Французи бирају предсједника

Французи су јутрос започели гласање на предсједничким изборима, на којима треба да се опредијеле између 11 кандидата. Биралишта су отворена у 8:00 сати, а први прелиминарни резултати се очекују 12 сати касније.

Свијет 23.04.2017 | 08:52
Французи бирају предсједника
Избори се одржавају у вријеме ванредног стања у Француској и у сјенци недавног напада на полицију у Паризу. Послије напада у центру Париза у четвртак, у којем је убијен један, а рањена двојица полицајца, а и услијед пријетње исламског екстремизма послије напада у протекле двије године, када је настрадало више од 230 људи, гласање се одржава под изузетно јаким мјерама безбједности са више од 50.000 полицајаца и војника.

У француским прекоморским територијама и департманима, као и за француске држављане у САД и Канади, гласање је почело у суботу.

У првом кругу избора, четири кандидата имају изгледа да уђу у други, одлучујући и обавезни круг, који ће услиједити двије недјеље касније, а у којем ће на мегдан изаћи два кандидата са најбољим резултатима из првог круга. Са 11 предсједничких кандидата укупно - од крајње јлевице до крајње деснице - између којих ће се опредијелити 47 милиона регистрованих гласача, француски избори представљају важан тест и за Европску унију и за популистичке лидере који прижељукују њен распад. Овонедјељне анкете наговјештавају, као највјероватнији исход првог круга, да ће се независни центристички кандидат Емануел Макрон 7. маја сучелити с лидерком крајње деснице Марин Ле Пен, мада је протеклих седмица трка за наслиједника дубоко непопуларног социјалистичког предсједника Франсоа Оланда постала драматично тијесна.

До објављивања резултата, друга највећа европска земља и трећа најјача економија остаје на раскршћу, а њена будућност у ЕУ - под знаком питања.
 
(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драгутин

23.04.2017 09:23

Срби у Француској гласајте за Марин Ле Пен,јер је она једини и прави истински пријатељ Српског народа на Балкану.Гласањем за Марин Ле Пен помажете и опстанак свог народа на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ