Купујемо мрвице и то на грам

Због све слабије платежне моћи, многи грађани Српске у позицији су да дневно себи могу да приуште тек хлеба, које јаје, мало млека и макарона.

Босна и Херцеговина 23.04.2017 | 18:47
Купујемо мрвице и то на грам
За разлику од ранијих година, све више је оних који у трговине улазе са  неколико марака дневног буџета, маневришући шта да купе овом цркавицом, а да не остану гладни.

Тако, нису ретки случајеви да људи пазаре по пола хлеба, три јајета, једну крменадлу, три-четири кромпира.

То потврђују и у бањалучкој Асоцијацији самосталних трговинских радњи, уз објашњење да је у последње време све више оних који у набавку долазе по тек неколико најјефтинијих намирница.

"Купе хлеб, неколико јаја, мало кромпира и макарона, и то је то. Кад одлуче да се мало почасте месом, углавном је реч о пар стотина грама пилетине. Купују и по једну крменадлу или комадић неког другог меса, јер немају пара за више. Од сухомеснатих производа пазаре оне најјефтиније, јер им кућни буџети не дозвољавају нешто друго", каже предсендик ове асоцијације Богдан Марјановић.

Поред скоро 128.500 незапослених у Републици Српској, кућни буџети су до пуцања натегнути и код 28.000 радника који месечно диринче за минималац и мање од тога. Сличну муку мучи и трећина пензионера, чије су пензије, кад набаве лекове и плате режије, често довољне тек за хлеба и макарона.

Сви они углавном тамане тестенину, док месо, млечне производе, воће и поврће углавном само сањају. То су показала и многа истраживања, према којима становник БиХ у просеку годишње потроши три пута више хлеба од грађанина ЕУ. С друге стране, код нас се по глави становника поједе три пута мање меса него у Европи.

У Удружењу пензионера Бањалука истичу да већина пензионера седмицама, па чак и месецима месо и не види.

"Преживљавамо од хлеба, макарона, кромпира и мало млека. Неки пензионери немају ни за то, па уместо млека праве чај у који умачу хлеб, и то им је оброк. Зато нас је све више испред јавних кухиња и контејнера ",каже члан овог удружења Ненад Ратковић.

Сваки шести без вечере

Најновије истраживање УНДП показало је да сваки шести становник БиХ живи са три до пет КМ дневно. А сваки тај несрећник сваке вечери заспи гладан, је од пар марака дневно тешко може да му претекне за било шта осим хљеба и јаја, а камоли још за вечеру.

Међу њима је и око 30 000 грађана који преживљавају захваљујући једном оброку из јавне кухиње, као и све већи број грађана који дневне потребе за храном задовољавају тражећи комад хлеба по контејнирама.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дзони

23.04.2017 17:39

Нетребамо ни јести,нек мафија и политицмари зиве.Казе познати економиста Грабовац да је заговорник филантропије,мислим да са овом багром је то само сан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

€€€

23.04.2017 19:46

Добро се зиви,ко не зиви добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

23.04.2017 20:13

Ал' се некад добро јело!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

24.04.2017 05:36

Добро нам додју макарони који су по пола марке од тога цемо једном поцркати .

ОДГОВОРИТЕ