Џек Николсон напунио 80 година

Троструки добитник Оскара, амерички глумац Џек Николсон данас је постао осамдесетогодишњак. Од 1969. године и улоге у филму „Голи у седлу“ не престаје да фасцинира љубитеље седме уметности.

Забава 22.04.2017 | 18:28
Џек Николсон напунио 80 година
Чувени холивудски глумац рођен је 22. априла 1937. године у Њу Џерсију, а постао је светски познат 1969. године захваљујући улози провинцијског адвоката у филму Голи у седлу.

Остварио је низ значајних улога у којима глуми неуротичне аутсајдере и бунтовне, неприлагођене и асоцијалне особе.

Најпознатија улога Џека Николсона, за коју је награђен првим Оскаром, је рола у филму Лет изнад кукавичијег гнезда (1975). Другог Оскара као најбољи глумац добио је 1997. године за улогу у филму Добро да боље не може бити, редитеља Џејмса Брукса, а трећа позлаћена статуета припала му је нешто раније, за споредну улогу 1983. године у филму Време нежности. 

Номинован је 12 пута за Оскара.
Добитник је неколико Златних глобуса и награде БАФТА, за остварења као што су Све о Шмиту, Кинеска четврт, Част Прицијевих и Исијавање.

Глумио је у остварењима великих редитеља као што су Милош Форман, Стенли Кјубрик и Мартин Скорсезе. Играо је у бројним популарним остварењима, међу којима су Бетмен, Вештице из Иствика, Двострука игра, Вук, Идемо на југ и Поштар увек звони два пута.

Последњи филм је снимио 2010. године, остварење Хоw До Yоу Кноw и од тада се ређе појављује на великом платну, јер, како наводе његови менаџери, бира улоге које воли да изводи до „перфекционизма“.

Џек Николсон је познат и као велики борац против насиља на филму.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар