Džek Nikolson napunio 80 godina

Trostruki dobitnik Oskara, američki glumac Džek Nikolson danas je postao osamdesetogodišnjak. Od 1969. godine i uloge u filmu „Goli u sedlu“ ne prestaje da fascinira ljubitelje sedme umetnosti.

Zabava 22.04.2017 | 18:28
Džek Nikolson napunio 80 godina
Čuveni holivudski glumac rođen je 22. aprila 1937. godine u Nju Džersiju, a postao je svetski poznat 1969. godine zahvaljujući ulozi provincijskog advokata u filmu Goli u sedlu.

Ostvario je niz značajnih uloga u kojima glumi neurotične autsajdere i buntovne, neprilagođene i asocijalne osobe.

Najpoznatija uloga Džeka Nikolsona, za koju je nagrađen prvim Oskarom, je rola u filmu Let iznad kukavičijeg gnezda (1975). Drugog Oskara kao najbolji glumac dobio je 1997. godine za ulogu u filmu Dobro da bolje ne može biti, reditelja Džejmsa Bruksa, a treća pozlaćena statueta pripala mu je nešto ranije, za sporednu ulogu 1983. godine u filmu Vreme nežnosti. 

Nominovan je 12 puta za Oskara.
Dobitnik je nekoliko Zlatnih globusa i nagrade BAFTA, za ostvarenja kao što su Sve o Šmitu, Kineska četvrt, Čast Pricijevih i Isijavanje.

Glumio je u ostvarenjima velikih reditelja kao što su Miloš Forman, Stenli Kjubrik i Martin Skorseze. Igrao je u brojnim popularnim ostvarenjima, među kojima su Betmen, Veštice iz Istvika, Dvostruka igra, Vuk, Idemo na jug i Poštar uvek zvoni dva puta.

Poslednji film je snimio 2010. godine, ostvarenje How Do You Know i od tada se ređe pojavljuje na velikom platnu, jer, kako navode njegovi menadžeri, bira uloge koje voli da izvodi do „perfekcionizma“.

Džek Nikolson je poznat i kao veliki borac protiv nasilja na filmu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar