Веће казне - мање удеса

Ефекти измјене и допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, који је ступио на снагу 15. фебруара, већ су видљиви јер је смањен број удеса и број повријеђених.

Република Српска 23.04.2017 | 19:18
Веће казне - мање удеса
Како се чини, изгледа да су високе казне освијестиле возаче да буду пажљивији на путевима.

Према ријечима Милије Радовића, директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, која је вршила одређена истраживања од када је на снази нови закон, статистике у РС су знатно боље јер је према прелиминарним резултатима број смртно страдалих лица у прва три мјесеца мањи за 27 одсто. Додао је да је, према прелиминарним резултатима, за прва три мјесеца смртно страдало 19 лица, а прошле године 26.

"Што се тиче наших истраживања, статистике су већ доста оптимистичне у односу на ранији период. Заправо, помак се види већ од августа прошле године када је измјена закона улазила у процедуру, о чему је јавност била доста информисана и то се приликом контрола видјело", рекао је Радовић.

Након ступања на снагу новог закона на узорку од 1.000 возила у Бањалуци извршено је експериментално бројање кориштења безбједносног појаса од стране возача и утврђено је да га је користило 66 одсто возача, док је раније то било 46 одсто.

"Поред тога, вршили смо испитивање поред вртића у Бањалуци и Приједору о томе колико родитељи приликом доласка користе ауто-сједалице и на узорку 320 возила 58 одсто њих имало је ауто-сједиште, док је то раније било 40 одсто. И ту видимо помак", навео је он.

Што се тиче ФБиХ, према подацима Федералне управе полиције, само у фебруару број саобраћајних несрећа смањен је за 134 или 6,97% у односу на исти мјесец 2016. Смањен је број повријеђених у саобраћајним удесима за 28 одсто. Статистике нису тако оптимистичне када је у питању број погинулих у саобраћајним несрећама на путевима у ФБиХ, јер је у фебруару страдало пет особа више него лани у том мјесецу.

Неке од измјена у погледу казни су: за прекорачење брзине од 30 км/х казна је од 400 до 1.000 КМ, за кориштење мобилног телефона током вожње казна је од 100 до 300, за возача или путника без појаса казна је од 100 до 300 КМ и тако даље.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Муп

23.04.2017 17:58

Каква црна статистика,пумите будзет казнама које градјани опет плацају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

23.04.2017 18:13

НИЈЕ ТАЧНО, БРОЈ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА СЕ ПОВЕЋАО. ТРИ ФАКТОРА УТИЧУ НА НАСТАНАК НЕЗГОДА, ВОЗАЧ, ВОЗИЛО, ПУТ И ОКОЛИНА. ВЕЛИКЕ КАЗНЕ УТИЧУ НА ВОЗАЧЕ, А ШТА ЈЕ СА ВОЗИЛИМА, ШТА ЈЕ СА НАЈЛОШИЈИМ ПУТЕВИМА У ЕВРОПЈ И ШТА ЈЕ СА ОКОЛИНОМ КАД НА ПУТ ПАДА КАМЕЊЕ ДРВЕЋЕ ИТД. ШТА СТЕ ПО ТОМ ПИТАЊУ УРАДИЛИ. НИШТА ШТО ЗНАЧИ ДА СТЕ ПОВЕЋАЛИ КАЗНЕ САМО ДА ПУНИТЕ ПРАЗНЕ БУЏЕТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цпу

23.04.2017 19:36

Браво Лаки,све си у праву,на путу Дрињаца-Скелани после поплава нико не санира одроне које је вода направила,тотално небезбедан пут који води право у Дрину ако направис греску,највеци проблем је сто нису адекватно ни обиљезили

Name

ЖУЋО

24.04.2017 09:06

РЕ ЛАКИ, У ПРАВУ СИ ЛАКИ, ВЕЋЕ КАЗНЕ ИДУ НА РУКУ САМО ОСИГУРАВАЈУЋИМ КУЋАМА КОЈЕ СУ У ВЛАСНИШТВУ ЛОПОВА БЛИСКИМ ОВИМА НА ВЛАСТИ, У ЗАКОНУ ПОСТОЈИ ЕВРОПСКИ ИЗВЈЕШТАЈ О САОБ. НЕЗГОДИ КОЈИ ФУНКЦИОНИШЕ СВУГДЈЕ ОСИМ У РС. ПРВО ЈЕР СУ ВОЗАЧИ ГЛУПУ И НЕЗНАЈУ ТО ПОПУНИТИ, ДРУГО ЈЕР ОСИГУРАЊЕ ИЗБЈЕГАВА ПЛАТИТИ ШТЕТУ НА ОСНОВУ ТОГ ИЗВЈЕШТАЈА, ШТО ЈЕ ПРОТИВ ЗАКОНА, МЕЂУТИМ КАО ШТО САМ РЕКАО, ОСИГУРАЊА ДАЈУ ТАЛ НЕКОМЕ ИЗ ВЛАСТИ И ТАКО ТО ИДЕ. ПАМЕТНОМ ВОЗАЧУ НЕ МОГУ НИШТА, ЈА САМ ИМ РЕКАО ДА АКО МИ НЕ ПЛАТЕ ШТЕТУ ВИДЈЕЋЕМО СЕ Н.А СУДУ, ЗА ПОЛА САТА СУ МЕ НАЗВАЛИ И ИСПЛАТИЛИ.

Name

ПЕРО

24.04.2017 09:11

РЕ, СТО ПОСТО СИ У ПРАВУ. ЕВО ПРИМЈЕРА НАПЛАТНИХ КУЋИЦА У ГЛАМОЧАНИМА, ПРВО ЗА ЊИХ СУ ДАТЕ ВЕЛИКЕ ПАРЕ А НИЧЕМУ НЕ СЛУЖЕ, ДРУГО, ИЗАЗВАЛЕ СУ ВИШЕ НЕЗГОДА НЕГО САВ АУТО ПУТ ДО ГРАДИШКЕ, ЗАТО НЕПИСМЕНЕ БУДАЛЕ ИЗ САВЈЕТА ЗА БЕЗБ.САОБРАЋАЈА СЕ ПОТРУДИТЕ ДА ОТКЛОНИТЕ ТЕ НЕДОСТАТКЕ ПА ОНДА ПОВИСУЈТЕ КАЗНЕ И ПУНИТЕ ПРАЗНЕ БУЏЕТЕ КОЈИ СУ И ВАМА ДАЛИ ПУНО ПАРА, А НИТИ ШТА ЗНАТЕ НИТИ ШТА РАДИТЕ.

Name

Возач

23.04.2017 19:24

Није истина да је мање казни, ово је само статистицко набријавање резултата. Људи само не пријављују висе мање удесе због драконских казни, па се лаксе договоре. Драстицно повецање казни уцесницима у удесима највисе одговара осигуравајућим куцама јер це имати мање исплата стете, не би цудило да су они и утицали на повецање овог типа казни. А поред тога и полиција је пристрасна при увидјају, лицно сам имао исклизавање са пута при 50км/х због блата на асфалту, полиција је написала записник да сам возио пребрзо, а да сам возио брзе сада ово не бих писао јер сам просао неозлиједјен. Али нисам имао могуцност да наплатим осигурање јер су написали да сам крив.

ОДГОВОРИТЕ