasnije, na sjajan centaršut Aleksa Okslejd-Čemberlejna sa desne strane, na beka Naća Monreala niko nije obratio pažnju i on je u punom trku uspeo da "uhvati" volej slabijom, desnom nogom i zategne mrežu do maksimuma za 1:1 i veliko olakšanje među navijačima Arsenala, koji su se već bili "spremili" za još jednu eliminaciju u teškoj sezoni koju prate.

Taj gol potpuno je raspojasao i jedne i druge koji su krenuli ofanzivno, bez mnogo razmišljanja o odbranama.

Ture je pogodio stativu, a Fernandinjo posle kornera prečku, pre nego što je Dani Velbek u finišu drugog poluvremna za "milimetar" promašio gol i pobedu. Iskosa sa desne strane tukao je desnom nogom, tražio dalji ugao gola na kojem je Klaudio Brvao, školski, branio "prvu stativu", ali nije uspeo, pa se moralo u produžetke.

Oni su počeli sjajnim skokom Lorana Košelnoj, koji je sa pet metara tukao glavom malo iznad prečke, dok je Bravo skamenjen posmatrao šta se događa, a onda, kada je Gvardiola napravio defanzivnu izmenu i sa terena povukao Aguera, jedinog napadača, momentalno je usledila kazna.

"Građani" odličan centaršut iz prekida, u srce šesnaesterca, nisu uspeli da izbace, a čim se lopta našla "tu", probudio se golgeterski instinkt Aleksisa Sančeza koji je jednim potezom sklonio fudbal sa noge jednog igrača u plavom koji se spremio da ispuca loptu svom snagom u polje, a onda drugim potezom zatresao mrežu - kroz noge rivala!

Velbek je već u prvoj narednoj akciji imao veliku šansu da se konačno upiše u strelce i reši dramatično polufinale, što je Siti umalo kaznio u poslednjoj akciji drugog produžetka - udarac Fabijana Delfa iskosa sa leve strane, koji bi sasvim sigurno zakazao penale, uspeo je krajnjim naporima da izblokira Ektor Beljerin potvrdivši da njegova spritnerska brzina nije samo važna u ofanzivnim akcijama.

Gvardiola je u produžecima, kada je shvatio da gubi 2:1 i nema napadača na terenu, iskorstio pravilo uvedeno za ovu sezonu i napravio četvrtu izmenu koju treneri dobijaju za dodatnih pola sata igre, tako da je malo primetni Sterling utakmicu počeo i završio na klupi.

Mladi Keleči Ihenačo za desetak minuta na terenu nije uspeo da uđe u šansu za gol.

Arsenal je utakmicu dobio sa svega 34 odsto poseda lopte i tri udarca u okvir gola Klaudija Brava, koji je jedan uspeo da odbrani.

Venger od 2004. godine nije osvojio Premijer ligu, u Ligi šampiona njegov tim ispadao je sedam godina zaredom u osmini finala, računajući i ovu, u tom periodu "tobdžije" su doživljavale razna poniženja i u Engleskoj i u Evropi, ali je najstarije takmičenje na svetu, uz standardan plasman među prva četiri na tabeli na kraju, nekako uvek služilo kao spas sezone.

Francuz je kao menadžer londonskog kluba šest puta osvajao FA kup, poslednji put 2014. i 2015. godine, a za 13. trofej boriće se protiv Čelsija s kojim kao menadžer nema divna iskustva u poslednje vreme, ali i s kojim ove sezone ima skor 1:1 - pobedu od 3:0 na "Emirejtsu" i poraz od 3:1 na "Stamford bridžu".

U ovom trenutku, Arsenal i Mančester junajted i dalje su rekorderi sa 12 titula u ovom kultnom takmičenju.

Arsenal će krajem maja u finalu igrati protiv gradskog rivala Čelsija, koji je u subotu savladao Totenhem rezultatom 4:2.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar