Kupujemo mrvice i to na gram

Zbog sve slabije platežne moći, mnogi građani Srpske u poziciji su da dnevno sebi mogu da priušte tek hleba, koje jaje, malo mleka i makarona.

Bosna i Hercegovina 23.04.2017 | 18:47
Kupujemo mrvice i to na gram
Za razliku od ranijih godina, sve više je onih koji u trgovine ulaze sa  nekoliko maraka dnevnog budžeta, manevrišući šta da kupe ovom crkavicom, a da ne ostanu gladni.

Tako, nisu retki slučajevi da ljudi pazare po pola hleba, tri jajeta, jednu krmenadlu, tri-četiri krompira.

To potvrđuju i u banjalučkoj Asocijaciji samostalnih trgovinskih radnji, uz objašnjenje da je u poslednje vreme sve više onih koji u nabavku dolaze po tek nekoliko najjeftinijih namirnica.

"Kupe hleb, nekoliko jaja, malo krompira i makarona, i to je to. Kad odluče da se malo počaste mesom, uglavnom je reč o par stotina grama piletine. Kupuju i po jednu krmenadlu ili komadić nekog drugog mesa, jer nemaju para za više. Od suhomesnatih proizvoda pazare one najjeftinije, jer im kućni budžeti ne dozvoljavaju nešto drugo", kaže predsendik ove asocijacije Bogdan Marjanović.

Pored skoro 128.500 nezaposlenih u Republici Srpskoj, kućni budžeti su do pucanja nategnuti i kod 28.000 radnika koji mesečno dirinče za minimalac i manje od toga. Sličnu muku muči i trećina penzionera, čije su penzije, kad nabave lekove i plate režije, često dovoljne tek za hleba i makarona.

Svi oni uglavnom tamane testeninu, dok meso, mlečne proizvode, voće i povrće uglavnom samo sanjaju. To su pokazala i mnoga istraživanja, prema kojima stanovnik BiH u proseku godišnje potroši tri puta više hleba od građanina EU. S druge strane, kod nas se po glavi stanovnika pojede tri puta manje mesa nego u Evropi.

U Udruženju penzionera Banjaluka ističu da većina penzionera sedmicama, pa čak i mesecima meso i ne vidi.

"Preživljavamo od hleba, makarona, krompira i malo mleka. Neki penzioneri nemaju ni za to, pa umesto mleka prave čaj u koji umaču hleb, i to im je obrok. Zato nas je sve više ispred javnih kuhinja i kontejnera ",kaže član ovog udruženja Nenad Ratković.

Svaki šesti bez večere

Najnovije istraživanje UNDP pokazalo je da svaki šesti stanovnik BiH živi sa tri do pet KM dnevno. A svaki taj nesrećnik svake večeri zaspi gladan, je od par maraka dnevno teško može da mu pretekne za bilo šta osim hljeba i jaja, a kamoli još za večeru.

Među njima je i oko 30 000 građana koji preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje, kao i sve veći broj građana koji dnevne potrebe za hranom zadovoljavaju tražeći komad hleba po kontejnirama.

(EuroBlic)
(Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

dzoni

23.04.2017 19:39

Netrebamo ni jesti,nek mafija i politicmari zive.Kaze poznati ekonomista Grabovac da je zagovornik filantropije,mislim da sa ovom bagrom je to samo san!!!

ODGOVORITE
Name

€€€

23.04.2017 21:46

Dobro se zivi,ko ne zivi dobro

ODGOVORITE
Name

He he

23.04.2017 22:13

Al' se nekad dobro jelo!

ODGOVORITE
Name

Daca

24.04.2017 07:36

Dobro nam dodju makaroni koji su po pola marke od toga cemo jednom pocrkati .

ODGOVORITE