Francuzi biraju predsjednika

Francuzi su jutros započeli glasanje na predsjedničkim izborima, na kojima treba da se opredijele između 11 kandidata. Birališta su otvorena u 8:00 sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju 12 sati kasnije.

Svijet 23.04.2017 | 08:52
Francuzi biraju predsjednika
Izbori se održavaju u vrijeme vanrednog stanja u Francuskoj i u sjenci nedavnog napada na policiju u Parizu. Poslije napada u centru Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i uslijed prijetnje islamskog ekstremizma poslije napada u protekle dvije godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim mjerama bezbjednosti sa više od 50.000 policajaca i vojnika.

U francuskim prekomorskim teritorijama i departmanima, kao i za francuske državljane u SAD i Kanadi, glasanje je počelo u subotu.

U prvom krugu izbora, četiri kandidata imaju izgleda da uđu u drugi, odlučujući i obavezni krug, koji će uslijediti dvije nedjelje kasnije, a u kojem će na megdan izaći dva kandidata sa najboljim rezultatima iz prvog kruga. Sa 11 predsjedničkih kandidata ukupno - od krajnje jlevice do krajnje desnice - između kojih će se opredijeliti 47 miliona registrovanih glasača, francuski izbori predstavljaju važan test i za Evropsku uniju i za populističke lidere koji priželjukuju njen raspad. Ovonedjeljne ankete nagovještavaju, kao najvjerovatniji ishod prvog kruga, da će se nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron 7. maja sučeliti s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, mada je proteklih sedmica trka za naslijednika duboko nepopularnog socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda postala dramatično tijesna.

Do objavljivanja rezultata, druga najveća evropska zemlja i treća najjača ekonomija ostaje na raskršću, a njena budućnost u EU - pod znakom pitanja.
 
(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragutin

23.04.2017 09:23

Srbi u Francuskoj glasajte za Marin Le Pen,jer je ona jedini i pravi istinski prijatelj Srpskog naroda na Balkanu.Glasanjem za Marin Le Pen pomažete i opstanak svog naroda na Balkanu.

ODGOVORITE