Veće kazne - manje udesa

Efekti izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, koji je stupio na snagu 15. februara, već su vidljivi jer je smanjen broj udesa i broj povrijeđenih.

Republika Srpska 23.04.2017 | 19:18
Veće kazne - manje udesa
Kako se čini, izgleda da su visoke kazne osvijestile vozače da budu pažljiviji na putevima.

Prema riječima Milije Radovića, direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koja je vršila određena istraživanja od kada je na snazi novi zakon, statistike u RS su znatno bolje jer je prema preliminarnim rezultatima broj smrtno stradalih lica u prva tri mjeseca manji za 27 odsto. Dodao je da je, prema preliminarnim rezultatima, za prva tri mjeseca smrtno stradalo 19 lica, a prošle godine 26.

"Što se tiče naših istraživanja, statistike su već dosta optimistične u odnosu na raniji period. Zapravo, pomak se vidi već od avgusta prošle godine kada je izmjena zakona ulazila u proceduru, o čemu je javnost bila dosta informisana i to se prilikom kontrola vidjelo", rekao je Radović.

Nakon stupanja na snagu novog zakona na uzorku od 1.000 vozila u Banjaluci izvršeno je eksperimentalno brojanje korištenja bezbjednosnog pojasa od strane vozača i utvrđeno je da ga je koristilo 66 odsto vozača, dok je ranije to bilo 46 odsto.

"Pored toga, vršili smo ispitivanje pored vrtića u Banjaluci i Prijedoru o tome koliko roditelji prilikom dolaska koriste auto-sjedalice i na uzorku 320 vozila 58 odsto njih imalo je auto-sjedište, dok je to ranije bilo 40 odsto. I tu vidimo pomak", naveo je on.

Što se tiče FBiH, prema podacima Federalne uprave policije, samo u februaru broj saobraćajnih nesreća smanjen je za 134 ili 6,97% u odnosu na isti mjesec 2016. Smanjen je broj povrijeđenih u saobraćajnim udesima za 28 odsto. Statistike nisu tako optimistične kada je u pitanju broj poginulih u saobraćajnim nesrećama na putevima u FBiH, jer je u februaru stradalo pet osoba više nego lani u tom mjesecu.

Neke od izmjena u pogledu kazni su: za prekoračenje brzine od 30 km/h kazna je od 400 do 1.000 KM, za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje kazna je od 100 do 300, za vozača ili putnika bez pojasa kazna je od 100 do 300 KM i tako dalje.

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mup

23.04.2017 19:58

Kakva crna statistika,pumite budzet kaznama koje gradjani opet placaju

ODGOVORITE
Name

LAKI

23.04.2017 20:13

NIJE TAČNO, BROJ SAOBRAĆAJNIH NEZGODA SE POVEĆAO. TRI FAKTORA UTIČU NA NASTANAK NEZGODA, VOZAČ, VOZILO, PUT I OKOLINA. VELIKE KAZNE UTIČU NA VOZAČE, A ŠTA JE SA VOZILIMA, ŠTA JE SA NAJLOŠIJIM PUTEVIMA U EVROPJ I ŠTA JE SA OKOLINOM KAD NA PUT PADA KAMENJE DRVEĆE ITD. ŠTA STE PO TOM PITANJU URADILI. NIŠTA ŠTO ZNAČI DA STE POVEĆALI KAZNE SAMO DA PUNITE PRAZNE BUDŽETE

ODGOVORITE
Name

Cpu

23.04.2017 21:36

Bravo Laki,sve si u pravu,na putu Drinjaca-Skelani posle poplava niko ne sanira odrone koje je voda napravila,totalno nebezbedan put koji vodi pravo u Drinu ako napravis gresku,najveci problem je sto nisu adekvatno ni obiljezili

Name

ŽUĆO

24.04.2017 11:06

RE LAKI, U PRAVU SI LAKI, VEĆE KAZNE IDU NA RUKU SAMO OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA KOJE SU U VLASNIŠTVU LOPOVA BLISKIM OVIMA NA VLASTI, U ZAKONU POSTOJI EVROPSKI IZVJEŠTAJ O SAOB. NEZGODI KOJI FUNKCIONIŠE SVUGDJE OSIM U RS. PRVO JER SU VOZAČI GLUPU I NEZNAJU TO POPUNITI, DRUGO JER OSIGURANJE IZBJEGAVA PLATITI ŠTETU NA OSNOVU TOG IZVJEŠTAJA, ŠTO JE PROTIV ZAKONA, MEĐUTIM KAO ŠTO SAM REKAO, OSIGURANJA DAJU TAL NEKOME IZ VLASTI I TAKO TO IDE. PAMETNOM VOZAČU NE MOGU NIŠTA, JA SAM IM REKAO DA AKO MI NE PLATE ŠTETU VIDJEĆEMO SE N.A SUDU, ZA POLA SATA SU ME NAZVALI I ISPLATILI.

Name

PERO

24.04.2017 11:11

RE, STO POSTO SI U PRAVU. EVO PRIMJERA NAPLATNIH KUĆICA U GLAMOČANIMA, PRVO ZA NJIH SU DATE VELIKE PARE A NIČEMU NE SLUŽE, DRUGO, IZAZVALE SU VIŠE NEZGODA NEGO SAV AUTO PUT DO GRADIŠKE, ZATO NEPISMENE BUDALE IZ SAVJETA ZA BEZB.SAOBRAĆAJA SE POTRUDITE DA OTKLONITE TE NEDOSTATKE PA ONDA POVISUJTE KAZNE I PUNITE PRAZNE BUDŽETE KOJI SU I VAMA DALI PUNO PARA, A NITI ŠTA ZNATE NITI ŠTA RADITE.

Name

Vozač

23.04.2017 21:24

Nije istina da je manje kazni, ovo je samo statisticko nabrijavanje rezultata. Ljudi samo ne prijavljuju vise manje udese zbog drakonskih kazni, pa se lakse dogovore. Drasticno povecanje kazni ucesnicima u udesima najvise odgovara osiguravajućim kucama jer ce imati manje isplata stete, ne bi cudilo da su oni i uticali na povecanje ovog tipa kazni. A pored toga i policija je pristrasna pri uvidjaju, licno sam imao isklizavanje sa puta pri 50km/h zbog blata na asfaltu, policija je napisala zapisnik da sam vozio prebrzo, a da sam vozio brze sada ovo ne bih pisao jer sam prosao neozlijedjen. Ali nisam imao mogucnost da naplatim osiguranje jer su napisali da sam kriv.

ODGOVORITE